Ужасът във влака в Гърция: Чухме силен трясък, бяха 10 кошмарни секунди

Предполага се, че причината за удара е грешна информация на контрол на движение
1 мар 2023 13:18, Елка Василева
32
Ужасът във влака в Гърция: Чухме силен трясък, бяха 10 кошмарни секунди
Снимка: БГНЕС

"Чухме силен трясък, бяха десет кошмарни секунди. Обръщахме се във вагона, докато паднахме настрани и докато суматохата спря. Тогава настана паника, имаше кабели навсякъде, избухна пожар веднага. Огънят беше отдясно и отляво", разказва пътник от пътническия влак, при катастрофата на който в Гърция загинаха десетки хора.

Друг пътник посочи пред местните медии, че катастрофата се е усетила като земетресение.  

"Сблъсъкът е бил много силен", заяви областният управител на регион Тесалия Костас Агорастос пред държавната телевизия. "Това е ужасна нощ... Трудно е да се опише сцената".

Още по темата
Броят на загиналите достигна 40 души, повечето са млади хора, близо 130 души са ранени, от които 66 са в болница. 18 души са в неизвестност. Очаква се жертвите още повече да нараснат, тъй като няколко души са блокирани в първите вагони на пътническия влак, пише в. „Катимерини“. Осемдесет и пет души са ранени при тежкия инцидент, от които шейсет и шест са приети в болница.

Първите два вагона на пътническия влак са изгорели напълно от сблъсъка между двата влака. По показания на пътниците те са били пълни с хора. Повечето от тях са били студенти, които са се връщали в Солун. В добро състояние са пътниците от последните вагони на влака.

Лекарите се борят за живота на ранените. Някои са в много тежко състояние, съобщават медиците. Повечето от жертвите са млади хора, вероятно студенти, съобщават от болницата в град Лариса. Ранените са настанени в болниците от Лариса до Солун, доброволци даряват кръв в тях.

Продължава спасителната операция на пожарникарите, които се надяват да намерят живи пътници под първите три вагона, които са най-силно пострадали при катастрофата.

От дирекция на пожарна защита съобщават: "Продължава акцията на пожарникарите за спасяване на пътниците от влака след тежката катастрофа. Участват 150 пожарникари и 40 екипа на Бърза помощ с линейки. На място са също 15  патрулни коли на полицията."

Свидетели, които са се спасили, заявиха пред властите, че много от вратите на влака не са се отворили и част от пътниците са останали затворени във вагоните.

Предполага се, че причината за катастрофата е грешна информация на контрол на движение от гара Лариса.

"Загиналите са основно от първите два вагона на влака, които са буквално унищожени. Загиналите са предимно млади хора и студенти. Тече процедура по разпознаването на загиналите. Няма информация до момента от каква националност са", обясни пред БНР Бойка Атанасова, журналист от сайта "Български новини" в Гърция.

Междувременно от външното ни министерство съобщиха, че двама българи са ранени при катастрофата. Те са настанени за лечение в болница в Солун.

Предполага се, че инцидентът се дължи на неправилно управление на движението на влаковете, тъй като ударът е бил челен, потвърди тя.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви тридневен национален траур за загиналите в тежката челна катастрофа между пътнически влак и товарен влак в Северна Гърция.

Според председателя на профсъюза на гръцките железничари Янис Ницас сред загиналите при катастрофата са осем железопътни служители, включително двамата машинисти на товарния влак и двамата машинисти на пътническия влак.

Пътническият влак, пътуващ към Солун, се сблъска челно с товарен влак, движещ се в обратна посока. По неизвестни засега причини двата влака са се движили по една и съща линия, което е довело до жестокия сблъсък, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
абе това на балканите ще има ли един ден ,да не се случи нещо гадно. Един нормален ден и спокоен ден само.
28
3
 
4
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Не бях чел по неграмотни коментари от тези няколко етажа по надолу... :D Ето затова явно природата си отмъщава и има постоянно катаклизми по земята .... Стар Трек спаси ни, в друга слънчева система , телепорт телепорт .. хахха
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците ги наказа лошо сега Гърците а ние сме постоянно наказани на 2 април само ще се затвърди наказанието над България...
26
4
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Поне 5 от мненията под мен са писани от изкуствения интелект. Още не е добър с българския.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трагедия.. Бог да прости загиналите! Не е много ясно какво толкова е горяло тази ламарина
24
6
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Ама това някъде около Български Солун ли е станало или...Щото се сеща,че ужасът е в Българските села,където разни роми от турски,румънски и сръбски произход изнасилват възрастни жени,ограбват български старци.А, нещо за ужасът,че много хора на възраст-Герои на Труда днес умират от глад и студ.Впрочем гърците изплатиха ли заплатите на шивачките или...?А сега турци клликайте с 'не",че злобата ви е същината на ехидния животец нает.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трагедия.. Бог да прости загиналите! Не е много ясно какво толкова е Горанов тази ламарина
22
2
 
