Сърбите се изтеглят от институциите в Косово. Прищина: Сърбия се държи като Русия в Донбас

Александър Вучич е отменил всички пътувания в чужбина
Обновена: 5 ное 2022 22:25 | 5 ное 2022 22:15, Анисия Иванова
80
Сърбите се изтеглят от институциите в Косово. Прищина: Сърбия се държи като Русия в Донбас
Снимка: Pixabay

Лидерът на сръбското малцинство в Косово - председателят на партията "Сръбска листа" Горан Ракич, обяви оттеглянето на сърбите от всички институции на властта в Косово, в знак на протест срещу заканата на Прищина да глобява сърбите, които не сменят сръбските си автомобилни регистрационни номера с косовски, и да конфискува автомобилите им.

„Ние, политическите представители на сърбите в Косово, след днешната среща единодушно решихме да напуснем всички политически институции, парламента, правителство и 4 общини в Северно Косово, както и да преустановим присъствието и работата на сърби в съдебните и полицейските институции в Северно Косово. Нашите решения ще бъдат в сила, докато Прищина започнете зачита международното право и по-специално да оттегли незаконното решение за автомобилните номера и да създаде Асоциацията на сръбските общини. Въз основа на гореизложеното аз, Горан Ракич, подавам оставка от поста министър на правителството", каза Ракич под аплодисментите на присъстващите.

След това сръбски депутати направиха изявления за напускане на парламента, а съдии и общински ръководители обявиха оставките си. По същото време ръководителите на сръбската полиция свалиха униформите и пагоните на Косово.

Блерим Вела - началник на кабинета на президента на Косово, обвини Белград в опит да се дестабилизира обстановката в страната.

Решението на косовските сърби да прекратят участието си в косовските институции прилича на руското поведение в Донбас през 2014 г., написа в Туитър той часове, след като косовските сърби се оттеглиха от всички държавни институции в Косово. Според Вела сърбският президент Александър Вучич използва косовските сърби като "инструмент за дестабилизация на Косово".

Според излизащия в Прищина вестник "Коха Диторе" "специалните части на косовската полиция са се отправили към северната част на Косово /област, населена предимно с етнически сърби, бел.ред./. Те са тръгнали веднага, след като косовските сърби, които са били част от местната полиция, са свалили униформите. Изданието разпространи и видо, на което се вижда как спецчастите потеглят от Прищина.

Няколко часа преди това в Белград се проведе извънредно заседание на правителството, на което присъства и президентът Александър Вучич. На срещата, освен министрите, присъстваха и ръководителите на държавните предприятия. "Не се отказваме от отговорната политика за мир и стабилност", написа Вучич в Инстаграм след срещата. Вучич подробно е информирал за разговорите си със сръбските представители от Косово, които съобщиха, че ще напуснат всички институции в Косово поради последните мерки, които бяха предприети от премиера Албин Курти, включително и поради отстраняването на началника на регионалната полиция в северната част на Косово Ненад Джурич.

След срещата с правителството Вучич е бил на разговор с китайския и руския посланик в Белград. След това той е разговорял и със сръбския патриарх. "Решени сме заедно мощно да защитаваме жизненоважните, национални и държавни интереси", написа Вучич в Инстаграм след срещата с патриарха, на която присъстваха още външният министър Ивица Дачич и президента на Република сръбска Милорад Додик.

Вчера Вучич съобщи, че "поради създалата се ситуация отменя всички пътувания в чужбина".

Късно снощи специалният пратеник на ЕС за отношенията Белград-Прищина Мирослав Лайчак проведе продължителен, петчасов разговор с Вучич. В него участва и сръбският министър на външните работи Ивица Дачич.

"Разговорът с Вучич бе труден и дълъг, но честен. Очаквам отговорно поведение от всички за да запази; стабилността и сигурността. Насилието трябва да бъде избегнато", написа Лайчак в Туитър след срещата.

От кабинета на Вучич съобщиха, че днес е имало и телефонен разговор с американския посланик Кристофър Хил.

