Скопие: Вселенската патриаршия ни призна за Охридска архиепископия

Това означавало приемственост с древната Охридска архиепископия
10 май 2022 08:51, Елка Василева
52
Скопие: Вселенската патриаршия ни призна за Охридска архиепископия
Снимка: архив, БГНЕС

Исторически ден след 7 десетилетия на пълна изолация нарече премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски решението на Вселенската патриаршия да признае църквата на Република Северна Македония.

Още по темата
„Изказвам дълбоката си благодарност на Негово Божествено Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, който извърши велико дело, прояви голяма грижа към великия православен народ и Вселенската патриаршия с този акт и потвърди, че стои на своята историческа мисия и отговорност.”, написа във фейсбук профила си Ковачевски.

„Въпреки че с този акт окончателният статут и име все още не са решени, най-важната и най-голяма стъпка е завършена. Сега нашата православна църква е в общение с всички православни църкви. Днес с решението на Вселенската патриаршия влизаме в православното семейство на всички поместни църкви. И това решение на Вселенската патриаршия, която ни признава за Охридска архиепископия, означава признаване на приемствеността, която нашата историческа църква има с древната Охридска архиепископия”, пише Ковачевски.

Припомняме, че Вселенската патриаршия призна православната църква на Република Северна Македония под името Охридска, което беше съобщено от Патриаршията на интернет страницата ѝ. Това е станало на 9 май с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей.

Припомняме също, че Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България, съкратено наричана и Охридската архиепископия е наименованието на българската автокефална православна църква, подчинена на Цариградската Вселенска патриаршия в завоюваните от Византия в 1018 г. български земи, приемница на понижената в ранг Българска патриаршия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя вселенския поп да не знае много, щото турчолягите като го изгонят от Истанбул, къде щи иде, А?
24
2
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Когато си глупав нищо не помага.Просто нация от оногундури няма как да спечели.Мутрата беше на прага да взезе в европейската история също като Тервел.Уви,той се отказа сам от това и послуша и...те.Все едно Тервел да беше тръгнал да помага и да се беше върнал пред Константинопол.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди нашето вето за ЕС ,когато отношенията с Македония бяха невиждано добре,Македонска Църква поиска от Българската Църква да бъде Църква Майка на Македонската.Това си беше голям признание от Македонците.След намеса на Руснаците нашите се отеглиха и отказаха,след това наложиха и Вето на Македония.На пракитка с това Македонците искаха зближаване с България и признаване на общия ни произход.Тук последва анти-Македо ска пропаганда и се стигна до тук.Сега Русия няма влияние и....
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казвам ви,това тук е Европа.Решават католици,византийци,венецианци и тн.Рицарите.Европа си е тяхна.На който не му изнася прави следното:взема си оногундурите и обратно към Фанагория.Тук е пакс Романа.Земя на изток колкото искате,говорете с Путин,може да ви засели нейде.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да проклинате,Вселенската има права да урежда такива неща.През 16 век тя уреди на Бориска Годунов Московска патриаршия.И тогава са им се смели.Но това е Константинопол.Нашите йерарси го знаят и са съгласни.Другото са просто комплекси от и..ти като Пламен Павлов,Николов и разни разбирачи.Историята се прави по друг начин!
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това действие е продиктувано от католическата Конгрегация за доктрината на вярата (Инквизицията), за да разцепи източно-православния мир.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вяртоломей ни показа мястото в международните дела.От 11 век още Василий втори ни го е показал Бити кучета на милостта на василевса.Който не му харесва да ходи в евразия!
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро да покани Вартоломей на срещата със Световната банка в София. Довчера Русия ми се виждаше безхаберен авантюрист. Днес обаче май няма друга сила, която да защити прпвославния свят от малодушието му.
17
7
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Комплексар!Никой в света не го касае нашата история.В по голямата си част крадена от Византия и Рим.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито! Вартоломей разделя и владей. Тази американска *** навремето неясно защо, Плевнелиев доведе в България., Порошенко пък с него раздели УПЦ. Докога нашия Св Синод тихо ще наблюдава състпването на православния свят?
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пореден ударНали? И аз това разправях на един колега от Дания как ние сме откраднали писменноста,културата и прочие от Великата Маймунодония. Човекът бе доста учуден защото никога не бе чувал за тъкава държава или те трябваше да си пренапишат собствената история. Търгували били през седми век с някакви измислини Българи а те били Мъкодонци. Глу па ви Датчани,Немци абе Европейци с история нали?
14
11
 
4
 
! Отговори
Пореден удар преди 2 години
по комплексираните кратуни на т нар бг историци.По скоро трябва да се наричат ИСТЕРИЦИ.
13
0
 
13
 
! Отговори
филип 1 преди 2 години
"Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България, съкратено наричана и Охридската архиепископия е наименованието на българската автокефална православна църква" значи и църквата е българска на всички българи в региона как сега ще го извъртат та да стане македонска не знам , да не се окаже че юстиниан е завладял само македони в България, труден казус за македонската академия на накедонските науки
12
1
 
5
 
! Отговори
ами преди 2 години
"великия православен народ" като стигнах до тук и спрях да чета.....
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги знам макетата какви бръмбари имат в главите, ама се чудя за какво и им е да признават нещо, което си е било. Давид Български е последният патриарх преди загубата на България от имп. Василий 2. Давид Български се е казвал тоя брадат коч. Български! Не Мега-маке-Охрид-сон_оФ_Джисъс_И_авери. Поне да бяха прочели малко историята, а не на произволна страница Нови Завет да сочат. То Исус е от Охрид ако не знаете...
10
2
 
17
 
! Отговори
никой преди 2 години
Вселенския патриарх е господар на неговата си църквичка и се опитва да се прави на папа мо за такова решение се свиква вселенски събор, а тоя дъPT KO3Eл да ходи на психиатър да си лекува деменцията и лудостта!!!
9
18
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
, Охридската архиепископия си е съществувала и през Средновековието и то в състава на Бселенската патриаршия, тогава българска църква не е имало.
8
3
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Даже и църквата им е прогнила от сърбоманщина на тия безродни предатели крадящи историята ни!!!
7
12
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Да припомня, че тиквата подписа договора И на македонски.
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още една кражба от българската история. А тоз вселенския е за ... един як бой. По-скоро е политическо лице, а не патриарх. Но пак ние сме си виновни.