Краят на ерата "Ердоган" наближавал

Щетите от земетресението се равняват на 80 млрд. долара
8 мар 2023 21:25, Екип на Bulgaria On Air
16
Краят на ерата "Ердоган" наближавал

Кой ще се изправи срещу Ердоган на президентските избори в Турция?

"Засега има някои известни неща и доста неизвестни. Първото, което е известно, със сигурност кандидатът на т.нар. президентски съюз, тоест управленската коалиция, е Реджеп Ердоган. Другото, около което имаше големи въпросителни, това е кандидатът на опозицията. Един от лидерите на "Добрата партия", която също е жена, първоначално отказа да приеме кандидатурата на Кемал Кълъчдароглу , който ще се изправи срещу Ердоган", каза бившият генерален консул на България в Одрин - Георги Димов, в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че е имало много силно обществено недоволство, включително от хора на изкуството.

"Недоволството беше заради отказа ѝ. В крайна сметка се възприе една формула, която е доста оригинална - лидерът на опозицията да се яви заедно с двама кандидат-изпълнител президенти. А именно кметовете на Истанбул и Анкара. Малко ексцентрично изглежда, но не трябва да забравяме, че те са кметове на мегаполиси и имат тежестта да привлекат допълнително гласове", допълни Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че на предишните избори през 2018 година Кемал не се кандидатира.

"С това привлече много силни критики. Сега в момента се кандидатира и отново има известни критики. Последните социологически проучвания сочат, че с гласовете на тази шесторна коалиция може да се разчита на 40-45%, което не е достатъчно. Тук ключовият играч ще бъдат кюрдите", поясни бившият генерален консул.

По думите му, ако кюрдите се включат, гласовете на опозицията могат да скочат до 60%.

"Лидерът на опозицията беше кандидат за кмет, когато Ердоган беше кмет за Истанбул. Тя гледа с много по-различно око към кюрдите. Самият факт, че се вкарват двама изпълнител-вицепрезиденти, означава, че се вкарва идеята за едноличния режим. Смяната на сегашната президентска система и едноличния режим, означава край на волунтаризма в икономиката, край на непрекъснатия натиск на централната банка", подчерта Георги Димов.

Бившият генерален консул каза още, че щетите от земетресението се равняват на 80 млрд. долара.

"Това е 1% от БВП на страната, а според някои оценки може да достигне до и 2,5%. Второ - нали си представяте как ще бъдат организирани изборите в точно тези 10 провинции. Излезе информация, че са разследвани над 700 длъжности лица, а над 250 са вече в затвора и ще бъдат съдени", добави той.

Димов смята, че Кемал е по европейски ориентиран от Ердоган и може да се сложи край на ерата на сегашния президент.

"Той е против този брутален национализъм. Доколко ще може да се справи - това е друг въпрос. Но промяната чука на вратата. Има много голямо въодушевление, Ердоган има все още силни ходове. Той успява да превърне това, което е против, в своя победа", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ТурцияДимов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен:Какви Глупости, бе юнак! Не са 1 трлн.$ БВП, а само малко над 800 млрд. $. А сега, като извадиш тези поне 200 влрд. % - стават 600 млрд. $. При това за 85 милионна Т-я, не са - не сте - 100 милиона, нали? А нали Бащицата Ердо се изхвърляше за 2 трлн. $ през тази годиина, сега. Какво става, аркадаш? анладън мъ? анлащълдъ мъ ЙОКСА.....
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 25 години разправяте Глупости..... Гледайте си чинийката, 80 Милиарда Не са Много за 100 милионна Турция и 1 Трилион БВП, Гледайте си Дупката от 10 Милиарда за която разправя Бойко Борисов...
7
5
 
5
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 1 година
А съм за Ердоган да си остане.По негово време Турция е най добрия ни съсед. Поне си го знаем какъв е. Извода е и за нас. Свалиха ГЕРБ е ето какво стана у нас. Колко по мърдаме , по ни влиза. За това по кротко с промените.Нито една революция по света не е довела до по добро.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6Велик държавник дръжки. Човек с ориенталско мислене което отдавна трябва да е отишло в историята а той взе че върна Турция в средновековието. Ако не намерят начин да се отърват от него турците още дълго ще ядат л..на. От тях си зависи.
5
2
 
7
 
! Отговори
neo преди 1 година
Трудно ще падне Ердоган,въпреки че повечето от населението е против него.50 % от гласовете се фалшифицират,а и турците в Европа ги отърва държавата да е в криза и затова гласуват за него.
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган е велик държавник за разлика от нашите лакеи...!
3
6
 
8
 
! Отговори
Софроний Врачански преди 1 година
Дълбоката Българска провинция е родила хиляди учени, писатели и мъдреци благодарение на Българския Дух, дори и когато не е имало самостоятелна Българска Държава! Толкова колкото из прокънатите анадолски земи няма да се родят още десет хиляди години ! ЮРОДИ !!! Не се гаси туй що не гасне!
2
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция храни Бг, внасят се и редица др промишлени стоки в Бг, Ердоган не е водил политика срещу Бг, напротив, улесни хората да пътуват и пазаруват само с лична карта. Не се знае ако е друг каква политика ще води Турция. Ердоган да спечели, добре е и за Турция и за България.
1
2
 
18
 
! Отговори
Тъпльо преди 1 година
Аман от бивши даващи акъл ...