Йотова връчи български документи на Христиан Пендиков

Там, където права няма, няма и Европа, заяви тя
10 май 2023 16:38, Йоана Цонева
22
Йотова връчи български документи на Христиан Пендиков
Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи български документи за самоличност на Христиан Пендиков. Церемонията се проведе днес в Гербовата зала на "Дондуков" 2. На церемонията присъстваха служебните министри на правосъдието и на външните работи.

"От днес ще се ползваш със защитата на българската държава. От днес ще имаш правата и задълженията на всеки български гражданин според Конституцията. От днес ставаш и гражданин на Европейския съюз", обърна се Йотова към Пендиков.

По думите ѝ върховният закон повелява да се спазват правата на личността, нейното достойнство и сигурност. Всички ние трябва да пазим България, националното и държавно достойнство, нейното единение и това е нашата клетва пред родината, призова Йотова, която е горда, че връчва български документи за самоличност на млад човек, който въпреки заплахите и провокациите, е останал верен на произхода и българската си идентичност.

Всеки гражданин на Европа има право на своята идентичност, да я показва и да я защитава. България е равноправен член на ЕС и ще настояваме и изискваме от партньорите и съседите ни от Република Северна Македония да признават правата на българите, да ги впишат в Конституцията си, изтъкна Йотова. Тя посочи, че България стриктно ще наблюдава дали правата на българите в Северна Македония се спазват. "Там, където права няма, няма и Европа", отсече вицепрезидентът.

Според нея това е най-краткият път пък еврочленството на Република Северна Македония. Всеки има права на минало, настояще и бъдеще и затова ще продължаваме да настояваме за всички наши действия спрямо РСМ, но днес е празник за този млад човек, който му пожелаваме да бъде достоен български гражданин, каза в заключение Илияна Йотова.

Християн Пендиков благодари на президента, на вицепрезидента и на всички министерства, включително и на полицията, които му помогнали за българското гражданство и за запазване неговата сигурност. В РСМ има още македонски българи, които се борят за идеологията си, които са на първите редове на трибуната, като те също трябва да получат българско гражданство, настоя Пендиков.

Припомняме, че секретарят на сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков стана жертва на побой в Охрид, Република Северна Македония, на 19 януари, а ден след това беше транспортиран с правителствения самолет "Фалкон" за лечение в България. Той беше приет във ВМА, където беше опериран заради счупена челюст.

Преди побоя имаше стрелба срещу българския клуб в Охрид, за която и до днес няма задържани и издирвани от органите на реда. Преди два месеца властите в Скопие приеха закон, с който закриха всички български сдружения в страната, а срещу техните ръководители повдигнати обвинения.

На 4-ти февруари по заповед на вътрешния министър Оливер Спасовски в продължение на часове бяха държани журналисти и граждани на ГКПП Гюешево с цел да не могат да се поклонят пред саркофага с тленните останки на Гоце Делчев в Скопие.

На 6-ти май граничната полиция не допусна за участие в панахида на българското военно гробище в Ново село край Струмица петима български граждани, включително и евродепутата Андрей Ковачев. След острата реакция на София и европейските институции властите в Скопие разпространиха нова противоречива информация, че срещу Ковачев нямало забрана, но имало срещу хората, с които е пътувал. В документа обаче, който му е връчен на границата пише, че срещу Ковачев има забрана за влизане в страната.

Вчера служебният външен министър Иван Кондов извика посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска. Кондов изрази силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на ГКПП "Ново село", на 6 май 2023 г. Кондов определя подобна мярка като необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Република Северна Македония се е ангажирала да спазва.

От българска страна беше посочено, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава-членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
3
 
! Отговори
Цирк преди 11 месеца
Срам за България, значи Пендиков не е бил българин по време на побоя, чак сега получава паспорт и гражданство.
14
5
 
