Президентът на РСМ: България политизира случая с Пендиков

Причина за случващото се напрежение между двете страни били наближаващите избори в България
28 яну 2023 07:37, Елка Василева
121
Президентът на РСМ: България политизира случая с Пендиков
Снимка: архив, БГНЕС

България е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на сдружението "Цар Борис Трети" Християн Пендиков бе пребит, смята президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. В интервю за телевизия Телма Пендаровски каза, че и той и правителството ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България.

Още по темата
Пендаровски посочи, че в съобщението на Фейсбук страницата си, което публикува след съобщението на прокуратурата в Охрид, "придържайки се към тогавашната информация от прокуратурата", осъждайки акта на насилие, посочвайки, че пребитият е секретар на клуба на българите в Охрид, защото прокуратурата в Охрид е казала, че случилото се е започнало с думите "не те е срам да се пишеш българин", и е призовал компетентните органи да изяснят целия случай и виновните да понесат санкции.

"Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага се вписа в македонско-българския наратив, че е бил "бит само заради това" и т. н. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах", отбеляза Пендаровски.

По думите на президента на Северна Македония българският посланик в Скопие Ангел Ангелов е отпътувал за България "заедно с момчето, което беше откарано за лечение в София".

"По-късно те казаха, че ще остане за период на консултация. Така че той не е бил извикан за консултация след два-три дни, а в същия ден, но е безспорно, че е останал за консултация", посочи Пендаровски.

По думите му в краткосрочен план тези, които политизират този казус, може "да вземат тук-там някакви политически точки, защото идват избори, но в дългосрочен план няма да получат нищо".

"Първо, става дума за исторически наратив, или разбиране на отношенията между (Република Северна) Македония и България, което датира от 60-те години на миналия век. Влязло е в съзнанието на много български поколения политици. Не казвам, че и тук няма хора, които виждат македонско-българските отношения по този начин. Не твърдя това, защото белите петна или сивите зони в двете историографии от времето на т. нар. социализъм, присъстват", каза Пендаровски, според когото втората причина за случващото се напрежение между двете държави са предстоящите избори в България.

Що се отнася до предложението му за издаване на забрана за влизане в страната на "един евродепутат и други лица от България", което той направи след заседанието на Съвета за сигурност в понеделник, Пендаровски посочи, че не е имал предвид мярката да бъде приложена за онези, които твърдят, че хората, които живеят в Северна Македония, са българи.  

"Никъде по света мярката "персона нон грата" не се предприема заради политическо изявление, поне не в демократичните страни, а ние претендираме, че сме истинска европейска демокрация", уточни Пендаровски.

По думите му той е имал предвид спиралата от събития, които са се случили през последния период, особено след почитането на Мара Бунева на 14 януари и призивите на годишнината на Гоце Делчев в Скопие да пристигне голяма група от България, което предизвиква контрареакция в страната "само елате, от другата страна ще видим 1000 македонци, които ще ви спрат да го направите".

"Уверявам ви, има предварителна информация за много лица с лоши намерения към нас и те няма да бъдат допуснати да влязат в страната", каза Стево Пендаровски и изрази очакване България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие, отбелязвайки, че не оспорва, "че България има интерес да отбелязва Гоце Делчев", и каза, че остава на мнение, че 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана "както подобава на една цивилизована демократична държава".
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 1 година
Звездите му говорят на Стево Коминтерна...Бла, бла, Бла. Вие имате зор да влизате в ЕС, ние за никъде не бързаме.
79
0
 
1
 
! Отговори
Предложение: преди 1 година
Поканете еврокомисаря по разширяването Верхей да посети РСМ заедно с българската делегация и евродепутати/които имат запрещение да влизат в РСМ/на поклонението и полагането на венци на гроба на Гоце Делчев по случай 151 годишнината от рождението му....гОООлям цирк ще настане в РСМ и гърчене на Стево Коминтерна!!!!
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буярчо Стево думаше, Стево първа изгоро :)
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай сега аз да ти разбия сръбсколизаческата муцуна,пък няма да политизираме случая.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стево европееца да го запишат и него в конституцията ти нзнаеш ли колко човека се чувстват европейци
75
0
 
5
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Стево двуцевката,няма ли кой да му размаже физиономията на тоя *** зев енк и съм съгласен след това да не говорим за политизация
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже и ресторант да си отворим китайски
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така е нека да говорят да не влизат тва е истината какво иска президента да ни запишат китайци в конституцията
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма пряка заплаха за убийство, има напомняне за исторически събития, от които би трябвало да се вземат поуки.
71
2
 
6
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
рсм(русия,сърбия,македония)-цивилизована страна?Абсурд!Тази новоизлюпена мини държавица е на светлинни години от европейската цивилизация и демокрация. Те са само едни заблудени ов чи ци,които само те сами на себе си вярват.В този си вид те нямат място в ЕС и докато трайно не се променят,преговорите за членство в съюза трябва трайно да се замразят.Блатото,в което са затънали,е неописуемо.
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скрийсе бе сърбе!
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне това служебно правителство малко им скръцна със зъби. Че разни Бойковци и Кировци само се хилеха като тикви и обясняваха какви приятели сме и ги пусна да преговарят за ЕС без реално да сме спечелели нито едно наше искане
68
0
 
3
 
! Отговори
Хохохо преди 1 година
Триите...триите...м.а народа не е с полирран мозък като вас от днес...и сие кремълньония
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ти се изпикая на очилата.
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Постовете срещу Ангел Джамбазки са от *** платени от ПП и ДБ с криптопари дарени от криптопирамидата Нексо.
65
4
 
11
 
! Отговори
Петков предателя преди 1 година
Кирил Петков наричаше българите от.падъци, а македонците чисти и автентични наследници на Александър Македонски. Това са официалните му изявления, когато ходи в Скопие.
64
3
 
8
 
! Отговори
Гюро Кюмуро преди 1 година
Мда, поредното послание, което ясно показва, че сме си един народ - шикалкавене и упорстване по балкански, празни приказки, но все злонамерени, все някой друг ни е виновен, политиците не поемат отговорност за нищо - нашенска картинка. Да си идват т.нар. македонци при нас, че да престанем да се излагаме поне на тази тема.
63
7
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 68 преди 1 година
Глупости. Джамбазки е вреден и неприятен, но за изявления не се влиза в ареста. Особено ако имаш депутатски имунитет.
62
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Кирил Петков, който насъска македонците да пребият нашето момче да е на свобода, така ли?
61
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Ние сме Европейска държва от ЕС ,сега Джамбаски щеше да е в ареста.