Османи: С новото правителство на София ще отворим нова страница

Вреден за комуникацията ни бе безкрайният изборен процес
Обновена: 10 юни 2023 18:27 | 10 юни 2023 18:26, Стела Стоянова
44
Османи: С новото правителство на София ще отворим нова страница
Снимка БГНЕС

Оптимист съм, че с формирането на новото правителство в София ще започне нова страница в отношенията между Северна Македония и България, заяви министърът на външните работи Буяр Османи в интервю за френската телевизия "Франс 24".

„От моя опит това, което беше вредно за отношенията ни с България и за нашата европейска перспектива, е този безкраен изборен процес в България и липсата на правителство като събеседник, с който да се установи доверие и комуникация и да се продължи напред“, каза Османи във връзка с македонско-българските отношения и очакванията за продължаване на диалога между двете страни.

Той подчерта, че процесът на скрининг (аналитичната проверка на достиженията на правото – бел. ред.) с Европейския съюз е в ход и „протича с добра динамика, въз основа на която ще получим докладите от скрининга и пътната карта за отваряне на главите, а паралелно с това протича и процесът на конституционните промени и вписването на българите в Конституцията.

Още по темата

По отношение на програмата за реформи и напредъка на страната в борбата с корупцията Османи заяви, че Северна Македония постига най-добрия резултат в региона в изпълнението на политическите и икономическите критерии на европейската „АКИ“ и че за да напредне още повече и да покаже реални резултати, „трябва да започнем да отваряме преговорните клъстери (тематични блокове, които обединяват всички 33 до 35 преговорни глави – бел. ред.)“.

"АКИ" включва всички договори и закони на ЕС, декларации и резолюции, международни споразумения от името на ЕС и решенията на Европейския съд.

Той припомни, че понеже е на път към ЕС от толкова дълго време, страната е фаворит за присъединяване дори в сравнение с държавите, които са започнали преговори преди десет години.

„Това предимство и по-бързото отваряне на главите ще ни помогнат да успеем да приключим преговорите по-бързо“, смята външният министър на Северна Македония./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: БългарияРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първо изпълнете договора, лъжливи, югославски, комунисти и тогава отваряйте нови страници. Не спазвахте договора от 1999г., после този от 2017г., сега и този от 2022г., който е току-що написан се опитвате да не спазите.
12
3
 
8
 
! Отговори
татарчето до Петрич преди 11 месеца
Османииии...а мое ли да се хванеш за ШЛИФЕРА на Баце?
11
2
 
15
 
! Отговори
ДОВОЛНИ ПОСОЛСТВА преди 11 месеца
Айде, сега и Макетата ще ни го на-тaкoвaт. Интересно - от новото ни правителство всички доволно потриват ръце - и от посолството на САЩ, и от посолството на Украйна и от посолството на Македония.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До79 . Нас обикновенните българи този анализ не ни трябва. А за нас е важно Българите да са в Шенген и евро зоната бързо . Така и границите ще се размият и политическата злобата ще отпадне.
9
2
 
16
 
! Отговори
български избирател преди 11 месеца
Османи-без промяна на конституцията ви няма ЕС !!!
8
2
 
10
 
! Отговори
шиптър преди 11 месеца
Османи...свали си розовите очила!Баня няма да има !!!
7
3
 
9
 
! Отговори
татар-шегаджия преди 11 месеца
Османиии...ти северомакедонец ли си или си османлия...?
6
8
 
2
 
! Отговори
KATARAKT EPIGENESIS преди 11 месеца
Истинските албанци са Гръцко Племе..ТЕЗИ ШКЕПТАРИ СА АЗЕРБАДЖАНЦИ - ТУРСКИ НАВЛЕЦИ ОТ АЗИЯ , И ЗАТОВА МАСОВО НОСЯТ ТОВА ИМЕ = ОСМАНИ !!...В ГЪРЦИЯ ИМА 1 МИЛЛИОН АЛБАНЦИ, КОИТО СА ВЪРЛИ ГРЪЦКИ НАЦИОНАЛИСТИ , И СА ГОТОВИ ДА ТРЕПЯТ ОТ УПОР, ОНЕЗИ В ШКИПТЕРИА , ВЗЕЛИ ИМЕТО ИМ ...АЛБАНИА Е ГРЪЦКИ ТОПОС..АЛБАНЦИТЕ СА ГРЪЦКО ПЛЕМЕ, А ЗЕМЯТА ВИ Е НАША ГРЪЦКА ОТ АНТИЧНИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ .
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Османи,служебното правителство си има външен министър.Това не ти е концерт по желание,а опит за намеса във вътрешните работи на България.Трябва да работиш с български министър,а не да се оплакваш от изборите в България,които не ти влизат в албанско-македонистките работи.Единственото обяснение е,че сте чакали националните предатели пак да дойдат на власт.
4
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нито бибитковците, нито кокорчовците има някакви скрупули да предадат националните интереси.
3
8
 
15
 
! Отговори
Посланика преди 11 месеца
Така,така!Посолството ще е доволно!
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Националните предатели са на власт.
1
5
 
16
 
! Отговори
българин преди 11 месеца
КЪМ ТАЗИ ФАМИЛИЯ ИЗПИТВАМ ОТВРАЩЕНИЕ !!