САЩ и ЕС със съвместно изявление в подкрепа на френското предложение

В Скопие днес няма да има протести
37
САЩ и ЕС със съвместно изявление в подкрепа на френското предложение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съединените щати и Европейският съюз излязоха със съвместно изявление в подкрепа на предложението на френското председателство на Съвета на Европейския съюз за начало на преговорите за членство на Северна Македония. Днес в страната няма да има протести заради празника на мюсюлманите Курбан Байрам, съобщи БНР.

В съвместно изявление, върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и американският държавен секретар Антъни Блинкън приветстват компромисното предложение на Франция, което взема предвид интересите и опасенията както на Северна Македония, така и на България, базиращо се на взаимно уважение, доверие и разбирателство.

Двамата заявяват, че в този критичен момент от историята на Европа, белязан с неоправданата агресия на Русия срещу Украйна, напредъкът на Албания и Северна Македония по пътя им към ЕС е ключов за укрепването на сближаването и устойчивостта на целия европейски континент.

С отворено писмо и американския посланик в Северна Македония Кейт Бърнс отправи призив да бъде взето още едно тежко решение, за да продължи страната по евроатлантическия път. Опозиционната ВМРО- ДПМНЕ, обаче, остава твърдо решена да продължи с протестите. Днес лидерът ѝ Християн Мицкоски честити Курбан Байрам на мюсюлманите и призова в този исторически момент да няма делене на етническа и верска основа.

В понеделник трябва да бъде ясно кога ще се състои дебатът за така нареченото френско предложение в парламента в Скопие.

Координаторът на депутатите от ВМРО - ДПМНЕ Никола Мицевски поиска предложението да бъде върнато на правителството, тъй като липсват основните документи. А от другата седмица в парламента в Скопие е планирано да започнат дебати за актуализация на бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: САЩЕСРМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
6
 
! Отговори
Свети Марко Тотев преди 1 година
Нека отстъпим на македонците Вожда Георги Димитров,БСП, Христо Иванов,Тошко Йорданов и просто Киро за да имат и те в общата ни история световни комици.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Племето , станало народ и забравило че е било племе!!! И сто пъти да повтаряте едни и същи лъжи , пак няма да станат истина!
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за наглост, вместо ние да се сърдим че ни ощетяват , като ни крадът историята , азбуката и езика , те обиждат нас че си търсим правата!Айде , македонофашискирусофили!!!
26
4
 
12
 
! Отговори
руски геноцид преди 1 година
Силно зомбирани и с промити мозъци по Кремълски модел
25
1
 
17
 
! Отговори
художника преди 1 година
Мицкоски призовал да няма делене на етническа и верска основа, но нарича българите "татари и фашисти". А и самите "македонци" не знаят за какво протестират. Чуят ли "България", значи е нещо лошо, ама какво- никой не знае.
24
1
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ако макетата откажат договора, ще са най-тАпите парчета в историята! Или ще си вярват в историята на Дисниленда който са сътворили в центъра на Скопие, че светът се върти около тях ! Колкото до френското предложение, хубавото е че сега целият свят ще им гледа сеира, и няма албанецът да вика че българите не знаели какво искат!
23
2
 
4
 
! Отговори
Гавра преди 1 година
Сега четох в зелето - вьншно министерство поканили - османи на среща той ги отсвирил казал , че е зает
22
3
 
8
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Сащ и ес здраво ни исклатиха - благодарение на партиите си - герб ,дпс ,дб вече нямаме история поне не и бьлгарите от другата страна на границата , в конституцията ще ги впишат ама по натамГаранция франция
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е САЩ на нас и на ЕС да дава мнение по въпроса? Тогава и ние да препоръчаме на САЩ да върнат земята на местните, или?
20
6
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Доста македонци срещах в София, образовани, амбициозни, всичките имаха уважение към българските си корени и често заявяваха, че сме един народ, разделен от големите и с времето те са си създали собствена култура. Да, основана върху нашата, но със своите специфики. Това мога да го уважавам, тези млади хора даже се изсмяха на един от техните, който предложи да говорим на английски, вместо на български, техни думи. Нека спрем с нападките и да слушаме само най-шумните, които са често най-неадекватни
19
2
 
6
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Е вече с молба ги вкарват в ЕС.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма управия с кривите глави...
17
8
 
17
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Нищо такова не е направил, Петков! Това което направи е да подхвърли горещия картоф във парламента, където тежко натискаха прозападните протежета да приемат "френското нещо".А "нещо" го наричам защото никой не знае какво точно гласи то...в нашия парламент е една версия...в македонския, друга...в крайна сметка нито нас ни устройва...нито макетата
16
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Предупреждение Нищо не са приели РСМ. Езика и историята не са във френското а остават след като влезнат в ЕС. Първо влизат в ЕС и после ще ги чакаме да се съгласят. Македонския език става официален и измества бг.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какво съвмвстно изявление, бе, тея са по-зле от Тодор Живков последователите му стражар Борис-"ов" и "летеца" от интернет форумното обучение
14
21
 
20
 
! Отговори
Предупреждение преди 1 година
Всъщност САЩ и ЕС дават възможност на Македония да реши съдбата си. И об рнете внимание....този път благодарение най вече на усилията на Петков...България не е сочена с пръст, а всъщност е подкрепена. Само на 6 месеца Петков успя да оправи бъркотията на Боко Тиквата и Каракачанов,въпреки руската агентура и президент резидент на Путин. Браво Петков. И още по смешен и зависим изглежда сега Трифонов..това са фактите,каквото и да лъготят от Русия и Радев.
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония не броят България за държава а слушат само САЩ.
12
10
 
21
 
! Отговори
до 7 Анонимен преди 1 година
Не си ли разбрал, че ЕС се управлява от САЩ???????????
11
6
 
14
 
! Отговори
перко преди 1 година
Какви мюсолмани? В Македоия всичко е македонци!
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям зор джуджето бюрм да влезе в ЕС.