Експерти: Сериозните проблеми в РСМ свързани с Конституцията

Сблъскваме се с недопустим тон, който си позволяват спрямо България
15 юли 2022 09:24, Елка Василева
35

Парламентът на Северна Македония ще приеме френското предложение за стартиране на преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз. Това мнение изразиха в ефира на "България сутрин" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев, дипломатът от ООН Мирослав Зафиров и журналистът Атанас Величков. Според тях обаче проблемите и по-важните стъпки започват след това.

Още по темата
"ВМРО-ДПМНЕ и "Левицата" останаха основни противници на френското предложение. Двете явно са с проруска ориентация, натискът отвън е своя апогей. Провежда се типичен балкански цирк. Дезинформацията и пропагандата на улицата са изключително изострени, напрежението ще продължава да ескалира. Предложението ще бъде прието в парламента, но при следващите крачки ще има напрежение", заяви Керемедчиев.

"Важно е, че Фон дер Лайен отиде в Скопие, а не в София, което означава, че натискът върху България рязко спадна. В последните месеци имахме непоследователна и неубедителна външна политика, но е хубаво в точно момент да замълчим. Топката не е в нашето поле. Преговорният процес тепърва трябва да стартира. Има още поне две години преди РСМ и Албания да започнат реални преговори за влизане в ЕС. ЕК трябва да обясни на РСМ, че или приема споразумението, или няма да има друго предложение", каза още той.

Според Зафиров става дума за вътрешнополитическа разпра и хората в Скопие изглеждат твърде емоционални. По думите му е важно доколко в ушите на тези хора шепнат и други столици дали да приемат френското предложение.

"Не трябва да забравяме позицията на България. През последните месеци излъчихме недотам убедителни сигнали. Не е лошо да консолидираме поведението си, тъй като си заслужава да бъдем по-ясни в посланията си към Скопие", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Зафиров вижда огромно желание от страна на ЕК да направи така, че политическият елит в РСМ най-сетне да прогледне по отношение на собствения си интерес. Много е важно да имаме предвид, че с решението да вдигнем ветото тепърва ще трябва да участваме активно в преговорния процес със Северна Македония и Албания. Което и политическо ръководство да дойде, то трябва да дава ясни сигнали към МВнР да защитава националния ни интерес, посочи още дипломатът.

Зафиров отбеляза, че официалните власти в Скопие имат твърде настойчива история в това да не спазват двустранните споразумения.

"Тук стои въпросът за Конституцията. Българският парламент бързешката прие предложението. Въпросът е да оставим професионалната гилдия добре да си свърши работата, за да не се окаже, че някой в Скопие си позволява да интерпретира неща, които ние смятаме за договорени. Сблъскваме се с недопустим тон, който си позволяват хора от Скопие спрямо България", заяви дипломатът от ООН.

Милен Керемедчиев добави, че всички албански партии подкрепят френското предложение и започването на преговорите. А втората крачка е реалната промяна на Конституцията, което не може да се случи без депутатите от ВМРО-ДПМНЕ.

"България първа повдигна въпроса за разделяне на преговорните процеси. Това не беше прието в Брюксел. Сега има изказване на Рюте, който казва: Ако РСМ не приеме, ние ще подкрепим Албания да тръгне сама по своя път. Това е добро предложение, което би наложило много по-голямо напрежение върху политическата система в РСМ, отколкото в момента съществува", изтъкна бившият зам.-външен министър.

Той не изключва варианта македонците да не спазят двустранните споразумения. При всеки такъв случай се пише доклад до ЕК, в който се казва, че РСМ не спазва споразумението и не може да продължи по начертания път. Поне 12 години ще си говорим за РСМ като кандидат-член на ЕС, смята Керемедчиев.

"Вчера се разигра цирк в парламента, хората са разделени. Опозиционно настроените подкрепят това, което се случва в парламента. Главните герои са ВМРО-ДПМНЕ и "Левицата" - показват патриотизъм и отпор, които са само в техните глави. ВМРО-ДПМНЕ и "Левицата" опитват да се представят като формирования, които ще спасят РСМ от Апокалипсис", коментира главният редактор на tribuna.mk Атанас Величков.

Той е убеден, че френското предложение ще бъде прието, но сериозната работа идва след това, защото е нужна промяна в Конституцията.
Мицкоски - лидер на ВМРО-ДПМНЕ, каза, че неговата партията няма да подкрепи такова нещо, припомни журналистът.

По думите му в протестите в Скопие участват основно привърженици на двете опозиционни партии и почти няма неутрални хора. Това не са мнозинството хора в Македония, подчерта Величков, който очаква протестите да продължат и след решението на парламента за френското предложение.

