Сърбия е в сила червен код заради жегите

В Белград ще бъдат монтирани резервоари с питейна вода
17 юли 2023 16:35, Анисия Иванова
5
Сърбия е в сила червен код заради жегите
Снимка: БГНЕС

Предупреждение за високи температури на Републиканския хидрометеорологичен институт е в сила в Сърбия до 19 юли, съобщава Танюг. Днес в цяла Сърбия е в сила червен код, който означава много опасно време. По данни на Републиканския хидрометеорологичен институт в 5:00 часа тази сутрин най-високата температура е била в Белград, където са измерени 25 градуса по Целзий, следван от Палич и Нови Сад с 23 градуса. Най-храдно е в Копаоник, където температурата е била 13 градуса и Сиеница - 14 градуса.

Според прогнозата на Републиканския хидрометеорологичен институт до сряда в Сърбия ще бъде много топло с максимални температури над 35 градуса по Целзий, на някои места до 40 градуса. Тропически нощи се очакват в големите градове, тъй като температурите няма да падат под 20 градуса. В Белград също ще бъде много топло до сряда, с максимални температури от 36 до 39 градуса по Целзий.  

Очаква се много висок UV индекс, така че хората трябва да избягват излагането на слънце. За първи път от началото на лятото е активирана най-високата степен на предупреждение за горещини за цялата страна, така че всички задължения, които изискват по-големи физически усилия, трябва да се отложат за четвъртък, когато ще е по-хладно.

Институтът за обществено здраве на Сърбия "Д-р Милан Йованович Батут" издаде препоръки към гражданите как да действат в горещите дни. Специалистите съветват в горещите дни да се разхлаждат помещенията, да се избягва физическа активност, да се пият повече течности и да се избягва престоя навън в най-горещата част от деня.

В Белград ще бъдат монтирани резервоари с питейна вода на няколко от най-натоварените места. В най-горещата част на деня резервоарите ще бъдат разположени край няколко големи площада в центъра на Белград.

Сръбският метеоролог Иван Ристич прогнозира за белградския вестник "Блиц", че в идния период в Сърбия и региона се очакват тропически температури, както и опасност от суперклетъчни бури с огромна сила:

"На глобално ниво тази гореща вълна ще продължи до 26 юли, ще последват заоблачаване, дъжд и захлаждане. Щом след топлите дни малко по-студен въздух навлезе в Панонската равнина, може да очакваме поява на суперклетъчни бури. Те възникват от навлизането на по-студен въздух над земята и колкото по-топло е, толкова по-големи са шансовете за по-силна буря".

През идната седмица и дните, и нощите ще бъдат тропически, а температурата през нощта няма да падне под 20 градуса, прогнозира Иван Ристич.

Институтът по хидрометеорология и сеизмология на Черна гора обяви червен код за днес, най-високото ниво на предупреждение за очаквани високи температури в страната.

През следващите дни Черна гора ще бъде под силното влияние на топла тропическа вълна, която носи високи температури. Те ще са  значително над средните за този период на годината, а на места се очакват температурни рекорди. В най-горещите части на Подгорица и околностите и в Даниловград температурата ще надхвърли 40 градуса.

"Ако междувременно няма съществена промяна в метеорологичната обстановка и в позицията на метеорологичните системи, ефектът от тропическата вълна се очаква да продължи до 25 юли“, се казва в съобщението. Високите тропически температури на въздуха в Черна гора през следващите дни ще доведат до изсъхване на растителността и по-висок индекс на пожароопасност на откритите места, предупреждават от института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
човека с мустаците преди 9 месеца
да, ама тука местните бейове трябва да раздават вода и да спрат работата на открито. тва как да стане
4
0
 
0
 
! Отговори
Матурите били лоши, преди 9 месеца
В Сърбия, бля, бля, бля.Матурите явно не са лоши само от тази година.
3
0
 
0
 
! Отговори
ц ц ц преди 9 месеца
Ами то ние от 34 години го раздаваме бананова република, сега и климата като стане тропически и всичко ще си дойде на мястото :)))
2
0
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 9 месеца
До Анонименпоследните дни свърши работа !
1
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продэлжава да бъде езно от особено не-горещите лета. Въпреки няколко топли дни.