От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония

България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава, казва историк
18 апр 2022 14:46, Елка Василева
406
От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония
Снимка: БГНЕС

Дни след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля коментарите в Република Северна Македония продължават.

Още по темата
Председателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев коментира за Дойче веле, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов „не е нищо друго освен умишлена провокация, която изпраща и послание“. „Това е историческа личност, която заради идеите си за несъществуваща македонска нация получи изключително негативно отношение от македонците. И когато името на такъв човек се налага като име на културен клуб на територията на македонската държава, а Иван Михайлов няма нищо общо с културата, то може да се разбира само като арогантна провокация или дори като акт, противоположен на т.нар. приятелство“, смята Георгиев, според когото този акт поставя под съмнение всички други опити за намиране на решение на недоразуменията между България и Република Северна Македония.  

„Защо е отворен клубът в Битоля, пробългарското течение ли е най-силното в Битоля?“, попита историкът Тодор Чепреганов по македонската ТВ 24. „Не можеш да бягаш от историческите факти.  България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава. Защо Петков и неговото политическо обкръжение не отидоха вчера да се извинят и да се поклонят на паметника на 3000-те евреи, които бяха депортирани от Битоля, а дойдоха да се отбележат в откриването на културен клуб на името на Иван Михайлов“, попита той.

Според бившия председател на парламента в Република Северна Македония и председател на Нова социалдемократическа партия Тито Петковски и за най-големите оптимисти в страната вече е станало ясно, че „след прераждането на фашизма от българското държавно ръководство в Битоля, (Република Северна) Македония няма да влезе в ЕС.“  По думите му България води икономическа война с Република Северна Македония.

„От 16 години, откакто получихме статут на кандидат, само от първото българско вето до днес, (Република Северна) Македония загуби над 250 милиона от европейските средства, които биха могли да бъдат включени в нашето развитие. Най-накрая трябва да разберем, че страната е изправена пред много мощен враг, освен това членка на ЕС. Посланието от Битоля е ясно и недвусмислено - признайте, че сте българи, така че ще ви позволим да започнете преговори с ЕС“, пише във фейсбук профила си Петковски.

На откриването в събота на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, депутатите Елисавета Белобрадова, Андрей Гюров и Драгомир Стойнев, други настоящи и бивши народни представители и общественици.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
9
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Пиндеровски стяга армията от вликомакедонски супер макемале човеци.
217
1
 
11
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Така е, като не си свършихме работата 1912-13г. сега ще берем ядовете за векове напред. Трябваше, както ги бяхме хванали на къс пас, да ги изринем от Европа. Константинопол да го направим свободен град-протекторат на Великите сили, гърците да си вземат древния Милет и да не ламтят за Тракия и Егейска Македония над Солун.
216
31
 
5
 
! Отговори
Олег преди 2 години
Аз като етнически руснак, разбирам как българите мразят всички съседи и Русия! Македония дари писменост и азбука на всички славянски племена и на майка Русия! Българите са от руски земи и са тюрки, днес съществува Татарстан, те самите се мислят за болгари! Македонците са славяни!
215
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пресолихме манджата с тоя културен център в Битоля.Много е интересно кой го измисли.
214
0
 
12
 
! Отговори
глас от народа преди 2 години
EС не може да си позволи гнездо Сърбомани и евентуални Путинофили в своите редици. Възстановяването на историческата истина ке освободи РСМ от Сръбското влияние и няма да бъдат мъша на Москва на Балканите.
213
1
 
8
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Да не говорим, че македонизма е всъщност руска креатура, създадена в Сърбия. Македонизмът е гръцка творба, а в последствие и Коминтерновска-противобългарска творба, където важна роля играе др.Васил Коларов. Сърбите до началото на 40те са преследвали македонизма. Идва времето на Тито да се опре на него след като и той вижда че от хондрокефалните *** вече не е възможно да направи южни сърби.
212
1
 
7
 
! Отговори
Агент 00 01 преди 2 години
Македония ще ни нападне до една седмица
211
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има избори в БГ,но интересното е че ще има и в Македония.От статиите се разбира.Винагимпреди избори се говореше за Македония.Досега беше такава практиката.Обаче сега има ново и в Македония започнаха да говорят за България.Това е извода.Ще се убедите.Всичко.щеюпочен след празниците.Разпад на коалицията.
210
0
 
22
 
! Отговори
Ми и още ще губите преди 2 години
То с арогантност, разправии и рогите напред не става.
209
2
 
12
 
! Отговори
чи кво преди 2 години
До Радо какво и е лошо на америка, русия е много по-зле
208
0
 
27
 
! Отговори
лошо преди 2 години
докато считате други държави от ЕС за врагове няма как да влезете там
207
8
 
4
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Така е. Не харесваме македонците, а и БГ е американска територия.
206
1
 
13
 
! Отговори
toti преди 2 години
Никой не ви е врак,а сте си голям инат ,тикви зелени сте още нищо не сващате,щото ще си останете в дупката забравени от бога и царя!!! Ако искате децата и внуците да имат бъдеще не се дърпайте като коза на лед ,а им отворете вратите да живеят като Европейци,а не пъдари !!!
205
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво не може да разберете .Поставете се на тяхно място.Как изглежда всичко от тяхните очи. Ние ги блокираме за ЕС без да кажем защо.После казваме едно,после второ ,после трето,четвърто ,пето,....... и изглежда че си измисляме причини да ги спираме за ЕС.След това казваме че няма културни центрове в Македония,а то има повече от колкото тук в БГ.После казваме че нямало БГ бизнес там,а Българи държат над 30% от бизнеса.Как да ни приемат за приятели незнам.
204
2
 
21
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 2 години
Добре, за Урсулата ясно, трябват и нови Кауфланди, но за нас каква ще е ползата от влизането на тази продажна *** в ЕС? Някой да ми посочи една единствена причина? Какво ще спечелим ние и защо ни е най-големия приоритет? Как досега сме живели без тях, а вече не можем без тези ренегати? След хиляди жертви и национални катастрофи? На мен не ми трябват! Ветоооооооо!
203
3
 
28
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Никога ЕС за РСМ!
202
14
 
3
 
! Отговори
мик преди 2 години
До Българин 218сиса го бе татар ама полека е ти кажам кога да убрзаш :)))))
201
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Що е маки все е г.....
200
2
 
18
 
! Отговори
ajde ulevo преди 2 години
И ще гледате Европа през оградата вероятно дълго време
199
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунисти=фашисти,националисти,хитлеристи,нацисти,подобни щот,ако фашизма е политическо течение на собственици в собственост на аристократи принадлежаща,подлежаща на събиране при нови променени обществени условия стари стават нови проповядващи на нови производствени отношения,труд и средства с производителни мощности по нови форми на разбиране с изчисление по нови платформи за участие в отношенията с изменения в класите и направления на средства,пре/разпределението им проявяващи в следващите ги.