"Борят се против правителството, а не мисля, че имат желание и капацитет да бъдат на мястото на Ковачевски и неговото правителство", завърши Величков.

Вижте видеото с целия разговор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Дари преди 1 година
На кого му пука за с Македония!
28
4
 
5
 
! Отговори
toti преди 1 година
Топката не е в нашето поле и ТОВА Е ЗАСЛУГА НА ПЕТКОВ,колкото и да не им се иска на ГЕРБ той с МАкрон пренаписа този договор и сега Макетата да се оправят!!!Поне се разбра от Европа,че не сме ние лошите!!1
27
0
 
7
 
! Отговори
Историчарин преди 1 година
Ако макета признават че нашите царе са техни значи признават че са *** татари монголи и ....
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сега да го прифатиме а после пак можеме да ги одбиваме работите што не ни одговараат ." -- когато се запишат българи в конституцията, няма да могат да се отмятат управляващите, защото ще ги има черно на бяло записани като закон.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще ви натиснат ще го приемете , после като излезем първи от ес ще се молите да ви освобождаваме и да ви правиме ВМРО, щото ВМРО при вас е от преписания устав на Захари Стоянов за въстанието
24
0
 
2
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
Драги граждани на Северна страна от южната част на полуострова ако сте с 4 т*о*п*к*инезначи че си господ а значи че някой е много близо зад теб и нема де да се окренеш
23
4
 
8
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Само глухите не чуха и политическите лилипути не разбраха,че рсм на обикновен език казано означава абревиатурата на русия,сърбия и македония(рсм) и е много жалко, че е член на НАТО.С този абсолютно нецивилизован език на омразата към България и всичко българско ние в личен план сме се сдобили с един двуличен враг,който в това си състояние няма място в ЕС,даже и в НАТО.
22
0
 
7
 
! Отговори
1341 преди 1 година
До Анонимен 16: "Ти какво общо имаш с хората от 1300 година?" Може би дооооста повече, отколкото макетата с Александър Македонски .... :-))))
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 и 17 Народ без история не е народ.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен8 - 1300 години. От толкова време на тази територия има закони и държава. В момента никой не може да намери в писаната история да се е водила война с македония, никой не намира македонско писмо, нито македонски монети. Що се отнася до отнемането на македонските паспорти през 1964-та (както пишеш че е станало) - това е глупост. През 64-та не е имало държава която да издаде македонски паспорт. Много жалко е да си безродник (македонец)
19
1
 
4
 
! Отговори
Руми преди 1 година
Колко ама колко нямате нищо общо с политиката Керемедчиев, Зафиров и Величков има две споразумения едната за нас другата за тях, македонците ни разиграха като *****!
18
4
 
11
 
! Отговори
югославси тролове преди 1 година
Не само ще го премете, но и ще го спазвате, иначе няма ЕС за вас! Един ден всички ще си платите за зверствата срещу българите в македония! Господ забавя, но не забравя!!!
17
2
 
14
 
! Отговори
аз преди 1 година
До Анонимен17 - няма нужда да си говоря с някой от македония, стига ми да чуя разваления български в репортажите с премиера им. Дори на срещите отсъства преводач. Факта че там се насажда анти-българска реторика дори в училищата е по-плашещ но тези като теб, гледащите в бъдещето не желаят да погледнат настоящето.
16
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не съм наясно с историята ,а ти наясно ли си? А какво ще кажеш да отидеш в Пиринска Македония и да си поговориш с някой по-възрастен човек.Не е въпроса в това какво е имало в историята,а защо гледаме само в една посока.Ние задълбаваме в историята и ние се забиваме там.Това което караме да направят Македонците в Македония ще ни се върне като бумеранг.Ние не сме по-добре от Македония.Не исторически,а в моменета имаме много пропуски.Ще.св убедиш само след година.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти какво общо имаш с хората от 1300 година?
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 Вие въобще не сте наясно с историята.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо ЕС толкова настоява макетата да са в съюза, че чак им се молят? Даже украинците не ги искат толкова много, колкото тези въшливи макета. Има някаква икономическа далавера тук явно. Нещо свързано с граници и пренос на стоки и бежанци.
12
0
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 1 година
До АнонименПърво си пийни хапчето, а после прескочи до местиния русо-координатор, за да ти даде малко по-точни насоки какви партенки да пускаш.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дане не приемат предложението, защото много се прецакваме с признаването на несъществуващия македонски език.
10
2
 
6
 
! Отговори
1341 преди 1 година
Брей, чета отдолу че турците и ромите били тук в България от създаването на Българската държава може би преди 1341 години са си били тук.... ?!?