Пендаровски да си гледа светските работи, да не се бърка в църковните

Проф. Матанов: С години ще се решава за името на Македонската църква
23 юни 2022 09:03, Анисия Иванова
9

Светият синод призна Македонската православна църква. Българската православна църква е третата в православния свят, която признава Македонската църква.

"Нормално е Българската църква сега да признае македонската. Не виждам знаци в този жест. Събитието, което ще се развива в следващите години и десетилетия, беше засегнато от политическото злободневие - падането на правителството. В следващите години ще се обсъжда името - дали Македонската църква е първоприемник на Охридската архиепископия", заяви историкът проф. Христо Матанов в ефира на "България сутрин".

Още по темата

Той подчерта, че Българската църква е изпуснала шанса да бъде църква-майка на Македонската църква. Българската църква е била в схизма около 70 години, отбеляза още историкът пред Bulgaria ON AIR.

Президентът Стево Пендаровски смята, че има координирана държавна политика между българските власти и Българската православна църква (БПЦ).

"Безобразието отива дотам, че от БПЦ казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името ѝ ще размислят в следващия период. Кои сте вие да размисляте?", настоя той вчера.

"Стево Пенадаровски неведнъж се бърка там, където не му е работа. Той не е владик. Президентът нека си гледа светски работи, които тепърва ще му се стоварят на главата с френското предложение за уреждане на споровете между РСМ и България. Църковните неща вървят отделно, но в православния свят църковните дела и светските са смесени", коментира проф. Матанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Най -доброто решение е БПЦ да декларира, че преотстъпва името Охридска епископия на своите братя .Вселенският патриарх по византииски ни постави в небрано лозе
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно се отнася,но ние не живеем в Македония или другите источни държави ,а в България.А това изказване на църквата,че трябва да помисли,точно това означава,политическа зависимост.А този може само на себе си да си определя правилата и правата за изказване.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а тоя дедо да си гледа съветските работи!
5
4
 
2
 
! Отговори
Историци бг позор преди 1 година
Матанов,вое сте по-голям *** и от Овчаров.Лаехте ,а накрая се покрихте и се хванахте за някаква утопия нар. френско предложение.
4
2
 
0
 
! Отговори
да, де преди 1 година
До Анонимен 1 Ама дали същото не се отнася и до македонската, сръбската и другите източноправославни църкви? Г-н Матанов е отбелязал известния факт на цезаропапизъм в православието.
3
1
 
2
 
! Отговори
Ivan преди 1 година
До Анонимен, политиците да си гледат светските дела, а владиците Божиите! А Вие явно сте някакъв отцепник, сектант, който говори за друга църква. Преговорете си притчата за заблудения син! Молете се, докато я четете за да имате просветление!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм атеист, но вярята някак си определя дадена нация, предимно се отнася за мюсюлманите :) Аз немам нищо против никоя вяра, ама нали не си мислите, че като ви думнат и ще ви чакат 30 девици в рая, поне за мюсюлманите се отнася това :))
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За бога,не е комунизъм.Хората имат право да изказват мнение.Кой си ти да казваш,какво да казва или да не казва Пендаровски?Кой си ти да казваш кой,какво да прави?Българи събудете се.Комунизма приключи преди години.Егари и агентите. И аз мисля ,че Българските политици и църква имат много общо.И политици и църква са наследници и агенти на ДС.Всички църковни лидеъри в България са агенти от ДС и са шпионирали.Ние нямаме църква.Истинската църква е по-малка и отдавна е отцепена.