Проф. Топалов: Демокрацията в РСМ е титовият тоталитаризъм

Обществото там умишлено е отровено от антибългаризъм, каза той
22 май 2023 17:30, Анисия Иванова
20

По случай 80-годишния си юбилей проф. Кирил Топалов представя мемоарния роман "Живот по неизбежност". За тези години той е практикувал различни професии и е преживял редица събития.

"Зад кориците стои почти целият мой живот, разказал съм много случки, но не хронологично. Аз съм ги съчетал асоциативно, тематично. Искам да покажа какво представляваше нашият живот по неизбежност - младите не знаете колко "неизбежим" беше нашият живот, когато бяхме колкото вас. Той беше живот, за който никой не те питаше искаш ли да го живееш такъв, или по-различен, както по цивилизованите държави се живее", сподели проф. Топалов пред Bulgaria ON AIR.

В книгата той описва и трудностите пред дипломатите - професия, която, по думите му, се учи цял живот. Авторът прави и равносметка на своите 80 г.

"Човек на 80 г., ако успее да ги доживее, си прави равносметки. Планове - почти не. Питам се тогава правилно ли постъпих, как живях, обидих ли някого, защо, трябваше ли на друг да каже нещо по-остро. В живота по неизбежност се живееше с много страх, не знаеш откъде ще ти дойде лошото", каза още професорът.

Бившият посланик в Гърция коментира и двустранните отношения с РСМ и черните списъци с българи, които му напомнят за комунистическа България.

"Тяхната дипломация е служител на една обществена система - тя владее югославския, титовия, промосковския тоталитаризъм. Там, ако имаш различно мнение, ти се случват лоши неща, каквито видяхме срещу ръководители на българските клубове", каза проф. Топалов.

Той определи настоящата политика на РСМ като "абсурдна, но и логична", а причината - определени политически сили не искат да влязат в ЕС.

"Едно общество, за да го спечелиш, да разчиташ на животински антибългаризъм, това е ясен знак, че обществото е отровено от антибългаризъм. Намираме се в доста лоша фаза в нашите отношения, не трябва да им се вярва, когато ни се усмихват", категоричен беше проф. Топалов.

Гостът не е оптимист за бъдещото на двустранните отношения, предвид "желязната антибългарска позиция" в РСМ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Всичко е до време! преди 11 месеца
След краха на феодализма снопските сърбо-комунисти /феодали/ ще трябва да се съобразяват с Европейската цивилизация, иначе няма място за тях в Европа...
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пълна пропаганда е тезата на продажния или не умен професор.Корена на поведението на РСМ е в ссоррос елита изграждан в НПО края на 90. Тито е интернационалист, а тези са по близо до нацистите. Сходен с сценария в ЪКРайна
14
7
 
2
 
! Отговори
Благоевград преди 11 месеца
Свиквайте.Ще ни дадете Човешки права и хоро ще играете.Дунавско хоро.
13
1
 
9
 
! Отговори
One s преди 11 месеца
Ало, Благоевград бегай взимай македонско гражданство и се отказвай от Българското. Такива като тебе не ни трябват
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Македонистите пак са изпълзяли от дупките и са налазили като голи охлюви коментарите.И пак ще им кажа,Гоце Делчев е етнически българин,борил се за автономията на Одринско и Македония ,съгласно берлинския конгрес.Това е истината,и колкото и да се въртите,зад-н.и.к.ът ви все ще си е отзад.Историята не е шведска маса и да си избираш,кое ти харесва и кое не.Време е българите да бъдат признати като конституивен народ в СМ.Наравно с албанци,сърби и т.н.
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смятащите се за македонци в България,имат еднакви права с всички други.Няма да получите нищо повече от другите.НИЩО.Никой не е длъжен да ви признава нация,език и т.н.Нито пък фалшификациите в историята и лъжливия наратив.Това няма как да стане.Свиквайте с истината,тя ще ви направи свободни.Така ще получите желаната свобода,по никакъв друг начин.
10
10
 
8
 
! Отговори
Бунгур преди 11 месеца
Цял живот на държавната хранилка.Добре платен агитатор и лъжец.Заради подобни лъжци и манипулатори ни намразиха всички македонци.Станал с титли псевдо учен професор и сега как да се отрече от глупостите и лъжите бълвал цял живот.Под прикритието,че служат на интересите на България правят така,че да ни мразят всички съседни държави.Платени ченгета с нашите пари за да ни промиват мозъците.
9
22
 
9
 
! Отговори
Благоевград преди 11 месеца
България да даде Човешки права и Свобода на етническите македонци и македонки в Пиринска Македония и в България.
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 5 Каква македонска нация бе я стига, какви са тия смешки. Хората им се смеят на маймунските им номера. Северномакедонците са македонци точно толкова колкото са гърци.
7
8
 
17
 
! Отговори
стефчо преди 11 месеца
Mакедонец и демокрация,това е виц!
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На кой е нужна такава смешна държава Северна Македония. На НАТО и ЕС по-големите държави за да разделят България. Както и преди 150 г. нищо не се е променило.
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тито е умрел преди 50 г. Югославия се распадна а БЮРМ се свиха и скриха за да ги подмине Милошевич и НАТО и чакат удобно време. Друго е. Там се зароди македонска нация след 1991 г. която се засили след 2017 г. ги преха в НАТО. Значи силата на неомакедонизима и македонския фашизма не е Тито а е НАТО и ЕС. Без подкрепа от там няма да вирее.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Еди кои си. По-добра от сегашната.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Македония демокрацията и в дуги съседни държави е самия русизъм, който създаде македонизма и превърна хората в пионерчета и чавдарчета. Но единствено сами може да станете българчета! Да изритаме русизма от балканите.
2
2
 
5
 
! Отговори
Еди кои си преди 11 месеца
А за времето на Тодор Живков в Балгариа си беше една хубава демокрациа нали?
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кво сте се завайкали за Македония бе вижте как е у нас. Да си карат както си знаят. Кво ви влоза на вас в работата ?