Косово иска да влезе в НАТО колкото може по-скоро

93% от гражданите са за членство в алианса
Обновена: 12 май 2022 15:43 | 12 май 2022 15:39, Елка Василева
18
Косово иска да влезе в  НАТО колкото може по-скоро
Снимка: архив, БГНЕС

Президентката на Косово Вьоса Османи заяви, че целта на Косово е колкото може по-бързо да стане член на НАТО, ЕС и Съвета на Европа, предаде агенция Бета.

Тя каза това във Вилнюс на съвместна пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа.

Президентката на Косово от вчера е в Литва, където каза, че е "абсурдно в рамките на програмата на НАТО Партньорство за мир да участват антинатовски страни като Беларус и Сърбия", а Косово да не е получило покана да се присъедини към програмата.

Тя благодари на Литва за последователната подкрепа за Косово и посочи, че членството в НАТО трябва да се гледа от перспектива на сигурността.

"Затова всички свободолюбиви страни в Европа, които искат да допринесат за мира и сигурността, заслужават да бъдат в НАТО. Стремежът им за членство в НАТО трябва да бъде подкрепен. Смятам, че не само Финландия и Швеция, а и страните в нашия регион като Косово и Босна и Херцеговина трябва да бъдат подкрепени с ускорен процес за получаване на членство", каза тя.

Вьоса Османи посочи, че 93 процента от гражданите на Косово са за членство в НАТО и че това е "исторически стремеж на народа на Косово от 1999 г."
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Трудна работа. Първо трябва няколко натовски държави да ви признаят като такава.
11
2
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Да и сега видяхме кой воюва срещу православни.. нито ислямисти, нито теророисти, нито Ислямска държава - ами Рашистан! Големите пазителите на славянството и православието... няма що
10
1
 
0
 
! Отговори
Бико преди 1 година
В Косово има "горяни" , които се определят и от албанците за "българи"- мохамедани. Те имат своя общност и се разграничават от сърбите и албанците. Казват,че са потомци на стражи по граничните проходи,на които турският султан им позволявал да носят оръжие и ги освобождавал от данъци.
9
6
 
3
 
! Отговори
SOS преди 1 година
НАТО е мечта и спасение за разумните държави.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Косово трябва да принаят бг малцинство. Имаме около 100 хиляди бг помаци които са потурчени ислями но още говорят бг език.
7
4
 
5
 
! Отговори
ужас преди 1 година
и като плъзнат косоварите из Европа ,,, глей кво става .
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ли обратно?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска таралеж вгащите. Айде, въз и да не се връщате!
4
7
 
11
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 1 година
Тия от Запад трябва да са луди да приемат тая шиптърска маала в Нато и ЕС.....ама те май го доказаха когато подкрепиха навремето косовските шиптари
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Османи в косово, Османи в Македония..на евровизия , интервюиращата беше с хиджаб, задава се пълна ислямизация, толерират ги понеже са готови един ден да се бият срещу православните,което устройва сащ.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Президентката на Косово от вчера е в Литва, където каза, че е "абсурдно в рамките на програмата на НАТО Партньорство за мир да участват антинатовски страни като Беларус и Сърбия", а Косово да не е получило покана да се присъедини към програмата."__________Вас кой ви брои за държава че очаквате покана?
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя бидон на снимката ако реши да влезе в НАТО ще запуши вратата на щаб-квартирата и след нея никой няма да влезе :)