По време на разговора Хил е поискал от Вучич "Сърбия да се държи отговорно и сериозно и да не участва по никакъв начин във влошаването на мира и стабилността в региона", съобщи БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До *** - няма такова нещо като двашки национализъм - я се опитайте да вземете земя от Германия или Франция и ще видите какво ще ви се случи. Но такива като нас и Сърбия всеки ги тъпче, виж, големите държави не си поплюват.....
53
1
 
4
 
! Отговори
Помак преди 1 година
съюзници в преследването на интереса си! В този ред на мисли с нетърпение очаквам сърбите да върнат на България Западните покрайнини и Войводина на Унгария!
52
3
 
1
 
! Отговори
Помак преди 1 година
*** не спира да се възхищава на сръбските б. клуци, когато издевателства над албанци и босненци, продиктувано от втълпената му омраза към мюсюлманите въобще. И затова *** е склонен да забрави заграбва ето на Пирот и Ниш, на Западните покрайнини и Северномакедонския проблем и феномен, който е един сръбски продукт. В Косово сръбския дивашки национализъм срещна албанската решимост срещу потисничеството и загуби. Албанците намериха за съюзник САЩ, което не е много приятно, но всеки търси съюзниц
51
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Като сте и заграбили територии, как искате да се държи, може би да продължава да ви плаща токът и водата, както преди, и това беше съвсем ифициално съобщено у нас.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И замириса на война.....
49
2
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
специалните части на Косово потеглили към сръбската част на Косово ама Сърбия да си трае. Там е буре с барут, да видим дали ще гръмне
48
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла Европа е презряла Румънското нападение в гръб през 1913, само Русия се е радвала.
47
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Слава хохаине Русофилът мрази България, затова, като извадят истината за това как Русия е работила с ВСИЧКИТЕ ни съседи за да увреди българската държавност и интерес, той хвърля вината на българите за това, че не са успели, да "предвидят" подмолните действия на Империята на Злото. А най-голямата перверзия е, че голяма част от въпросните "българи", които са "танцували" на кремлинската музика, са платени оттам, именно за да продават националния ни интерес.
46
6
 
6
 
! Отговори
Слава хохаине преди 1 година
Е точно ,че четем история знаем за политическите грешки на нашите управници.Не се сърдете на сърби,гърци,румънци и турци.Сърдете се на недалновидни политици,мислещи само за краткотрайни ползи и лично облагодетелстване.
45
15
 
10
 
! Отговори
Стар вълк преди 1 година
Значи това, че НАТО ги опердаши, дава резултат. Ако не го беше направило, сръблетата, по стар техен обичай, щяха да нападнат Косово. А сега само по джендАрски свалят пагони и подават оставки :)))))
44
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четете историята 1913, не цитирайте лъжите на комунистите.
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По нареждане на Русия, нашето проруско правителство спира Българската армия за няколко дни, което спасява Гръцката армия от пълно унижение, а Сръбската спасява от пълното им изтласкване от Македония.
42
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е била гарант за ненамесата на Румъния във войната, но тя прави точно обратното предварително подготвя Румънците за да нападнат България в гръб.
41
6
 
11
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 1 година
Айде сега в знак на протест върнете и западните покрайнини на България и си таковайте фичката леллина, нагли нещщастници.
40
4
 
4
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
До Анонимен46-Родопите - българско Косово, котилото София и околните и котила -Албанска Македония, Източна България- Мамалигария, или Чебурашка, или Анна пулемьтчица на тачанка. Колко години имаме едни 240. Та благодарение на тях. Тогава ще ги попитам в кой Парламент ще бъдат и като им свърши оплячкосаното къв ша го прааят-те и отрочетата им.
39
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро джендърите се държат в Косово като в Украйна. Така и не проумяха, че повече не могат свободно да си разиграват коня.
38
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1913 с вероломната роля на Русия, Македония е дадена на Сърбия.
37
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хАмериканците си направиха държава в европа.... сега искат да се утвърдят и в Хохландия
36
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се опитва да запали Косово ама няма да и се отвори парашута.
35
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще намерят начин как да пламнат войни по цяла Европа. Сега насърчават Косово. САЩ не са наши приятели, скоро ще го разберете, когато и на нас ни се подпали чергата. Няма такова нещо като колективен запад. Европа е отделен континент, който скоро ще се превърне в ужасно място за живеене.