Заев: Страх ме е от национализма, може да влоши отношенията ни с България

Според него провокациите може да нарушат и отношенията на РСМ и с Гърция
10 ное 2022 21:30, Петя Славова
32
Заев: Страх ме е от национализма, може да влоши отношенията ни с България
Снимка: БГНЕС

Национализмът може да унищожи Северна Македония отвътре, но също така може да навреди на отношенията ѝ с Гърция и България, защото провокациите и националистическата реторика могат да дадат достатъчно причини на премиерите на Гърция и България да предприемат мерки срещу нас, за да защитят своето достойнство и гордост. Така че национализмът не допринася за изграждането на приятелства, не насърчава връзките, не осигурява проспериращо бъдеще". Това заяви бившият премиер на Северна Македония Зоран Заев в интервю за Академична мрежа за подкрепа на политиката на ЕС към Западните Балкани.

Той направи паралел между национализма и патриотизма, като подчерта, че за разлика от национализма патриотизмът дава силен стимул на хората да работят за по-добро бъдеще.

"Много ме е страх от национализма, може би защото съм от Западните Балкани. Наясно съм какво се случи в други части на света заради национализма и политиката на национализма. Когато се радикализира, придружена от популизъм, определено може да стане разрушителна. Има много отрови в света, но една от най-лошите е национализмът. Тези, които го използват за задоволяване на користни политически интереси, понякога тровят всичко, всявайки враждебност в обществата", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

Той говори и за Преспанското споразумение, което постигна с бившия гръцки премиер Алексис Ципрас, като оцени, че този документ представлява истински успех, защото „ни даде възможност да демонстрираме способността си да решаваме външнополитически въпроси по мирен път, използвайки мека сила“.

"Аз и Алексис Ципрас никога няма да съжаляваме за компромисите, които направихме, защото гражданите и на двете страни знаят, че не само „десетилетният спор“ намери окончателно решение, но и отвори пътя за стратегическо партньорство между двете страни. Споразумението дава цяла рамка, която позволява бъдещо сътрудничество", каза Заев.

На въпрос дали има руско влияние в страната, Заев подчерта, че пропагандата от Москва присъства в целия регион, включително в Северна Македония, и че Русия се противопоставя на разширяването на НАТО и поддържа своите политически, икономически и енергийни интереси.

"Ключовият въпрос е накъде ще решим да поемем, с кого да увеличим сътрудничеството. Ние сме малка държава и е добре да си сътрудничим с всички", заключи Зоран Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Самоопределете се един път за винаги и заемете ясна позиция още от времето на Югославия социалистическа ама неутрална западно ориентирана да ц.ица и от двете ц.ицки . Ако изберете Европейската страна приемете безусловно всички български искания.
24
0
 
4
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ами ,май си прав,щото с глупци и невежи не се плетат мрежи !!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е,че сръбската агентура,управляваща РСМ изобщо не иска да влизаа в ЕС и ще държи РСМ там,където е и Сърбия,а именно извън ЕС. В изпълнение на тази задача винаги ще си измислят причини да не изпълняват критериите за приемането си в ЕС! Истината е,че дори не желаят да започнат преговори!Ако желаят трябва да включат ибългарите в конституцията,където са вписани и агупците(poмa), аромъните(цинцapите) и др.Но, не желаят - искали промяна в подписания договор с ЕС!? ЕС се диви на наглоста им!
22
0
 
6
 
! Отговори
Мижав интерес преди 1 година
към БЮРМ...
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да има национализъм в страна в която няма националност ,а гражданин.В България по конституция има само народ и гражданин,няма етнос и нация.Така че ние може само да сме люти граждани или народ някъкъв с гражданство Българско.У нас има гражданизъм и популизъм. В Македония има етносо,нации и граждани.Там млже да има.
20
0
 
3
 
! Отговори
ник преди 1 година
ХА ДУБРУТРУ!!!!
19
2
 
8
 
! Отговори
Янко Поянко преди 1 година
Ми вие още не сте нация! Такава се създава с война срещу общ враг. Какъвто ние не сме. Щото нямаме проблеми с албанското ви мнозинство, а с бившите а със шепа бивши българи и сърби. Украйна създаде нация. Там се бият руснаци срещу бивши руснаци,татари,българи,унгарци и т.н.Вие сте смрад. Нищо не става от вас!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От чии национализъм се плаши, бе, от техния собствен ли - *** и агресивен. Тоя Заю е наистина много тъ о същество. Затова и му духнаха под опашката.
17
6
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Българска и Македонска нации веке нема - има посткомунистически нация!
16
2
 
12
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Фактът, че досега не са открити древни македонски монети, говори за тоеа, че те са ползвали кредитни карти векове назад, преди в държавата Лидия да бъдат сечени първите златни монети.
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да има национализъм, първо трябва да има нация.
14
1
 
3
 
! Отговори
94/ 4:0 преди 1 година
Карагуне, ама Ото Рехагел ли ша ви води до Виена?
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Beчe ca влoшeни, cлeg kaтo ти ce oтpeчe oт goroвopa зa goбpocъcegcтвo и cnpя paтифициpaнeтo мy...
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние ги признахме за независими което все повече прилича на грешка, а те в замяна ни обиждат и ни крадат език, история а вече имат и териториални претенции в нарушение на договора след като откриха клуба в Благоевград, че и малцинство искат да признаваме. Не е въпроса че има някаква групичка която го прави, а че никой в тяхната държава не го спира и по-важното не го осъжда и наказва. Те явно си мислят че са на прав път след като сме търпеливи с тях. Ами трябва да им покажем че не са на прав път.
11
19
 
6
 
! Отговори
София преди 1 година
,, българин ,, е само гражданство , български етнос няма.
10
1
 
5
 
! Отговори
toti преди 1 година
Трагично е полужението на Сърбия и Македония.....те са си *** Бълкански субекти де незнаят кво искат,но знаят що правят !!!
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Cpъбckи нaциoнaлизъм cиrypнo имa в npegвиg, gpyr egвa ли, нe e cъcтoятeлнo...
8
3
 
15
 
! Отговори
Истина преди 1 година
тези от западна България пак се сетига за добросъседство и мир, но не полагат нищо. Не знам дали си струват времето да се занимаваме с тях или да ги оставим да отрезвеят още 0тина години, после ще намерят истината
7
16
 
2
 
! Отговори
Карагунис ЕВРО 04 преди 1 година
Малките фиромци да слушат Гърция, за да имат пари и хляб..Гърция е гарант за вашата държавица ФИРОМ ....НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ И БИЛГАРИЯ..ГЪРЦИЯ Е СЪС ВАС братя Фиромци , И ЩЕ СЕ ОПРАВИ ДОСТА БЪРЗО С БИЛГАРИЯ .
6
2
 
15
 
! Отговори
Провокаторите: преди 1 година
Реториката в Северна Македония - Албания - мюсюлмани-ниши хора дето нямат права - резилтира в гражданска война. Гърция - абсолютно глупави и аруганни, лъжци и крадци дето трябва да се избият - резултат години на ред междусъседски кавги и вето от Гърция за ЕС. България - фашисти съюзници и поддръжници на Германия дето трябва да ги биеш с юмруци и обиждаш - резултат - вето от България. Сърбия -еее виш народ, христяни вярват у богу и слушат хубава музика. Сега се сетете от къде идва тази реторика?