Македонските българи се видяха с Вархей, какъв е резултата?

"Радев и Пендаровски да посетят гроба на Гоце Делчев заедно"
3 фев 2023 12:04, Йоана Цонева
41

В последния си работен ден Народното събрание осъди агресивните антибългарските прояви в РСМ, а македонските българи се срещнаха с еврокомисаря Оливер Вархей.

Срещата стана възможна след обещание на Вархей, дадено в интервю за Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" и последвано от писмо от българската общност в западната ни съседка. Междувременно България върна посланик Ангел Ангелов в Скопие, а САЩ призоваха двете държави бързо да решат споровете помежду си.

Комисар Оливер Вархей показа разбиране по отношение на случващото между  София и Скопие и изтъкна, че ще се заложи подобни ситуации да не се повтарят. Той се надява след 4 февруари президентите Румен Радев и Стево Пендаровски да посетят гроба на Гоце Делчев заедно. Можем да изтъкнем, че и българските европратеници, и техните колеги изразиха оптимизъм, че ще успеят да помогнат пречките между двете страни  да бъдат преодолени. Това заяви проф. Георги Трендафилов, който се включи в срещата с еврокомисаря Вархей, пред Bulgaria ON AIR.

По думите на журналиста с македонски корени Владимир Перев срещата на македонските българи и еврокомисаря е описана от медиите в страната напълно идентично.

"Организацията на македонските българи вече 2 години се опитват да създадат контакт с властите в Скопие, но безуспешно, заради което се стигна до пътуването до Брюксел и срещата с Вархей. Говори се ясно, че македонснките българи искат да влязат в Конституцията на РСМ", поясни той.

Събеседникът отбеляза, че след негативните изказвания срещу българите, направени до момента, нищо ново не може да се очаква по време на честванията на Гоце Делчев на 4 февруари.

"Освен някой да извади пистолет и да се завърши с кръв. Не очаквам, че ще има сериозни инциденти през утрешния ден. Македонската полиция работи сериозно - мястото около църквата "Св. Спасий" е блокирано", уточни Перев.

Трендафилов също изрази очакванията си да няма напрежение между българите и македонците по време на честванията.

Журналистът каза още, че медиите в страната първоначално са неглижирали заминаването на посланик Ангел Ангелов, но на по-късен етап са осъзнали сериозността на ситуацията. Вината обаче е прехвърлена на България - обвинена е, че иска да обостри отношенията си с РСМ.

"Македония живее, затворена в своите просръбско образование и култура, тя е получила мисленето на окупаторите. Не може да се пътува към Европа, ако не се защитят интересите на македонските българи, ако не им се дадат съответните права. Подклажданата омраза към всички българско сега избива на повърхността", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
15
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Страшно ше е да те докопам. Момиче съм, 54 килограма. Възнамерявам да натикам токчето си в сръбската ти миризлива уста , Миже и да пожертвам маникюра , че ми е спешно да ти бръкна в гн усн ите сръбски подобия на очи . Бащинив ми Тод да бежанци от Македония , оооотпадък. Пазим всички документи и свидетелства . Ще дойде Видовден за такива като теб
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз и още 99 хиляди не сме ходили.Само четирима приятели на Джамбаски и Мицкоски са ходили.
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четирима са ходили на среща. Това са основната част на Българите от Македония ,които създават конфликта.Агенти на агента Джамбаски. Не разбирате ли ,че само създавате конфликти и допълнително задълбавате.Резултата ще е ясен след 10 години като Македония и България намалеят с още поне 15%. Не Ви ли е ясно,че на нормалните хора им е дошло до гуша от всички агенти,платени политици и продажници.Не стига че обрахте народа на Македония и България ,сега се опитвате и да се мразят.Срам и позор
16
21
 
6
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 1 година
Страшен геноцид и асимилация извършва България върху етническите Македонци и Македонки в Пиринска Македония от 1912 г.до днес.
15
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието трябва да е 4-*** подчинени на Джамбаски бяха при Вархей и подпомогнаха за рушенето на всички възможни мостве между България и Македония.Време е да се спре с този популизъм и да се подаде ръка на Македония. Стига сте си измисляли искуствени проблеми. Заради бой между наркотрафиканти, приятели на Джамбаски и Мицкоски направихте международен проблем. Не мога да разбера не осъзнават ли още колко Македонци и Българи ще изгонят от двете държави?
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13 Никой не ги гони или трепе в бг. Може да учи турски ромски и т.н. език а не както там е забранено да си бг и бият.
13
1
 
7
 
! Отговори
ВМРО преди 1 година
Утре никой да не ходи на гроба на Гоце Делчев в Скопие.Пълен бойкот !
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бунгар 100 хиляди с бг паспорт и 2 милиона бежанци от МАкедония са в бг и в САЩ.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бунгар Харвати и черногори може да са повече в РСМ отколко в Хървация и Црна гора.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бунгар Е то нема да останат македони. Като запишат и турци и роми и власи и помаиц и няма да останат македони.
9
12
 
2
 
! Отговори
Бунгар преди 1 година
Защо не поканиха с тях и македонските хървати и македонските черногорци.Те също трябва да се впишат в конституцията на Македониа.Не трябва на парче,един по един да ги вписват.Макар,че вписването едва ли ще промени нещо.Не е проблема във вписването в конституцията.
8
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонци , събирайте всички коментари които българите пишат в българските медии с омраза към Македония и към македонците и ги пращайте в институциите на ЕС в Брюксел.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 Защо маке са исчегъртали от паметниците и книгите всичко бг.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 Като маке са антибг яничере много ясно че ще пламне война. Пишат езика и историята ни за маке
5
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ясно си личи голямата омраза на българите към етническите Македонци в България.Показател за омразата на българите към македонците са многото минуси на коментар номер 1 от Благоевград.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Десни са лесни и не трябва да припарват до гроба че е гавра. Гоце е бил за Македония в България а не в Сърбия или отделна. И без война най-важно. Но не е въмож но и е по-скоро идеалис.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно, Гоце е комунист и само леви хора трябва да ходят на гроба му, а не фашистки елементи като Костадинов и Джамбазки.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пише се "какъв е резултатът "! Наистина ли сте толкова неграмотни?
1
31
 
10
 
! Отговори
Благоевград преди 1 година
Етническите Македонци и Македонки от ОМО ,, Илинден ,, вече 32 години се опитват да осъществят контакт с Президента и Премиера на България и с всички други представители на медиите и на властта , но досега неуспешно.