От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония

България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава, казва историк
18 апр 2022 14:46, Елка Василева
406
От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония
Снимка: БГНЕС

Дни след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля коментарите в Република Северна Македония продължават.

Още по темата
Председателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев коментира за Дойче веле, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов „не е нищо друго освен умишлена провокация, която изпраща и послание“. „Това е историческа личност, която заради идеите си за несъществуваща македонска нация получи изключително негативно отношение от македонците. И когато името на такъв човек се налага като име на културен клуб на територията на македонската държава, а Иван Михайлов няма нищо общо с културата, то може да се разбира само като арогантна провокация или дори като акт, противоположен на т.нар. приятелство“, смята Георгиев, според когото този акт поставя под съмнение всички други опити за намиране на решение на недоразуменията между България и Република Северна Македония.  

„Защо е отворен клубът в Битоля, пробългарското течение ли е най-силното в Битоля?“, попита историкът Тодор Чепреганов по македонската ТВ 24. „Не можеш да бягаш от историческите факти.  България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава. Защо Петков и неговото политическо обкръжение не отидоха вчера да се извинят и да се поклонят на паметника на 3000-те евреи, които бяха депортирани от Битоля, а дойдоха да се отбележат в откриването на културен клуб на името на Иван Михайлов“, попита той.

Според бившия председател на парламента в Република Северна Македония и председател на Нова социалдемократическа партия Тито Петковски и за най-големите оптимисти в страната вече е станало ясно, че „след прераждането на фашизма от българското държавно ръководство в Битоля, (Република Северна) Македония няма да влезе в ЕС.“  По думите му България води икономическа война с Република Северна Македония.

„От 16 години, откакто получихме статут на кандидат, само от първото българско вето до днес, (Република Северна) Македония загуби над 250 милиона от европейските средства, които биха могли да бъдат включени в нашето развитие. Най-накрая трябва да разберем, че страната е изправена пред много мощен враг, освен това членка на ЕС. Посланието от Битоля е ясно и недвусмислено - признайте, че сте българи, така че ще ви позволим да започнете преговори с ЕС“, пише във фейсбук профила си Петковски.

На откриването в събота на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, депутатите Елисавета Белобрадова, Андрей Гюров и Драгомир Стойнев, други настоящи и бивши народни представители и общественици.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
20
 
! Отговори
Уикипедия преди 2 години
василийбългароубиец - събития и факти преди Австроунгария, Югославия, тито, српска пропаганда, руски измишльотини и т.н. Да го правят ....... вятъра.
37
1
 
37
 
! Отговори
Пффф преди 2 години
От десетки години само едно и също. Гърците ги въртяха на шиш докато не им изпълниха условията. Ние какви сме, нещо по-долу ли? Късаш дипломация, затваряш границата, поставяш условия! Край! Нямаме кой знае каква търговия с тях. Затваряй докато не омекнат! И ние сме минали по тоя път.
36
1
 
40
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Македонците да го духат. Българската армия изгони немските фашисти от македония, а не вие, селяни хитри.
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Определено ще има избори в двете държави.Даже май ще са едновременно.Правителството в Скопие ще си подаде оставка в скоро време,а там ще се върнат на власт Путинистите,за тук съм сигурен,че ще си бъдат Путинисти на власт,защото други няма.
34
1
 
38
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Имам корени по македонско, но няма какво да си кривя душата - хората там са неспасяеми... Корави глави, които още 50 години да опитваме с добро да променим, просто няма да успеем. Тази кауза е отдавна изгубена.
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдее шиптарски и, ще видите Европа през крив кюнец.
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряйте границата, изгонете македонския посланик и да си ***. Пълен игнор за тия. Оставете ги да гният в собствения сос.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако искат и репарации да им плащаме, няяя проблем Киро е ларж.....
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин скоро няма да го има. Какво ще правят тогава?
29
1
 
25
 
! Отговори
Ко?Не! преди 2 години
Тия още ли ги броим за живи? Да скъсваме дипломатическите отношения и толкова. Изобщо не са ни притрябвали...
28
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е македонизма за теб. Там хората са си Македонци ,,защото така искат и така се чувстват.До ветото те приемаха България за най-голям приятел,а сега е обратното.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си гледат работата!
26
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе, хе, ха изключително съм доволен, че тамошните българи са кръстили клубът Иван Михайлов, това име бърка с боксова ръкавица в задните части на македонизма. До сега макетата ни имаха за слаба ракия,и най после ни признаха за мощен враг.Аз силно се гордея, че България е враг на отрочето на македонизма, РСМ.
25
1
 
43
 
! Отговори
Аре стига! преди 2 години
Ама наистина стига! Затваряй границите и тотално вето! Какъв натиск пък да ни наложат? Ще ни изгонят от ЕС заради тия ли? СТИГА! Наистина, затваряй границите и това е! Стотици хиляди драпат за български паспорти и после ни храчат! СТИГА!
24
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има избори в двете държави.Интересното е че ще съвпаднат в двете държави.Путин ще си върне неговите политици в двете държави.ВМРО в Македония и ГЕРБ в България.Лошото е че парите от ЕС и САЩ ще бъдат спряни и за двете държави и народа както и да се възприема ще обеднее значително.
23
3
 
26
 
! Отговори
Борис III преди 2 години
Е цар на българите, а не на македонците, затова не е предотватил депортирането на македонстващите елементи от Вардарска и Егейска Македония. Сега как да ги апортираме в ЕС?! Просто няма начин, ако не признаят, че 1263 години са били българи. След 1944 г насилствено и окончателно са ги македонизирали. Не са виновни те, а сърбето, дето не е увиснало на върбето. А че Ванчето си е парче фашага и антикомунист, за това спор няма. Но уви и ЕС се фашизира. Така че, братя, стойте си дека стоите.
22
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същите като украйна само дето там убиваха масово руснаците в последните осем години
21
1
 
21
 
! Отговори
ами сега преди 2 години
да си искаме обратно танковете които им дадохме, че няма с какво да се бием срещу тях ....винаги сме страдали от калпави управници!
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1:1,като украинците.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диктувайте им Александър Теодоров Балан, който необоримо доказва, че не съществуват като отделен народ, държава, писменост и. т. н.