Напрежение по границата на Косово със Сърбия

Две коли на косовската полиция са били нападнати с граната и "Калашников"
15 апр 2022 13:43, Нели Христова
33
Напрежение по границата на Косово със Сърбия
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля съобщи, че две коли на косовската полиция, превозващи полицаи на граничните пунктове със Сърбия в Северно Косово, са били нападнати тази сутрин с огнестрелно оръжие.

На спешна пресконференция тази сутрин Свечля каза, че нападението, което той определи като терористично, е извършено с ръчна граната и автомат "Калашников".

„Тази сутрин около 7:40 часа имаше нападение срещу служители на косовската полиция, които трябваше да поемат смяната на граничните пунктове. Нападението, за което се установи, че е извършено с ръчна граната и оръжие АК-40, е окачествено като терористичен акт с цел сплашване на полицаи и всички граждани на Косово“, каза Свечля.

Той информира, че през последните три дни в този район е имало четири нападения срещу косовската полиция.

„Първата атака се осъществи чрез поставяне на метални вериги с шипове на републиканския път горе-долу по същото време като днес, за да се деактивира работата на косовската полиция и в същото време директно да се застраши живота им. Втората атака е извършена чрез хвърляне на камъни по полицейска кола. Третото нападение е станало снощи, когато е стреляно с огнестрелно оръжие в близост до полицейски участък, охраняващ възпрепятстването на незаконните преминавания на границата. Днес бяха директно атакувани две превозни средства с полицейски служители на граничните пунктове. Става дума за редовна смяна на полицията, която става в 8:00 и две от четирите нападения са извършени по това време“, каза Свечля.

Той оцени, че "ангажирането на косовските институции с установяване на ред във всяка част на страната се е превърнало в пречка за Сърбия".

Въпреки това, каза Свечля, целта на Белград не е да атакува, а да дестабилизира Косово.

„Не се страхуваме от никакъв сценарий от страна на Сърбия. Целта на Сърбия в момента не е да нападне Косово, а да го дестабилизира“, каза Свечля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
До яяяяяяя преди 2 години
Не знам защо се учудваш русофил по принцип е българомразец!Ти как си представяш човек да взриви църква с стотици души в нея на погребение?! Твои сънародници?!Това само русороб би го направил! Или пък да избиеш 30 000 души българи без съд и присъда по заповед на Москва?! Или пък да създадеш концлагери пак за своите съграждани. Русофил е национален предател без значение къде е роден в България Сърбия или Франция това е ***!!
26
3
 
12
 
! Отговори
жаго преди 2 години
Всяко зло за Сърбия е много добре за България. Взяко зло в България е от полза за сърбете
25
8
 
26
 
! Отговори
Qqqq преди 2 години
Страшно много хора тук защитават Сърбия и ги подкрепят , а аз не мога да разбера защо , при условие , че те винаги са били против нас и са се опитвали да ни създават проблеми. Защото са против САЩ и са с Путин? А тези , които са против Русия и за САЩ са родоотсъпници според тях. А пък ето , че русофилите станаха и сърбофили. Забравиха проблемите , които имаме с Македония и в чиято основа е Сърбия , забравиха документалния руски исторически филм. Защо така , бе другари?
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия забрави Косово. Ще се обединява с Република Сръбска в Босна.
23
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Сърбите ще им се стопли дупарата! Много ще им пече на дупето скоро от шиптъри. Големия брат Русия, на когото разчитаха да ги пази не ги опази 90-те, а сега сам себе си трудно ще опази и ако някой нещо иска от тях ще гризнат дръвцето, а от Кремъл ще поличат само съболезнования. Така е, който е отишъл с Русия не е прокопсал.
22
11
 
4
 
! Отговори
72949 преди 2 години
До user За да влезе в ЕС първо трябва да е член на НАТО, ако си малко по запознат със законите. А там няма да влязат, защото САЩ не искат подводни руски камъни. Затова и сега копуват китайски ракети, че видяха как рашките не вършат голяма работа за натовкси самолети през 90-те години на миналие век.
21
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин потъва и иска да повлече колкото може повече хора със себе си
20
10
 
14
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 2 години
СЕГА, АЛБАНЦИ И КОСОВАРИ, ЩЕ ОПРАВЯТ СЪРБИЯ..... затова сърбите си внасят китайски ракетиот 2-3-дни....по заповед на ДЖУДЖИ.... ХАХАХААА....
19
9
 
20
 
! Отговори
не_user преди 2 години
преди да стане "сръбска" тази територия е била българска...
18
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едните тормозели другите, после обратно, накрая НАТО поизбили "малко" от едните...
17
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кремълското джудже и там ли взе да ръчка? Сигурно оня ден са видяли 2 *** фашиста в Косово? Ако не си спомня обаче ПСВ Русия ядоха бой точно заради сърбите.
16
17
 
24
 
! Отговори
user преди 2 години
Сърбите да се присъединят към Евразийския съюз и да ги започват. Тогава да видим дали американците ще се намесят. Това е сръбска територия, която беше отнета неправомерно.
15
12
 
12
 
! Отговори
do 16 преди 2 години
И защо Сърбите Педраз,при положение че Албанците мътят водата???
14
14
 
31
 
! Отговори
PG преди 2 години
Не крайно време е измислената държава Косово да и се подскаже,че трябва да се съобразява със съседите си,Америка няма вечно да ги пази,най фалшивата държава с най много гангстери
13
11
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
поредните провокации на сащ след украина е на ред косово които се хване навъдицата им
12
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно сатанистите ще отворят втори фронт на Балканите,срещу сърбите. БГ е в опасност защото ще игаре ролята на украйна.-
11
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славяните нещо са се разбеснели...
10
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И едните са шашави, и другите... но като християни подкрепям повече сърбетата. Да мачкат там албанските реотани, пък каквото стане!
9
19
 
15
 
! Отговори
до 7 Ужас преди 2 години
НЕ САЩ, А ПУТИН !
8
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е тия шиптъре в Косово от какво преживяват!Нито заводи имат..нито селско стопанство и животновъдство,нито море,нито река?,По цял ден клечат край дуварите на припек..