Вучич: Сърбия трябва да настигне България по заплати

Сърбия не се е включила в нито един от 11-те пакета санкции срещу Русия
10 мар 2023 11:18, Елка Василева
78
Вучич: Сърбия трябва да настигне България по заплати
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Сърбия трябва да се стреми да достигне България по заплати и да я задмине по ниво на чуждестранните инвестиции. Вучич гостува снощи в предаването "Кирилица" на сръбската телевизия „Хепи“, в което говори за актуалната ситуация в Сърбия, чуждестранните инвестиции, санкциите срещу Русия и преговорите с Косово.

"Резултатите се постигат с усърдна работа, за да може Сърбия да настигне България по заплати, за да бъде нивото на инвестиции по-високо отколкото в Хърватия, България, Словения", каза Вучич.

Той подчерта, че чуждестранните инвеститори биха напуснали Сърбия, ако се прекратят преговорите с Косово.

"Ако нямахме примера на Русия, можеше да лъжете хората в Сърбия, че чуждестранните инвеститори и компании няма да се оттеглят. Но имаме пример. Половината от нашите индустрии биха пропаднали, ако само германците се оттеглят“, отбеляза Вучич и допълни, че германските инвеститори са най-здравата част от сръбската индустрия.

Президентът припомни, че Сърбия не се е включила в нито един от единадесетте пакета санкции срещу Русия, но отбеляза, че не може да обещае, че нещо няма да се направи в бъдеще.

"Успяхме да запазим позицията си да не въвеждаме санкции срещу Русия повече от година. Заради твърдостта на нашата позиция", каза Вучич и добави, че ако беше въвел санкции, щеше да се чувства като предател.

Говорейки за преговорите с Косово, президентът подчерта, че не очаква скорошен напредък в диалога с премиера на Косово Албин Курти.

„Почти съм сигурен, че Албин Курти е решил да не формира ССО (Съюза на сръбските общини), а за него е лесно да не го прави и за това говори и решението за отпадане на визовия режим за гражданите на така нареченото Косово“, заяви Вучич и повтори, че няма да подпише капитулацията на Сърбия.

Той настоя, че хората трябва да разберат, че в този момент Сърбия „няма и десет метра пространство, през което да може да премине, а около нас да не е НАТО“.

„Трябва да пристъпим към помирение с албанците, но не съм оптимистичен, като виждам кой е от другата страна. Курти вижда спасение и изход само в нападението на сърбите“, заяви Вучич.

(БТА, Симона - Алекс Михалева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото сърбите се мазнят яко на руснаците, но истината е, че всъщност сърбите мразят Русия. Но винаги лицемерно са използвали това мазнене, за да получат нещо от руснаците. Българите, които уж не сме чак такива русофили като сърбите, всъщност уважаваме много повече руснаците. Говоря за обикновените руски хора. Обаче българинът е човек с гордост и не е безгръбначен, лицемерен мазник като сърбина. Сърбинът е подмолен, лицемерен и двуличен. Това са им национални черти.
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След десетилетия пропаганда сърбите не могат да приемат, че България е по- напред и не е в ролята на губещия! Даже и македонците заразиха с този кафанско- юнашки епос! Това измамно чувство, че все уцелват победния лагер и запада винаги ще им ходи по заадника им изигра лоша шега! Най- заблудени са руснаците, които наивно мислят, че сърбите много ги обичат, а истината е, че се подиграваха яко на нас и на соц страните през комунизма...
42
7
 
4
 
! Отговори
Сираков преди 1 година
Ще си ги намалят ли?
41
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, помните ли Румбата Радев като вдигна юмрука и свали правителството? След това Румбата създаде ПП и Кирчо Петков и България тръгна надолу. Не съм фен на Бочката, но колкото и да е невероятно Бочко като политик е класи над Кирчо. Румбата, обаче, е хитрец от класа. От всяка ситуация излиза чист, дори когато той е забъркал кашата.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разбра ли бе, копейка???
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно пак са отворили някой завод за гуми,и Вучич е отключил биполярното си разстройство.Тоя е по-зле и от Киро Шоумена.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вучич е типичен балкански популист и националист.Всяка година повтаря едно и също.Това го слушам от няколко години,и по-скоро ми прилича на комплексарщина,отколкото на сериозен говор на политик.Фрустрация,която е широко разпространена в бивша Югославия.Вучич може да бъде без проблем и звезда от театъра"Сълза и смях".Клоун.
37
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вучка, за да настигнете българите трябва да положите много труд и да имате акъл. При вас чипът е сбъркан даже повече, отколкото при нас. Затова не ви се получават нещата.
36
1
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Да припомня думите на Бaй Ганчев - "Баш ме боли ***, че Маджарско нема излаз на море" :))))))))))))))))))))))))))))))) Та и Сърбия така.
35
5
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, ще стигнете България нанай... С тоя руски акъл ще сте вечно в дупката. За Хърватска да не говорим - никога.
34
7
 
4
 
! Отговори
L. преди 1 година
Няма проблем! Направете си договор с българската статистика и всякакви цифри ще можете да имате.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак дезинформация много изкривяват думие му пресолена манджа
32
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Магистралата Градина Ниш,строена от българска фирма,що не се разходите да видите за какво качество говорим а?Високоскоростен влак Нови Сад,Белград.Еие още им се подигравайте.
31
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Ниш роднини,преки наблюдения ,в пъти по-добре от нас .
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои чуждестранни инвеститори бе? Руските ли? Опс то руските са предимно под формата на инвеститори - корупционери.
29
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега разбирате ли, защо българите сме сила? Защото винаги сме били по-добре от всичките ни съседи, колкото и да се оплакваме. Всички се сравняват с нас. Винаги във всичко сме били и сме по-добри от сърбите. Сърбите и макетата затова ни мразят, защото ни завиждат за много неща. Много добре знаят, че сме силни.
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МНОГО ЛОШИ НОВИНИ З А КОПЕЙКИТЕ. ПОЧВА ПАНДЕМИЯ ОТ БЛОКИРАНИ БАНКОВИ КАРТИ... ТОЙ ПРЕДАТЕЛЯ МАЛИНОВ ИЗРЕВА, ПИТАЙТЕ ГО ЗА КВО СТАВА ВЪПРОС... ТА ДА НЕ ИЗРЕВЕТЕ И ВИЕ. ВИРУСЪТ ВНЕЗАПНО СЕ ПОЯВЯВА... ПРЕДУПРЕДИХ ТОЧКА
27
16
 
7
 
! Отговори
Дали са по зле преди 1 година
Видяхте ли новото сити от небостъргачи в Белград с Китайски инвеститори, ще има още доста време да ги гониме Сърбите!
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КО СТАА ДНЕС? НЯМА ПОВ ЪР НИ ОТ ФТМАКА, МИТРОФАНОВА, ПУ Т КИН, ПЕСКОВ, КОНЯ И РУСАТА РУСКА К. ВА??? ДА НЕ БЛОКИРАХА КАРТИТЕ ПОТ БАНКАТА?
25
2
 
16
 
! Отговори
Cartman1912 преди 1 година
Другите нации се пъчат и се правят на велики дори да са със скъсани ***. Ние се правим на бедняци и ако някой посмее да каже, че не сме най-бедни, най-онеправдни и най-големи жертви винаги е хулен. Ние искаме да сме жертви, защото неудачниците така си обясняват собственото положение. "Не съм аз виновен от държавата е". Затова искаме да сме в сферата на вличние на Русия, защото тогава ще сме още по-бедни, но ще се правим на велики и ще се залъгваме, че имаме всичко докато ходим боси.