ООН събира 1 млрд. долара за пострадалите в Турция

Бедствието е засегнало пряко повече от 9 милиона души в страната
17 фев 2023 17:30, Йоана Цонева
19
ООН събира 1 млрд. долара за пострадалите в Турция
Снимка: БГНЕС

ООН отправи призив за отпускане на 1 милиард долара в помощ на жертвите на опустошителното земетресение в Турция от миналата седмица, при което хиляди хора загинаха, а милиони други отчаяно се нуждаят от помощ, съобщава "Франс прес".

Генералният секретар на Организацията Антониу Гутериш заяви, че тези средства биха осигурили хуманитарна помощ за три месеца на 5,2 млн. души.

Парите ще "позволят на организациите за помощ бързо да увеличат мащаба на жизненоважната подкрепа", включително в областта на продоволствената сигурност, защитата, образованието, водоснабдяването и подслона, поясни той.

Нуждите са огромни, хората страдат и нямаме време за губене, изтъкна Гутериш. Призовавам международната общност да се активизира и да финансира изцяло тези критични усилия в отговор на едно от най-големите природни бедствия на нашето време, настоя той.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер през нощта на 6 февруари отне живота на над 35 000 души в Югоизточна Турция, а още няколко хиляди загинаха в Сирия. По данни на Анкара бедствието е засегнало пряко повече от 9 милиона души в Турция.

Народът на Турция е преживял "неописуема мъка", заяви от своя страна координаторът на ООН за извънредна помощ Мартин Грифитс.

Трябва да застанем до тях в най-тъмния им час и да гарантираме, че ще получат подкрепата, от която се нуждаят, настоя Грифитс, който оглавява Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA).

От OCHA посочват, че стотици хиляди хора, включително малки деца и възрастни хора, нямат достъп до подслон, храна, вода, отоплителни уреди и медицински грижи при минусовите температури.

Отбелязва се, че около 47 000 сгради са разрушени или повредени в цяла Турция, а хиляди хора са потърсили убежище във временни приюти.

ООН доставя топла храна, хранителни продукти, палатки, топли зимни дрехи, одеяла, матраци, кухненски комплекти и медицински консумативи в засегнатите райони.

Във вторник ООН призова и за 397 млн. долара в помощ на жертвите на земетресението в Сирия.

По-рано Организацията отпусна 50 млн. долара за оказване на помощ чрез централния си фонд за спешно реагиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
По добре по един апартамент да им купят или по 50хЕ и да се оправят!!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да давате за оръжия пари по-добре на тези хорица от Турция и Сирия помогнете,а войните спрете като седнете да си говорите на мирни преговори.Не се знае къде другаде ще удари.Цялата планета се тресе.Нашите ясновидки го предрекоха отдавна,че ще има големи природни бедствия.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган и Борисов щеги поделят.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички знаем,че срещу Природата човекът е безсилен,но сега когато хората в Турция преживяват голяма трагедия,е нужно поне малко уважение към всички,които не само съчувстват на пострадалите ами и помагат с каквото могат.Все пак сме хора и човешкото отношение към страдащите е човещина,присъща на човека.Дори животните съчувстват и помагат в такива трагични моменти.Затова който има възможност нека помогне с каквото може.Човешко е,защото трагедията и мъката нямат националност.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички знаем,че срещу Природата човекът е безсилен,но сега когато хората в Турция преживяват голяма трагедия,е нужно поне малко уважение към всички,които не само съчувстват на пострадалите ами и помагат с каквото могат.Все пак сме хора и човешкото отношение към страдащите е човеци на, присъща на човека.Дори животните съчувствам и помагат в такива трагични моменти.Затова който има възможност нека помогне с каквото може.Човешко е,защото трагедията и мъката нямат националност.
11
0
 
2
 
! Отговори
Ядрен Вампир Z преди 1 година
Karlovo and Varna leave the chat
10
5
 
4
 
! Отговори
Истински ибрикчия преди 1 година
Каурите да дават ! За Ко са неверниците!
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатите в Турция даряваха също, а не само бедните. Най-голямото дарение досега е на една фирма (няма да пиша имена за да няма реклама), която дари 2 млрд. лири (194 млн. лв.).
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и Турците дариха вече към 115 млрд. турски лири (над 11 млрд. лв.) за пострадалите от земетресенията, но се оказа, че имало май данък дарение в Турция и по-голямата част от даренията отива за държавата под вид на данъци. Отделно от sms-и са събрани още 450 млн. турски лири (около 44 млн. лв.). Sms-ите са били над 9 млн., като всеки sms е на стойност 50 лири. Всичко това беше дарено в рамките на няколко часа в национална кампания "Турция едно сърце". Доста национални тв канали предаваха пряко.
7
3
 
6
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Милярд за Турция означава 900 000 000 за мене и 100 000 000 за анадолските карабатаци .!. Партия на справедливостта и бавноразвиващите !
6
4
 
6
 
! Отговори
оон преди 1 година
Първо ще ти друснем едно земетресение с ХААРП, а после ще ти дадем 1 млн. долара. Ей така, да си знаеш кой е шефът!
5
6
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Няма да дам и стотинка за тия роми!
4
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
парите стигнат ли до турция пишете ги бегали само межд организации да сезанимават с подобни мероприятия въпреки че и това не е сигурно
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак от гаврошовците ще събират, а богатите ще богатеят от нещастието на пострадалите.
2
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
10% комисионна за дъртия Гутиериш :)))
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даваме стотици милиарди за оръжия а само милиард на хорицата...