Чавушоглу: Анкара не изнася отбранителна стока за Москва

Думите му идват след предупреждения на САЩ по-рано този месец
20 фев 2023 13:03, Йоана Цонева
13
Чавушоглу: Анкара не изнася отбранителна стока за Москва
Снимка: БГНЕС

Турция не изнася изделия, които биха могли да бъдат използвани във военните усилия на Русия. Това увери турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Думите му идват след предупреждения на САЩ по-рано този месец относно износа на химикали, микрочипове и други продукти.

"Не е вярно, че сме изнасяли за Русия продукти, които могат да се използват в отбранителната индустрия", категоричен бе Чавушоглу. "Помолихме Съединените щати да ни уведомят, ако има нарушения по този въпрос", допълни той.

След срещата с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Анкара, външният министър посочи и че Турция няма да позволи нарушаването на санкциите, наложени от САЩ и Европа, в или през Турция и Анкара предприема стъпки, за да предотврати това.

Още по темата
По-рано този месец висш служител на Министерството на финансите на САЩ се срещна с представители на турското правителство и частния сектор и ги призова за повече сътрудничество за прекъсването на потока от стоки, които могат да бъдат използвани от отбранителната промишленост на Москва.

Западните държави затегнаха контрола върху износа и въведоха санкции след руската инвазия в Украйна преди близо година. Каналите за доставка обаче остават отворени от Хонконг, Турция и други търговски центрове.

Анкара балансира добрите си отношения както с Москва, така и с Киев по време на войната, проведе ранни преговори между двете страни и помогна за постигането на споразумение за износ на зърно от Украйна.

Чавушоглу увери, че Турция ще предприеме действия, ако бъде открито нарушение. Той поясни, че увеличаването на търговията на Турция с Русия се дължи до голяма степен на големия внос на газ и енергия от Анкара, чиято цена се е утроила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Какво облажаване за Турция? Турция пак е БОЛНИЯТ ,,ЧОВЕК,, НА ЕРОПА. Ердоган я разсипа икономически,а земетресенията(пази БОЖЕ) я довършват. Ако не е Европейския Съюз и АМЕРИКА,кой ще помогне на Турция да се възстанови сега. Ако иска долари за възстановяването си,Турция да спре да флиртува с Русия,защото иначе е бита карта.
10
0
 
0
 
! Отговори
Турция преди 1 година
Се облажава от войната както трябва. Не и пука ми за САЩ, ни за ЕС. Върти бизнес със всички. За тях е важно да има бизнес. Да не говорим че държи ЕД в шепа. Пуска 2 мил. Емигранти и ЕС няма. *** на гастербайтерите и немците загиват.
9
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До xfxh през 2010 горе долу по времето на опита за преврат Ердоган осъзна че дупката в търговския баланс не може да се пълни само с чужди инвестиции Два изхода: Хиперинфлация но тогава голяма част от Бизнеса ще бъде утрепан и Кюрдите и прочие племенни групи може да почнат война за независимост отново ИЛИ много години поддържане на високи нива на нинфлация 50-90% годишна база Бизнеса ще се приспособи а Кюрди и сие ще има армия която да ги като минимум ограничава... Без Ердо влизат в 1 вариант...!
8
3
 
1
 
! Отговори
xfxh преди 1 година
Ако чалмосаните лъжат отново, ще има страшни последствия за бозДоган-ще спре веднага всякаква помощ-икономическа, финансова, физическа..... ще стане страшно за тях. Освен това Икрем Имамоглу ще спечели със сигурност изборите след броени месеци.... А това ще означава реанимация за партията на Ердо, след което Турция ще започне да се приближава все повече до ЕС
7
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Турците са направили две неща от които само печелят: 1. Затвориха Босфор и Дарданелите за кораби не на Черноморски срани 2. Не поткрепиха санкциите срещу РФ. За какво им е повече да правят. Седят и цуцат транзитни и транспортни Такси защото аеро трафика към РФ от Европа минава през тях :-) Алъш вериша Върви и се развива - Браво на Ердоган
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От новините напоследък стигам до извода, че каубоите никой не ги бръсне вече. Бита карта са.
5
6
 
3
 
! Отговори
Контра шпионин преди 1 година
Ха-ха-ха. Какво стана с шпионите чорапови и другите от листата? Впрочем, от Възраждане всички са пУтенциални шпиони и предатели и терените на България. Ако Левски беше жив щеше да ги изколи вси червени ***. И Ботев щеше да му помага.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 Какви глупости си написал само.Що Турция е с руснаците,а Британците са с Украйна като Турция е колония.
3
0
 
3
 
! Отговори
Турчин от Хасково преди 1 година
Послушни сме и не правим анджъклами и уйдурми, а и сме в НАТО.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция е една зависима страничка от Великобритания и така е векове .Докато Великобритания им е сянката ,там народа ще е подпримитивен а Великобритания ги подпира за да може ако стане напечено да ги пусне срещу Русия ама тогава не се знае .Общо взето България е колония и Турция е колония и какво остава само и господа балкански съюз срещу Запада Великобритания това е истината
1
2
 
4
 
! Отговори
Нинова преди 1 година
България не изнася отбранителни стоки за Украйна.