В Турция влизат тайнствени парични потоци, $24,4 млрд. до август

Постоянното им нарастване е проблем, според анализатори
13 сеп 2022 22:16, Анисия Иванова
50
В Турция влизат тайнствени парични потоци, $24,4 млрд. до август
Снимка: Bloomber

Тайнствените капиталови потоци в Турция достигнаха нови върхове, позволявайки на централната банка да увеличи чуждестранните резерви въпреки нарастващия търговски дефицит и слабото търсене на активи в лири.

Централната банка в Анкара заяви в понеделник, че парите, които тя не може да отчете в месечните данни за платежния баланс, са се увеличили до 5,5 милиарда долара през юли, увеличавайки сумата през първите седем месеца на годината до 24,4 милиарда долара. И двете са рекорди според данни от последните близо четири десетилетия.

В миналото централната банка е казвала, че необяснимите входящи потоци вероятно идват от турци, които внасят парични спестявания в банковата система, особено когато лирата е слаба, или депозират чужда валута, която печелят от туристи.

Данните за текущата сметка включват прогнози, обикновено базирани на дългосрочни модели на разходите, и ако тези предположения вече са остарели, това може да обясни част от тазгодишния скок.

Така наречените нетни грешки и пропуски обикновено се преразглеждат, тъй като банката получава данни от международни партньори със закъснение. Въпреки това, тазгодишните числа са извън класациите.

Базираният в Истанбул икономист Халук Бурумчекчи каза, че макар да е нормално данните за текущата сметка да показват някакъв капитал с неизвестен произход, постоянното нарастване на потоците в икономиката на Турция тази година е „проблем“.

Приходите от туризъм сами по себе си не могат да обяснят числата. През юли приходите от летовници са били 4,5 милиарда долара, което довело общите проходи до 16,4 милиарда долара от януари до юли. Това са около 70% от нетните грешки и пропуски през същия период.

Тайнствените входящи потоци са помогнали на централната банка да запази лирата относително стабилна от началото на годината, след като тя загуби повече от половината от стойността си в продължилия месеци спад през 2021 г.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алабалистики за наивници. На тюркопитек, вяра никога.
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да - вискчото идва от Турция. В моемтна Турция помпа яко наркотици в Европа и така си храни липсите в икономиката.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искам да кажа нещо ... само ще кажа, че приятели роми, ми се хвалят, как отиват в Одрин, скачат на енда кола, карат я до Германия в един склад. След 1 час им дават, да вземат колата и в джаката има плик с 100-200 000 евро, а те може да продадът колата за поне 25000 евро. Другата седмица - пак! Ако ги хванат - ами уж дават 4 до 8 години, ама знаете как е - той бил баща, жена му болна, добро пвоедение дщстабанлия ... Смукваме ги на 1.5 години, па ако ги екстрадираме до България ... лек режим
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46 - Е сега чу. И е проблем. Нацистите също са съсредоточавали ценности, дето са намирали из тавани -Картини, валута, златни зъби, малки момиченца, ценни книжа и прочие ...
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първи път чувам някой да твърди, че за една държава може да бъде проблем това, че в банките й интензивно нарастват вложения и то в стабилна чужда валута. Всяка държава се стреми да съсредоточи на своя територия колкото е възможно повече ценности.
23
2
 
2
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Когато държавата работи на черно съвсем съзнателно. Излиза и въпроса дали една част от тях не са само на хартия? Като познаваме турският манталитет ще стане интересно
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в нас също влизат едни младички тайствени дори мистични путоци, много доволен оставам.
21
2
 
11
 
! Отговори
Така е преди 1 година
ЕС ЕС ги направиха богати с тъпите им санкции срещу Русия.Турция санкции не важат!!! Русия си търгуват с ЕС чрез тях.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе Бил Гейтс решил да си купи turkey после се оказало че са му таксували Turkey
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте американските компании които публично се отрекоха от Русия но задкулистно минават през Турция, Китай, Индия, Бразилия за да стигнат пак до нейния пазар. Със сигурниост имат какво да кажат по темата.
18
3
 
4
 
! Отговори
Един българин.. преди 1 година
Потоците им ги знаем,току преградим някой и друг на границата.Я рейс,я камион,в краен случай и с кола! Наскоро само за ден почти милион евро.Ам чи тъй де,няма само те да лапат?!
17
2
 
5
 
! Отговори
До Popa ot razgrad преди 1 година
И какво стана с Разград? Не искахте турската Шишеджам навремето и днес Шишеджам е в Търговище. Ти си поп от Разград но нещо Разград пак се напълни с турчаци. А Шумен гори повече индустриален ток от Варна. Ще ви дойде акъла ама късно.
16
3
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Телевизията и киното са вредни. Трябва да се гледат само документални филми, образователни предавания и новини.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представете си през 90-те канал1 на БНТ приключваше програмата си в 12:30 на обед и после започваше в 17 часа. А в Понеделник нямаше сутрешна програма. И си представете че се казвате Венцислав и знаете турски в едно шуменско село и вашите съселяни от турски произход са пуснали предавател на UHF турска програма. И сутрин гледате Семейство Флинтстоун, Алф, Бъгс Бъни, Скуби Ду, *** и тнт. На турски.... Това да си дете на 12-14 години и да имаш анимация до обяд си беше голям шанс тогава. Днешните деца нищо не знаят.
14
2
 
5
 
! Отговори
12345 преди 1 година
И някой ден ще поискат да излизат
13
4
 
11
 
! Отговори
Aliosman преди 1 година
Парите на Катар. Поддръжника на Ердоан от богатите араби. Друго няма какво да е. Това го знае всеки що-годе грамотен турчин. Идеологията на ихван и мюсюлмански братя. Какво става като си поискат арабите парите обратно.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях на 12 (живея в турско село в БГ) през 90-те нямаше частни бг телевизии но във всеки дом се гледаше турско тв. За един гръцки остров се побъркаха и го превзеха турски командоси. Остров Имия. Премиер беше Тансу Чилер но всъщност Турция беше управлявана от военна хунта. Днес Турция е много мека, много дипломатична. Представям си тогава гръцки премиер да се прави на юнак пред тях. Много агресивна беше Турция. Днес са много хрисими защото се надяват на ЕС. Искат в Евро съюза и мълчат като знаете какво. Тогава бяха 68 милиона днес са 86.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган инвестира предизборно. Ако лирата се срине до 1-2ст с него е свършено, затова инвестиеа откраднатите пари, за да може да изкара още един мандат.
10
4
 
11
 
! Отговори
Гьонсурат преди 1 година
Ашколсун тарикатшейтан кардашим Ердо, усети, че запада само дои нашите кози.. И реши сам са си прави сирене. Не е от най прозряващите, но е стоял гладен и знае, че само близкия има интерес да не играе мечката в двора му. Сега ще решът с бат Вова проблема с Армения и ще настъпи отново ерата на Велика Византия е жалко, че ние окъкахме кълките предварително с платената пропаганда на една млада държава която скоро ще се разцепи на 51 щата. Лека нощ
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не това не са кинти от куфари и сакове..спестяванията на децата са..от закуски и от тъщата..подаръци от сватбата...питайте ЧЕКМЕДЖАН И ЦЕЦУУ, МЕНДА И ВЛАДИ ОТ ШАЙКАТА