160% инфлация в Турция, хората изнемогват

Ердоган е под натиск
4 юни 2022 14:32, Петя Славова
77
160% инфлация в Турция, хората изнемогват
Снимка: БГНЕС

Инфлацията в Турция не спира да расте. Според официалните данни през май тя е достигнала 73,5%. Над два пъти по-високи са оценките на независимите наблюдатели: икономисти изчисляват, че инфлацията в страната е надхвърлила 160%.

Скок на цените

Примерът с олиото е показателен: 5-литрова бутилка от по-евтиния сорт е струвала преди година по-малко от 5 евро, а през май тази година цената ѝ вече достига почти 9 евро. И не е само това: значително са нараснали и цените на енергията и горивата. При природния газ например покачването е с 30%. Една от причините: турската валута продължава да се обезценява. В момента 1 евро струва повече от 17 лири.

Значително поскъпна и алкохолът. Докато в края на миналата година бутилка турска ракия струваше малко повече от 10 евро, сега тя е почти два пъти по-скъпа. В случая обаче роля играе и увеличението на данъците: алкохолните напитки в Турция по традиция се облагат с много високи данъци.

Ердоган под натиск

За хората в Турция става все по-трудно да покриват и най-елементарните разходи. Минималната заплата бе увеличена в началото на годината, но това не успява да компенсира инфлацията. В момента минималната работна заплата в Турция възлиза на 250 евро на месец, а минималната пенсия се равнява на около 140 евро. Съобщено бе, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли, но все още не е известно с колко, предава "Дойче Веле".

Тежкото икономическо положение засилва все повече натиска над президента Ердоган. Според актуално проучване неговата Партия на справедливостта и развитието събира по-малко от 30% подкрепа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: ТурцияЕрдоганинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Холмс преди 2 години
Ес и байката наказват Туркието заради Босфора и скандинавците ...
58
5
 
3
 
! Отговори
Знаете ли, че.... преди 2 години
Ако бяха остана ли ГЕРБ на власт, то и ние щяхме да сме така. Въпреки, че сме в ЕС и имаме валутен борд..Че можеше и по-зле от Турция да сме...
57
5
 
5
 
! Отговори
Хиполлит Вангелис преди 2 години
Турките трябва да се редуцират драстично..И после да станат християни и да говорят на гръцки език. АКО ЛИ НЕ ---всичките ще бъдат унищожени до крак и корен .
56
2
 
5
 
! Отговори
До Дядо Ташунко преди 2 години
В България всички са безсмъртни бре. Не са видели какви мизерници са, но умело обсъждат другите. Ете за тва са на изчезване.
55
0
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
а как е в България?
54
0
 
10
 
! Отговори
Ку-ку бенд преди 2 години
Еми то и у нас инфлацията е същата,ама тука раз ни кошници се гледат за да се докара до 14-15%.Някои казват на това стъкмистика.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що триете коментари бе пумиври. Нали имаше свобода на словото. Или к. *** сте повече от свободата на словото.
52
1
 
12
 
! Отговори
Брейзърс преди 2 години
В България купона ще започне Септември-Октомври.
51
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС и САЩ скоро ще надминат Турция! Наесен, най-късно зимата, ще стане много "интересно".
50
2
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
Сравняваш еднолитрова с петлитрова бутилка. Айде обратно в първи клас
49
3
 
0
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 2 години
Бян ша опрай на него, бян султан, бян халиф, бян алах!
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитат: Примерът с олиото е показателен: 5-литрова бутилка от по-евтиния сорт е струвала преди година по-малко от 5 евро, а през май тази година цената ѝ вече достига почти 9 евро. +++ Излиза, че България се справя много добре на фона на растежа на цените по света. У нас бутилка олио е почти 3 евро, а не 9 евро.
47
3
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Турция била приятел на Русия.Ама доставя Байрактари на укрите.
46
10
 
12
 
! Отговори
Гюле гюле преди 2 години
Ердо е пътник. Той е и болен. Напоследък ударно изпраща милиони в чужбина. Може би ще се изнесе за Катар. Няма да остане на власт. Зависи как ще се смени властта в Турция. Ако го хванат за държавна измяна може и затвора да види. При всички случаи с ислямската пропаганда, с която печелеше се свърши. Не хваща дикиш. То е добре да говориш за Аллах, но народа мизврства, а ти строиш дворци. На народа обещал за оня свят награда. Ама за тебе е още на този.
45
5
 
8
 
! Отговори
Anon преди 2 години
Алкохола бил поскъпнал- къв алкохол бе алооооо? Нали сте мюсулмани?
44
1
 
8
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
А защо пропускаш ГЕРБ?Като от 25г.те управляваха 12г.-почти половината време.И нанесоха най-големи щети.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А същевременно българина незнае какво да прави с парите си.
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как в Унгария горивото за унгарците е 1 евро за литър. Те откъде взимат нефта от небето ли пада. Не нее от небето купуват го от Русия на 80 долара както и нашите но нашите ни го продават на Едно еври и 65 цента. Честито.
41
0
 
6
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Виновни са Путин, Меркел, Макрон и другите ученици на Клаус Шваб, от "Училището за глобални лидери". Идва НСР. За креативните хора с душа нищо няма да се промени, но органичните портали, клонингите и падналите ще бъдат пометени.
40
8
 
9
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Тези от ПП си отиват лошото че няма читави да поемат управлението.Мизерията обхваща България.Трябва ни човек като Орбан.