Председателят и секретарят на закрития БГ клуб в Битоля получават българско гражданство

Румен Радев ще им връчи паспортите днес
19 май 2023 10:27, Стела Стоянова
17
Председателят и секретарят на закрития БГ клуб в Битоля получават българско гражданство
Снимка БГНЕС

Председателят и секретарят на закрития от властите в Северна Македония български културен център „Иван Михайлов“ в Битоля ще получат българско гражданство. Президентът Румен Радев ще връчи български паспорти на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Българският клуб в Битоля, кръстен на последния исторически лидер на ВМРО Иван Михайлов, беше създаден от местните македонски българи преди 3 години. В официалното му откриване през април 2022 година участваха представители на българските власти.

Месец по-късно вратата на клуба беше опожарена, а подпалвачът Ламбе Алабаковски получи условна присъда.

Още по темата

През март властите в Скопие решиха, че центърът не може да носи името на Иван Михайлов с мотива, че това е “провокация към националните чувства на македонския народ“ и поискаха клубът да бъде преименуван.

Това обаче не се случи и след приети поправки в Закона за имената на сдруженията и фондациите, българският център в Битоля беше закрит.

Прокуратурата в РСМ повдигна обвинение за насаждане на омраза срещу председателя на сдружението.

Миналата седмица българско гражданство получи и секретарят на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков. Той беше пребит жестоко през януари и беше транспортиран за лечение в София. Пендиков все още се възстановява след нападението и продължава да получава заплахи за живота си.  
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
До Расистска държава преди 11 месеца
Беломорието си го взеха гърците с помоща на англичаните. Ние бяхме превзети от болшевиките и бяхме безгласни. Бяхме и загубили войнататъпаци. Коминтерна видя възможност за дестабилизация на Натовска Гърция с помоща на новосъздадена държава-Македония. От там е напъна мЪкедонски. Гърция гледа със страх към "обединена" македония и с още по-голям страх на "българска" македония. На всяко "сближаваме" на МК с БГ, Сърбия и Гърция ще реагират с анти.
14
0
 
5
 
! Отговори
Расистска държава са преди 11 месеца
Комунистите са дали Македония на Сърбия, а Беломорието на Гърция. После комунистите са толерирали 50 години 1. сърбификацията 2. тормоза над хора с българско самосъзнание в Македония. Вижте им държавата Югославия 2.0. Расисти от всякъде, Проблеми с Българи, Гърци Албанци. С Албанците - без малко гражданска война, но клекнаха и сега са защитени. Бъларите още ги тормозят. Примитивна държава изповядваща доказано грешна идеология останала винаги на победената страна в миналото.
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Таз хубава,стилна сграда сигурно е собственост на българската държава имаща добри чуства с исторически връзки с Битоля и отпуснала сградата за клуб на българите по програмата за културни връзки с българската общност и читалищна дейност с културно-информационна насоченост за поколенията българи с избранато име за патрон на клуба въпреки,че човека с туй име е бил с провинение към България,като си е привишил правата в служебно отношение когато е бил убит наш държавен служител за което е издирван.
12
2
 
9
 
! Отговори
мхм преди 11 месеца
Достоини и заслужили българи!!! много добра новина
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПопКръстювци има навсякъде. Защо да няма и в Македония?
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България трябва да спре с промотирането на царя и на лица свързани с него, защото сама вреди на себе си. Тези клубове изначално трябваше да имат други имена - Симеон I, Георги Делчев, братя Миладинови и тн. Изпълнителната власт от времето на 2рата св. война винаги ще се асоциира с депортацията на евреите и този факт е незаобиколим. Темата имало ли е фашизъм у нас и дали царя е добър човек дето зли нацисти са го принудили е идиотска! Резултата е дипломатическа тотална щета.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Расистска държава са Точно ес и нато са македониски и са против бг още от 1878 г. когато цепят бг.
8
6
 
9
 
! Отговори
Расистска държава са преди 11 месеца
Ттрябва непрекъснато да се говори в Европа за тормоза над бъларите в С.Македония постоянното закриване и вандализъм срещу българските клубове там и черния списък на Евродепутати, не допускани от про-сръбското правителство в С.Македония.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този акт незнам с какво ще помогне. Самият Георгиевски каза, че в македония цари страх да се наречеш българин. Актът има смисъл само ако много други поискат българско гражданство. Официално на преброяването там числото беше супер малко. Трябва ускорена процедура за даване на гражданство, който пожелае.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ти майче не ме разбра драги, аз казвам ако има такъв турчин , а то има и го казват.Даже има една неконституционна партия., която заяви ,че Турция е тяхната родина.Тия същите ще гласуват кабинет и 33 г управляваха държавата ни.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
да ги изучи да ги ожени пенсиика да им даде билети за градския транспорт
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 1 Хаха нищо общо нямат брътвежите ти с реалността. Писмеността сме я дали ние на Русия.
3
2
 
5
 
! Отговори
Татко Барба преди 11 месеца
Добре дошли в нашия свят;)По-добрият отбор!
2
16
 
3
 
! Отговори
България е позор преди 11 месеца
България е свирепа Фашистка Държава!
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Все едно някой турчин да дойде тук и да заяви, че държавата ни е създадена от Русия , а езика ни е писан на руска пишеща машина, после да отиде в Анкара и да му дадат гражданство и медал.