Косовските сърби издигнаха барикади след арест на полицай

Сърбия иска да разположи военни и полиция в Косово
10 дек 2022 21:52, Анисия Иванова
22
Косовските сърби издигнаха барикади след арест на полицай
Снимка: БГНЕС

Напрежението в Косово продължава да е високо. Косовски сърби издигнаха барикади след ареста на бившия сръбски полицай Деян Пантич. Преди час сръбският президент Александър Вучич направи обръщение към нацията. 

На граничните пунктове Ярине и Бърняк е забранено преминаването както на автомобили, така и на пешеходци. Полицията съобщи, че някои пътища са блокирани в общините Лепосавич, Звечан и Зубин Поток. Над барикадите на косовските сърби прелитат хеликоптери на КФОР.

Вучич предупреди, че натискът върху Белград ще се засили след 17 декември, тъй като на 15-и Прищина се очаква да подаде молба за членство в Европейския съюз. 

"Нашата битка тепърва предстои, те направиха всичко, за да направят невъзможен нормалния живот на сърбите в Косово", каза сръбският президент, цитиран от БНР. 

Вучич съобщи, че е съгласувано искане до командващия КФОР за връщане на сръбските сили за сигурност в Косово. Изпратено е и писмо за подкрепа до 5-те държави-членки на Европейския съюз, които не признават независимостта на Косово.

В опит да тушира напрежението, президентът на Косово Вьоса Османи отложи за април предсрочните избори за кметове на общини в северната част на страната, които трябваше да се проведат на 18-и и на 25-и декември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: протесткосовоблокади
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ами - НАШИТЕ МЕДИИ ? Не забравяй, че са на 112-то място по СВОБОДА НА СЛОВОТО нашите медии - ВЕЧНО НАДYПЕНИ към кремъл!
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 А? Ама ти на запад ли смяташ да бвгаш? Нали си русофил? Няма ли да бягаш към росия?
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до край: "Представяте ли си как сръбското момоче ходи на училище в шиптърския клас." -- точно както българското момиче ходи в ромски клас у нас - в провинцията и по крайните квартали в София!
14
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сигурно първи ще гласуваме ЗА приемане на Косово в ЕС! При условие че ако турците ни нападнат, само Сърбия ни е границата през която ще бягаме!!
13
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шайката негодници наречени международна общност продължават с изгонването на сърбите от тази провинция. Мир няма да има, докато и последният албанец е жив.
12
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите не са на себе си от яд заради успехите на Хърватия на световното, газ пикаят и си го изкарват на слабичкото Косово! Србе на врбе! Тези са врагове на всички балкански народи и скоро ще си го получат, пълен блокаж на преговорите на Сърбия за членство в ЕС!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До DO БЪЛГАРИТЕТе са български, никой не го оспорва ама как ще ги вземеш много ми е интересно ? То и одрин, люлебургас също са твои и това го знаем.
10
17
 
4
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Започна се от смяната на автомобилните номера в Косово, НО НАШИТЕ МЕДИИ ВЪОБЩЕ НЕ КАЗВАТ ,ЧЕ СЪЩОТО ОТДАВНА Е НАПРАВЕНО В СЪРБИЯ за косовските номара на автомобили. Тоест това е Адегватна и Жтветна мярка на Косово.
9
3
 
15
 
! Отговори
Край преди 1 година
Представяте ли си как сръбското момоче ходи на училище в шиптърския клас.
8
32
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС трябва да спре всякаква търговия със Сърбия, а на европейски компании да се забрани да инвестират в Сърбия. При положение, че съседите на Сърбия са Хървати, Унгария, Румъния и България, а автомобилите им са Фиат, нека ги видим без търговия с ЕС докъде ще стигнат.
7
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите няма да станат нормална държава докато не се превъзпитат така както Германия се превъзпита след Втората Световна война. Колко войни и колко смърт причиниха през 90-те години и все още не им дойде акъла в главата.
6
15
 
18
 
! Отговори
Bosna преди 1 година
Сърбите живеят в 90-те, но сега няма никой на тяхна страна. Русия е затънала, а и те са ту така, ту иначе. Косово е безвъзвратно албанско и е безпредметно да крещят Косово йе Сърбия! Било е. Накрая ще загубят и Санджака, който си е анклав. А в Босна войната предстои и ако много се дърлят от Баня Лука няма да остане нищо. На 90% мюсюлманска Босна всички имат техните права - и сърби, и мюсюлмани и хървати. Шовинизма им ще им докара пак беля.
5
7
 
20
 
! Отговори
DO БЪЛГАРИТЕ преди 1 година
Сърбия , Косово и СРМ са Български Територии .
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би Прешево за да е с вид на сделка. Иначе не мисля че за Косова ще е голяма болка и загуба тия четири общини с така или иначе враждебно население да ги загубят, ако това ще цената за да станат вече безспорна независима държава. "Изядохме яйцето, да си държат черупките" заявява Каравелов в НС като го критикуват за отстъпките към султана.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 И как да ги "прежалят"? Сърбите ще пуснат ли Прешево, Буяновац и Медведжа към Косово?
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъркотия. Тия четири общини, да вземат косоварите да ги изтъргуват срещу окончателно решение на проблема.Както нашите са прежалили Кърджали и тъмрашката република за да се признае Съединението.
1
23
 
9
 
! Отговори
Ген. Анте Готовина преди 1 година
Косово в ЕС!