14
 
! Отговори
do 5 Фен на Незнамси преди 1 година
Няма как диспечера да е виновен, въпреки, че ще го отнесе. Няма как да бъде обяснено, че в 21 век, уж цивилизована държава да няма автоматчна система за сингнализация на ЖП-то! Човешки грешки винаги стават, затова за подобни неща не се разчита на хора. Подобни процеси се автоматизират лесно и много трудно може да бъде обяснено защо не е поддържана инсталацията.
21
3
 
2
 
! Отговори
its your fault преди 1 година
Изобщо не ми дреме след златния дворец, на комунистите им дреме повече за вас, галактиката да ви *********** /изхвърли/ където не ми дреме, даже цеметресения и катастрофирали влакове са почти нищо, може дори да са стари кадри, приятно "търкаляне из космоса"
20
3
 
1
 
! Отговори
its your fault преди 1 година
The best of БПЦ, айнщайн трябвало да умре
19
3
 
2
 
! Отговори
its your fault преди 1 година
Това било война между доброто и злото и според българо-цернските физици айнщайн трябвало да умре пред очите ми днес? никаква геостабилност няма да ви дам
18
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на предстоящите избори България ще гласува за ПП и нашия водач Кирил Петков! долу герб бсп дпс и костадинов! победа сега! избери бъдещето!!!
17
4
 
2
 
! Отговори
its your fault преди 1 година
няма кой да ви изчисли и геофизичната стабилност дори и много добре го знаете в Туркие, и се правите като всички останали, тъй като златния кубик на Радев прави нещата много "яки" и орбитата е променяна от няколко месеца поне 20 пъти от физици, но на тях вече не им се занимава, понеже сте нагли с този златен дворец
16
3
 
2
 
! Отговори
its your fault преди 1 година
нали златния дворец бил много як, украина била много яка, сатанишев бил много як, Радев щял да бъде дипломат,сори, няма кой да ви изчисли тези работи без пари
15
3
 
0
 
! Отговори
its your fault преди 1 година
his appologies to? а златния дворец в Сфоия, по време на революция математиците не изчисляват свръхскоростта а други неща, айде ДГД
14
5
 
5
 
! Отговори
its your fault преди 1 година
Този Румен Радев не ме кефи, този мъж направо дразни, на всяка манджа мерудия, освен това той подпомага Сатанишев, да удряш математик по главата, и да караш фирмите му "да пробват друго ярче" или да изчисляват различно, и как ще стане? да минават към Украйна, аз не харесвам Радев, сори, няма да му дам извинение, нито за това което видях на компютъра си преди малко, не само за това в Гърция, и заради участието на въпросните фирми в това
13
6
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Предвестниците на апокалипсиса - повтарящи се едни и същи нещастия по цялата платформа. Хората ще оцелят, падналите и вече маркирани злобари, войнолюбци и всички които са живели на гърба на другите, ще бъдат покосени от собствените си инструменти за падение - войни, глад и липса на състрадание. Нека се научат по трудния начин. Нека, ще!
12
3
 
3
 
! Отговори
not my fault преди 1 година
Те шофират само старите модели и го знаят, това е проблема, обаче Сатанишев ме удря от 2 седмици по главата и това е резултата, понеже Церн им се прецакала изчислителната методология в реално време
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако диспечерът някога излезе от затвора, това ще е смъртен грях." - а ако диспечерът остане в затвора за цял живот, много от опитните диспечери ще се осъзнаят, че не си заслужава да рискуват за една грешка да лежат цял живот. Което означава, че много от тях ще напуснат и ще се пръкнат много неопитни диспечери, което е предпоставка за още повече инциденти. След изясняване на ситуацията ще е най-добре да му лепнат 8 години и да излежи 4. Истината никога не е в крайностите, а някъде по средата.
10
4
 
1
 
! Отговори
not my fault преди 1 година
Сатанишев каза, че пак ще ме удря по главата, ама тогава ще пуснат от старите трамваи/влакове, а не от новите, защото тях и вие знаете как да си карате сами без помощ :D и без изчисления.... в облака