Обвиниха шефа на БГ клуба в Битоля в расизъм

Люпчо Георгиевски официално е с повдигнато обвинение
12 дек 2022 15:31, Йоана Цонева
36
Обвиниха шефа на БГ клуба в Битоля в расизъм
Снимка: БГНЕС

Срещу председателя на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля в РС Македония Люпчо Георгиевски официално е повдигнато обвинение в расизъм и ксенофобски прояви, предаде БГНЕС.

Георгиевски трябва да се "яви като обвиняем по това дело на 16-ти този месец" в прокуратурата в Битоля. В противен случай той ще бъде докаран принудително, пише в призовката на прокуратурата, която е изпратена в началото на декември.

Българският клуб "Иван Михайлов" бе създаден преди три години, но след неговото официално откриване през месец април тази година бе организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на клуба. Само десетина дни след откриването му входната врата бе подпалена, а извършителят Ламбе Алабаковски бе освободен.

Преди две седмици имаше стрелба с огнестрелно оръжие срещу другия български клуб, този път в Охрид - "Цар Борис Трети". Преди това на няколко пъти срещу клуба бяха хвърляни камъни. До момента няма нито задържани, нито официално разграничаване от страна на официалните власти от тези терористични действия срещу българските клубове.

Още по темата
Миналата седмица в Брюксел е изпратен подробен доклад от страна на западни дипломати за случващото се през последните месеци в РСМ, а в най-скоро време се очаква еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Валхеи да приеме представителите на българската общност в РСМ.

Припомняме още, че през октомври парламентът на РСМ прие нов закон за сдруженията. Съгласно предложения текст, организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на законовите промени да хармонизират своите име и/или наименование, цели и дейности, съгласно посочените разпоредби.

С новия закон се забранява използването на имена на противоречиви личности за наименования на гражданските сдружения в РС Македония. С новия закон няма да може да се използват имена като "Цар Борис" или Цар Фердинанд".

Атаката е насочена към към българските културни центрове в "Цар Борис Трети"в Охрид и "Иван Михайлов" в Битоля. Българите в Северна Македония няма да се откажат от имената на своите клубове, каза в интервю за предаването "Отговорите" журналистът и българин от РСМ Владимир Перев. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
1
 
! Отговори
Проф. Иван Илчев преди 1 година
Не е добра идея да се избират имена, които са политически натоварени, освен ако нарочно не искаш да предизвикаш негативна реакция. Най-различни биха могли да бъдат - Мост, Приятелство, Братство.
27
2
 
8
 
! Отговори
СтаниТито и пакЛегни преди 1 година
Верно имаше такъв случай - един японец не разбрал, че войната е свършила и 40 години се правил на партизанин в гората на един остров! Да не би Македонците да не са разбрали още, че Тито умря преди 40 години ...и вече не е забранено да си българин в Македония!?
26
3
 
8
 
! Отговори
Сталин ряпа да яде преди 1 година
Кой и на каква база определя, че някоя личност е спорна. На Ив.Михайлов, Цар Борис и Цар Фердинанд не са им повдигани обвинения, нито са съдени за престъпления, дори в социалистическа Македония! Или тепърва ще ги съдим и забраним посмъртно??
25
5
 
3
 
! Отговори
Бисер Балкански преди 1 година
Не само да го осъдят а и да набият това джудже битолско.
24
3
 
5
 
! Отговори
Сърбороби преди 1 година
Ами, ако Ив.Михайлов и Цар Борис са противоречиви личности, то явно искат да ги забранят и за българите в Македония и за българите в България! Или за нас ще проявят снизхождение и ще ни разрешат да ги почитаме?? Само не разбрах, Фердинанд защо да е противоречив за "македонците", защото е баща на Борис ли!?Виж, ако бяха нарекли клуба си "Тито" нямаше да има проблем, той е избил хиляди "македонци", заради българското им съзнание!!
23
1
 
2
 
! Отговори
Маке преди 1 година
До Малко за политика. Едноставно. Законот за здружениа е препишан од сличниот германски закон, така да ЕС е на страната на Македониа за ова прашане.
22
3
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Интересно какво ще кажат от Брюксел за определението "противоречиви личности" за цар Фердинанд и цар Борис. Нашите евродепутати би трябвало да поискат реакция от ЕС за този закон.
21
5
 
8
 
! Отговори
да учат албански преди 1 година
1955 година албанците в днешна Северена Македония са 8 процента. Днес са 35 - 40 процента. Македонистките зомбита да учат албански а не да дрънкат за Язикот македонски.ХА Ха Ха ха ха ха ха Ще гледаме Шоу след дсетина години
20
3
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
***! Дано ДАНС се заинтересува кой си, гнусен предател!
19
14
 
5
 
! Отговори
Bg преди 1 година
Браво на македонците.Така се постъпва с предателите.
18
12
 
5
 
! Отговори
До 18 Гоце Македонец преди 1 година
Но трябват български имена, а не македонски, Гоце Делчев и цар Самоил са македонски, може и български като Аспарух, Азис ...
17
17
 
10
 
! Отговори
хи-хи преди 1 година
българите патриотари са болни мозъци , още сънуват несъществуващата санстефанска българия и си въобразяват , че македонците за българи
16
4
 
11
 
! Отговори
Гоце преди 1 година
Да ги прекръстят на "Гоце Делчев" и "Цар Самуил".
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е като Мазето от филма на Костурица в Ъндърграунд. Още си мислят че са партизани дето борят фашистите! Луда работа и доста тъжна.
14
16
 
3
 
! Отговори
Gancho преди 1 година
В България има много повече македонци,отколкото българи в Македониа.Отношението на България към македонците живеещи в България е асимилация и непризнаването им.ВМРО им забраби и изкраде Македонските домове и клубове в цяла България,които са построени и закупени с труд и дарения от македонците в България.За признаване на македонски сдружения в България недаваме и дума да се издума.Нека видим себе си и тогава да съдим Македониа.
13
12
 
2
 
! Отговори
София преди 1 година
Не може да не е направил нищо.За да го съдят значи е направил някакво престъпление.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, за кои раси става дума.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбето им президент сигурно е доволен, скъса още една нишка с България :)))
10
8
 
2
 
! Отговори
Фашизъм преди 1 година
Спрете да пишете срещу ЛГБТ защо съществува секта от полицаи и мутри която изтезава гей хора и лесбийки в България !Секта която набира членове, просто не пишете за гей хора защото умират хора не кучета!
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите нещо се превъзбуждат в Косово и малките македонски сърбета да не останат назад! Нали са големи кафанско- юнашки герои! Просташко- агресивното им самочувствие е култивирано дълго за да ги отроди от свитите и скромни българи! Но когато си толкова загубен, че не можеш дори да се погледнеш отстрани как изглеждаш, проблемът не е наш!