Люпчо Георгиевски: Вярвам, че РСМ ще стане по-добра страна за живот за българите

Да, ние сме заличени, но още не сме победени, заяви той
12 апр 2023 17:45, Йоана Цонева
18

Република Северна Македония ще трябва да направи рано или късно промените в Конституцията си и ще впише българите като държавотворен народ. Това заяви председателят на Българския културен клуб в Битоля "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски пред Bulgaria ON AIR.

"Да, ние сме заличени, но още не сме победени. Ние обжалвахме решението на министъра на правосъдието пред Конституционния съд. Ще продължим да се борим и да търсим правата си по съдебен път. Вярваме, че РСМ ще стане по-добра страна за живот за българите. Вярваме, че ще ни впишат в Конституцията. Тя ще бъде отворена и българите ща станат равноправни с всички останали народи", убеден е Георгиевски.

Още по темата
Той уточни, че българите ще напишат писмо до президента на РСМ Стево Пендаровски с искане да бъдат включени в експертната комисия, която ще разглежда промените в основния закон. Според Георгиевски това е наложително, защото тази комисия ще се занимава с проблемите на българската общност и те ще могат да ѝ съдействат като обяснят какви са проблемите.

"След като става въпрос за самите нас, логично е да бъдем включени. Смятаме, че България ще ни подкрепи в тези наши искания. Ще си улесним и пътя към ЕС. Няма да останем на позицията, на която те биха ни искали", заяви председателят на Българския клуб "Иван Михайлов".

Пред Милена Милотинова той коментира и делото за нападението срещу секретаря на Българския клуб в Охрид „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков. Според него Пендиков не е избран случайно. С побоя над него властите са искали да покажат на всички българи, че трябва да мълчат и да не обявяват своето самосъзнание.

"Християн Пендиков беше подбран целенасочено – той беше един от младите и събудени българи и посегателството над него беше с цел да се покаже на другите какво ги очаква, ако те решат да се събудят. Но пък ето, че Християн е силно и здраво момче, ще продължи с образованието си и когато настъпи моментът, ще се завърне в Македония", каза Георгиевски.

По отношение на делото срещу него заяви, че в съда са му обяснили, че не го викат за корупция, че това било административна грешка.

"Това не е грешка. Първо ви обвиняват, че сте българин, след това, че сте корумпиран българин. Не съм направил нищо, а ме обвиняват в корупция. Много е трудно за мен и семейството ми", сподели той.

Люпчо Георгиевски е категоричен, че за българите в РСМ предстоят по-добри дни.

"Ние българите там живеем и там искаме да продължим да живеем. РС Македония е нашата родина. Дали сме много жертви. Българите са живели там и ще продължат да живеят там“, подчерта председателят на Българския културен клуб в Битоля "Иван Михайлов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
САБОТАЖА преди 1 година
Приятелството между България и Северна Македония беше ВЗРИВЕНО с умишлена некадърност от изцяло ВЪТРЕШНИ хора ........Главни заподозрени освен във ВМРО са Полският Националист Александър Йорданов .....и Любчо Георгиевски станал българофил по случайност воден от панически страхове от онея терористи нарекли се Албанска Армия и прочие...........Досието в УДБА ни трябва на тоя Любчо Георгиевски а и в Скопие или Београд му е досието?
13
5
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
В македонската уикипедия срещу думите " крив макарон " излиза следното : " Уред со кой македонците ке го гледат европейскиот союз ".
12
3
 
3
 
! Отговори
Гадна Твар преди 1 година
За всички маймунодонци има два вида лекарства - дървена сопа и сожена сопа! Което и да изберат, все ще им помогне! Проблемът е, че в България всеки си трае и му дреме на оная работа, докато ония скопски боклОци променят и история , и ходят да реват на *** съюзи и Русия, и САЩ, и къде ли не...
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
точно този ли е дискриминирания българин?в битола много добре знаят какво му е миналото и с какво се е занимавал...а пък после се чудим защо нито една европейска институция не вижда каквато и да било дискриминация на българи там.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 Да кажеш че някой е по-българин от друг българин е голяма глупост. Самото определение по-българин е глуповато.
9
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те в Македония излиза че са по българи от тукашните, за това че правят криви софийската мафия. Мога само да ги поздравя.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете да ни занимавате с брадати клошари.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
господин президента кво е говорил ела ти да не дойдем аз Ей начи *** и смотана работа бе той президента сигур и телефон нямал абе
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Властите в Северна Македония не искат да признаят българите защото много добре знаят че така наречените македонци които станаха северномакедонци са всъщност българи. Това размотаване от тяхна страна е живо доказателство. Ако българите бяха някаква незначителна група като другите щяха отдавна да са признати. Но българите там са мнозинство и затова ги е страх да го признаят. Българите в Северна Македония трябва да се обединят и да не се страхуват от репресиите ако искат по-добър живот.
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То България ще стане ромска държава, така че нищо чудно в Македония да се живее по-добре.
4
18
 
3
 
! Отговори
Ацо Великия преди 1 година
Какви буггари в Македония бе лойловци?! Само бой и еппанне за вас, племе прокажено кривокрако буггаротатарско!
3
1
 
3
 
! Отговори
Люпчо преди 1 година
Люпчо ???
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя е важна, за да се поддържа националистическия патос сред плебса. Възраждане - Анадола няма да прости на македонците, че предпочитат собствените исторически фалшификации пред чуждите.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тая Македония ни занимавахте. Толкова незначителна е тази измислена територия, че и утре да изчезне, едва ли някой ще разбере.