Ердоган обяви сухопътна операция в Сирия

Страната щяла да отговори след въздушните нападения
Обновена: 22 ное 2022 15:42 | 22 ное 2022 15:38, Петя Славова
59
Ердоган обяви сухопътна операция в Сирия
Снимка: БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция "скоро" ще започне сухопътна операция в Сирия срещу кюрдските бойци след въздушните нападения.

"От няколко дни държим на мушка терористите с нашите самолети, оръдия и безпилотни самолети", каза Ердоган в телевизионно обръщение. "С Божията помощ скоро ще изкореним всички с нашите танкове, артилерия и войници".

В неделя Турция започна операция с кодовото име „Claw –Sword”, в рамките на която нанесе удари по цели на кюрдските бойци в Северен Ирак и Сирия след смъртоносното нападение в Истанбул.

Правителството обвини за атентата от 13 ноември забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), включена в списъка на терористичните групировки от Турция и нейните западни съюзници.

Късно в понеделник Съединените щати призоваха за деескалация, а днес Русия заяви, че се надява Турция да прояви "сдържаност" и да се въздържа от "прекомерна употреба на сила" в Сирия, предава БГНЕС.

Ердоган заяви, че правителството му знае "кой защитава, въоръжава и насърчава тези терористи" в завоалирана препратка към Вашингтон, който разчита в голяма степен на сирийските кюрдски сили в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Той заяви, че Турция е достатъчно търпелива, "не защото е отчаяна", а защото е вярна на дипломацията.

"Пътят приключи за тези, които смятат, че могат да накарат Турция да чака, като си играят с букви и променят името на терористичната организация", каза Ердоган.

Турция смята сирийските кюрдски бойци за терористична група, свързана с ПКК.

"След този момент за нас има само една мярка, има само една граница: това е сигурността на собствената ни страна, на собствените ни граждани", каза Ердоган.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
24
 
! Отговори
али преди 1 година
Ердоган в момента открива 5 ти най-голям язовир в света и най големия в Турция чзовирна стена. И за целта местят построяват един град от жил. сгради до обществени сгради и т.нат.) Говори на откриването. Но в днес БГ направили извадка (ако се наложи, че ще се направи хухопътна операция в Сирия )
27
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТОвското послушниче на Путин обяви "сухопътна операция във втората Украйна" във света Сирия!
26
8
 
15
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ако не искат да провокират лудия Ердоган ЕС да се стегне и всички да започнат да помагат за границите. Това ще излезе от контрол. Все пак да не се забравя, че тези хора ако преобладават в Европа става голяма неудържима клетка и тези хора са и си остават с престъпно и хитро мислете. Знаят са омайват и лъжат точно както змия и дявол ...
25
17
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
а турция каква държава е демократична или терористична колко години тероризиракюрдите и краде петрола им защо така наречената демократична общност мълчии не налага санкции ами сев кипър защо не връща бежанците обратно а ги гоникъм българия затворите са пълни с полит затворници
24
6
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
ЕС да погне Ердоган защото тази провокация ще излезе пак солена на всички. Всичкият мюсюлманки и арабски свят и африканците ще тръгнат насам.До две години какво правим с тези + милиони, че ги мързи и да работят големият процент от тях да не кажа почти всички. Добре знаят как да се възползват от закони и как постепенно си правят клетки като провокират християни и католици който трябва от страх да им мълчим и да напускаме работа. Това вече се задейства.Какво правим като дойдат още хиляди, милиони
23
11
 
17
 
! Отговори
До ти да видиш преди 1 година
За Ердо Русия вече не е фактор. Видя се, че без да плашат с атома, в конвенционална война са гола вода. Те му казаха вчера да не влиза в Сирия, той днес влезе. Толкова му дреме за мнението им. В Азия правото на силния е това. Русия е една мечка, но умряла.
22
4
 
23
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
старата мечта на Ердоган - петролните полета на Мосул и Ербил. Прави ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ. А ни тук в Б стан правим топчета от носа си.
21
4
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 8 Това е война..Правилно. В Украйна е миротворна операция.
20
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Oще отначало ви казах че тоя тъй наречен "атентат" е цирк, за да може Ердоган да започне инвазия в Сирия! И той си е наумил да си разширява империята, явно комплекса за малоценност яко е тряснал днешните диктатори...
19
4
 
10
 
! Отговори
Браво... преди 1 година
Крайно време беше, остана един град под конрола на ПКК в Сирия. Но това няма да е за дълго...
18
5
 
18
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Русия заяви че се надява Турция да прояви сдържаност ида се въздържа от прекомерна употреба на сила....И това го заявява Русия...! Боже , Господи.Нахалството на Кремъл е безгранично , като глупостта.
17
15
 
23
 
! Отговори
Cartman1912 преди 1 година
Разликата между тази ситуация е другата в Украйна е очеизбодна. Дори русофилите я виждат, но се правят, че не забелязват. Турция влиза, за да се предпази от атентати на нейна територия. Няма да завзема земя и до месец два ще се махне. А Русия какво прави в Украйна? Завзема чужда територия и избива цивилни с империалистични цели.
16
2
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Просто се бута световна воина поетапно. Сърбия-Косово, Турция-Сирия, Африка-Франция и т.н. Като майка казвам, че ние не раждаме за се избиват....никоя майка не създава живот за да иска смърт. Много подцениха Русия. В наше време война може да се води на всички фронтове и по начини който могат да съсипват държавите без да се усетят. В наше време по-добре се пази от провокации, поддържаш разузнаване за което никой не знае и си дръж границите и мисли фалша и интересните са в повече...
15
15
 
9
 
! Отговори
Слава Сирия преди 1 година
Долу диктатора Ердоган..... Кога започват санкциите на САЩ и Европейския съюз?
14
3
 
8
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
Сирия и Есад са трън в очите на Ердо отдавна. Досега Русия го спираше и категорично отказа да му съдейства за сирийския проблем. Сега на Русия Сирия ще й е последна грижа. Време е тази държава да се върне на сунитите, които са мнозинство там. Ако Ирак от сунитски със Саддам може да стане тази шиитска дупка, която е сега, защо Сирия да не се поправи?
13
2
 
22
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Как може да се определят като "БОЙЦИ" хора, които взривиха бомба в центъра на Истанбул и хора които обстрелваха училище само преди ден и убиха една учителка и 3 деца в клас "УЖАС лицемерието на ЕС, САЩ и БГ... утре другиден ще ви видя ако гръмне бомва в центъра на София, бойци или терористи ще ги наричате ?
12
14
 
10
 
! Отговори
германистан убералес преди 1 година
Изненадани има ли? Преди две седмици казах че "Атентата" беше направен именно за да оправдае нахлуване в сирия за прогонване и/или ликвидиране на кюрди (т.е. геноцид) - тези същите които ердоган нарича "терористи". А и разбира се да стегне редиците за приближаващите избори. "Превратът" беше по същата схема и също организиран с помощта на "кремъл".
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган олаши и маляките, че ще отиде при тях някоя нощ.
10
2
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Е че те точно кюрдите са му целта , нали извинението му е атентата `организиран от ПКК`
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това сухопътна операция ли е или Специална Сухопътна Операция ?