6
 
! Отговори
Маке преди 11 месеца
Мутрата Пендиков смислил наибрз начин како да добие бг пасош. Додека има овци, ке има и вна :)
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Македонски рецидивист и престъпник получава бг гражданство!! Народе??? Преди време пРезидентът беше скрил агент на Мосад в пРезиденството. Чудите се защо няма държавност и защо загиваме..
12
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 11 месеца
До anonimen ПП ви вдигна пенсиите с 20%, което аз лично оценявам като грешка на Василев (трябваше да е на няколко пъти с малък %), но за вас вероятно не е така, защото до сега не се е случвало. Не бива да се разчита само на пенсионното осигуряване на държавата не само у нас, но изобщо. Това, което ви учеше Магнитски пардон Влади Горанов е грешка и който може нека я поправя. За съжаление не всичко сътворено от герб подлежи на корекция. Никой не може да ни върне 12тте години постна пица.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В СЛЪНЧЕВ БРЯГ ТЪРСЯТ СЕРВИТЬОРИ ЗА ЛЯТОТО!!!
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПОМНИТЕ ЛИ ИМАШЕ ЕДНО СЕМЕЙСТВО ЗДРАВЕСКИ ОТ ПРИЛЕП ДЕТО ДОЙДОХА В БЪЛГАРИЯ И РЕВЯХА,ЧЕ СА ДИСКРИМИНИРАНИ В МАКЕДОНИЯ...НАСТАНИХА ГИ В АПАРТАМЕНТ В ЦЕНТЪРА НА БУРГАС,ПОЖИВЯХА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ И СЛЕД ТОВА СЕ ОКАЗА,ЧЕ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ НА СВОБОДЕН НАЕМ,НЕ МОЖАХА ДА СИ НАМЕРЯТ РАБОТА,НАТРУПАХА ДЪЛГОВЕ И ОТНОВО СЕ СКРИХА В "ОМРАЗНАТА" МАКЕДОНИЯ И ТАМ ВЕЧЕ СА ПО-НИСКИ ОТ ТРЕВАТА...ТА ТОЗИ ПИНДИКОВ ГО ЧАКА СЪЩОТО
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЗАЩО БОЙКО НЕ НОМИНИРА НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСВДАТЕЛ В НЕГОВА ЧЕСТ,ПЪК ДА ВИДИМ КАКВО МОЖЕ...
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И СЕГА НИТО БЪЛГАРИН В БЪЛГАРИЯ НИТО МАКЕДОНЕЦ В МАКЕДОНИЯ!!!КАКВО ДА ЧАКАМЕ ОТ ПИНДИКОВ?ПОРЕДНОТО ИНТЕРВЮ В БТВ,КЪДЕТО ОБИЖДА МАКЕДОНЦИТЕ...И КАКВО ОЧАКВА ТОЙ САМИЯТ ЗА СЕБЕ СИ ИЗВЪН ТОВА,ЧЕ ВЕЧЕ Е БЪЛГАРИН...ЗАЩОТО САМО ПО СЕБЕ СИ ТОВА НЕ ЗНАЧИ НИЩО...ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В МАКЕДОНИЯ И КАКВО,ЩЕ ОСТАНЕ В БЪЛГАРИЯ КАКВО?
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ДОТУК ДОБРЕ...А ОТ СЕГА НАТАТЪК КАКВО СЕ СЛУЧВА С НЕГО?ГАРАНЦИЯ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПОЧНАТ ДА ЗЛОБЕЯТ,ЧЕ НЯКАКЪВ СИ ПЕНДИКОВ СЕ ШИРИ В ЧИСТО НОВ АПАРТАМЕНТ НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА ,А ТЕ ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ В ЕДНОСТАЙНИ ПАНЕЛКИ ЗАТЪНАЛИ В БОРЧОВЕ КЪМ БАНКИТЕ...
6
5
 
4
 
! Отговори
хихихи преди 11 месеца
Я ,че то не било трудно,поотупат те малко и ставаш български гражданин ! Ех,защо не е така и в другите държави ,един бой все някак ще го изтърпиш ,щом знаеш какво ще получиш.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
да бе...голям българин!допреди да му подхвърлят някой друг лев,беше древен македонец наследник на александър и филип и изведнъж за една нощ след като прочете прашлясалите книги донесени от виктор стоянов,стана аспарухов българин...това момче е поредната дъвка и игра в голямата политика,но лично за него няма да има кой знае какви облаги.
4
1
 
8
 
! Отговори
Бунгур преди 11 месеца
Можеше направо да го осинови. С тази дебела заплата за нищо правене няма да и навреди на бюджета.
3
7
 
9
 
! Отговори
Лойко преди 11 месеца
Поредния български цирк.Раздаваме паспорти за бивало и небивало.
2
3
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 11 месеца
Аз да попитвам малце - пребитите пенсионери, работили 40 год за тази държава, дали се ползват от защитата й или не са заслужили? Щото цял ден работят да изкарат за зимата и някой си решава, че изкараното е тяхно, а полицаите вдигат рамене
1
6
 
8
 
! Отговори
Урсула преди 11 месеца
"От днес ще се ползваш със защитата на българската държава. - Вече нема ли да яде бой ? :)))