Настаняват в психиатрична клиника седмокласникът, стрелял в Белград

Момчето уби днес осем ученици и охранител
3 май 2023 21:40, Йоана Цонева
22
Настаняват в психиатрична клиника седмокласникът, стрелял в Белград
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи на пресконференция, че ученикът, открил огън и убил девет души в белградско училище, ще бъде настанен в психиатрична клиника, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„Ще бъде настанен в специално отделение на психиатрична клиника. Баща му, като притежател на оръжието, което очевидно е съхранявано неправилно, въпреки че е имал всички разрешителни, е арестуван. Майката също е задържана“, отбеляза Вучич.

Адвокатът на бащата Ирина Борович потвърди, че детето Коста К. се намира във Военномедицинската академия в Белград за тестове, с които ще се установи дали е приело незаконни вещества, предаде Танюг. Бащата В. К. е арестуван по подозрение за извършване на тежко престъпление срещу общата сигурност. Момчето е на 13 години и не носи наказателна отговорност.

В изявлението си пред медиите президентът отбеляза, че ще предложи на правителството да разгледа промяна на възрастта за носене на наказателна отговорност от 14 на 12 години, съобщи РТС.

Вучич предлага в следващите две години да се въведе мораториум за притежаване и носене на оръжие, както и да се извърши ревизия на всички издадени разрешителни за притежаване на оръжие. Той предлага и извършване на контрол на начина на съхранение на оръжие и специално да се контролира дали оръжието се съхранява отделно от мунициите.

Още по темата
Вучич предлага въвеждане на контрол на стрелбищата в Сърбия и достъпа на малолетни лица.

„Какво прави дете в стрелбище и как е възможно да стреля в стрелбище“, отбеляза той и подчерта, че част от проблема е семейството на детето.

Президентът предлага и определяне на наказателна отговорност за лица, които дават достъп на малолетни лица до огнестрелни оръжия.

„Една от новите мерки ще бъде да имаме още повече полицаи в училищата“, каза още Вучич.

Бащата на ученика е задържан за срок от 48 часа по подозрение в извършване на престъпление срещу обществената сигурност, предаде БТА.

По-рано сръбските медии съобщиха, че момчето, което е стреляло в училище в центъра на Белград, е дошло в учебно заведение с два пистолета и коктейли Молотов. Шефът на белградската полиция Веселин Милич каза, че тийнейджърът е планирал нападението.

Момчето уби днес осем ученици и охранител. Още шест деца и един учител са пострадали и са в болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Голяма трагедия, но пак се пишат глупости по медиите. Какво правило дете на стрелбище? Някой за "спортна стрелба" чувал ли е? Даже и състезания за деца се провеждат по стрелба, дори и в нашата държава... Голям ужас за всички, чиито деца са загинали и ранени, за самите ранени деца, за всички станали свидетели на цялото събитие, също е огромна трагедия и за самия извършител, както и за близките му. Страшно е да не знаеш на какво е способно собственото ти дете...
17
1
 
4
 
! Отговори
Психолог преди 11 месеца
До това води тормозът в училище!
16
0
 
28
 
! Отговори
Майка и учител преди 11 месеца
Проглушиха ни ушите за домашно насилие. Непрекъснато ни тикат разни разклатени каки уж като жертви. И никой не говори за насилието в училище. Дори се стига дотам, че ако някой направи официално оплакване за тормоз в училище, става обект на разследване на ЗД. Кротките и възпитани деца обикновено са подложени на ежедневен тормоз. Насилниците винаги ще намерят за какво да ги обиждат. Защо не зе взимат мерки срещу този тормоз? Хиляди деца ходят със страх на училище.
15
0
 
2
 
! Отговори
Луд Гидия преди 1 година
И форумците взеха да оредяват, без да са убили някой.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А те момичтата на тази възраст не могат да тормозят... Особено днешните, с чалгарско - феминисткото възпитание...
13
4
 
15
 
! Отговори
Не преди 1 година
Никой него е тормозил!!? Убити са 8 момИчета и1 пазач! Убиецът е казал 1 изречение:' Аз съм психопат!" Затова и вече е в психиатрия!! Бащата също има вина!
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужно е да СЕ ЗАБРАНЯТ ФИЛМИТЕ С НАСИЛИЕ, ЗАЩОТО УВРЕЖДАТ НОРМАЛНИТЕ ЕМОЦИИ НА МЛАДЕЖИТЕ!!! ТЕЗИ ФИЛМИ ПРОИЗВЕЖДАТ МАСОВИ УБИЙЦИ И ПСИХАРИ!!!
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали всички искаха да стигнат американците, е готови сте. Вижте какви филми гледат децата, всичко е само насилие, те са бонус от САЩ - банди, наркомани, убийци, крадци и всякакви нехранимайковци, сякаш втълпяват че това е правилно.
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление нищо не се предприема докато не стане трагедия.Почти навсякъде по нашите ширини мобингът се счита за нещо напълно нормално.Няма да забравя как ме биеха понеже имах физически недъг - това бяха 10-11 годишни деца. Преподавателите знаеха - нищо не се предприе. Родителите ми трябваше да ме преместят в друго училище, защото вероятно малките гаменчета щяха да ме убият.
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 А не е ли по лесно родителите да не отглеждат хулигани и да ги оставят да тормозят другите, вместо да търсят спасение в спорт?
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става когато хората не възпитават децата си да не тормозят по-различните деца. Повечето масови стрелби са от деца жертви на насилие от съученици, както и за това казват, че е привокирано от насилие в училище.
7
8
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ама много изнежени станахте нещо, а? На работа му казваш, че му се плаща да работи, а не да си приказва с колеги или да гледа клипчета, и вече отива да се оплаква на човешки ресурси как са го тормозили и го карали да работи.
6
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не го е тормоил. Бащата го е водил по стрелбища. Не четете ли? Представете си самонафукан, който е учил детето си, че живота бил борба и трябва да мачка другите. И не защитавайте гнусното копили, че тая зараза тръгна от САЩ и ще ви питам утре и тук когато стане.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ще го наема. Има доста за трепане тук. Цялата мисирешка паплачч + 240 . И списък ще му дам.
4
2
 
28
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ми и мен са ме тормозили и започнах да спортувам, не да трепя хора.
3
14
 
14
 
! Отговори
Пак до 1 преди 1 година
Всъщност ти надали имаш деца. Или си вмирисан стар ерген или н са някой гейлорд.
2
13
 
25
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ами идиото, да избухне срещу твоите деца, какво ще кажеш. *** тъпунгерски гнусен.
1
26
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен момчето е съвсем нормално просто е било тормозено. Търпяло е докато един ден не е избухнало.