Пендаровски: Не искаме в Европа под български диктат

Ако промените в конституцията не се приемат, страната тръгва с по-бавни темпове
19 юли 2023 19:15, Стела Стоянова
83
Пендаровски: Не искаме в Европа под български диктат
Снимка БГНЕС

ВМРО-ДПМНЕ се интересува само от партийния си рейтинг и партийна политика и не се интересува от стратегическите интереси на държавата, казва в интервю за „Свободен печат” президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Според него дипломатите от европейските държави, които в последните дни идват в Скопие и разговорят и с опозицията, не оказват натиск.

"Те идват в Скопие и питат: Какви са вашите аргументи, защо сте против. До момента не са чули основателен аргумент защо (ВМРО-ДПМНЕ) са против. Те (ВМРО-ДПМНЕ) излагат тезите си, които македонската общественост познава. Казват, че този парламентарен състав няма мандат да взима решение за промяна на конституцията на страната, защото през 2020 г. не е казано на гражданите, че ще има промяна на конституцията и вписване на българите в нея. Вторият аргумент е, че не искаме да влизаме в Европа "под български диктат", заобикаляйки умишлено факта, че това не е "български диктат", а преговорна рамка, договорена от 26 държави-членки на ЕС. Честно би било да кажат „под европейски диктат” не искаме да влизаме в Европа. Това са "аргументи", които чужденците не могат да разберат, също като мен и някои граждани. Справедливо е да се каже, че след приемането на европейската преговорна рамка в парламента, двете най-големи опозиционни партии почувстваха, че могат да спечелят политически дивиденти от този въпрос, като се има предвид, че според социологическите проучвания гражданите бяха против тази преговорна рамка. И след като усетиха, че наближават изборите, си казаха: защо трябва да променяме играта, която ни носи "кяр" и ощетява управляващата коалиция. В този момент ВМРО-ДПМНЕ се интересува само от партийния си рейтинг и партийна политика. Не се интересува от стратегическите интереси на държавата. И на лаиците в политиката е ясно, че утре, като дойдат, ако дойдат на власт, няма да могат да променят преговорната рамка. Защото и България трябва да каже „да“ на тази нова преговорна рамка, но не можете да промените двустранния договор от 2017 г., защото за това се пита и другата страна”, казва Пендаровски, предаде БТА.

Той изразява убеденост, че промени в конституцията трябва да има, но не е оптимист, че ВМРО-ДПМНЕ ще промени позицията си и ще ги гласува.

Още по темата

„С европейска перспектива в Северна Македония ще има по-добър живот, чрез преговорния процес ще се научим да организираме по-добре държавата и обществото. Не казвам, че конституционни промени ще има, казвам, че конституционни промени трябва да има, задължително е да има, защото ако не се случат, на практика оставаме в отделна подгрупа с Босна и Косово. И ако не променим конституцията до 1 декември, е възможно Албания и Черна гора бързо да тръгнат към Европа, а ние сами да се блокираме”, казва Пендаровски.

"Познаваме тази политическа структура, тя не се е променила толкова много. Знаем как на практика изолираха страната за 10 години. Всеки ден говореха за ЕС и НАТО, но не направиха нищо, за да вървим напред. Не виждам да има ново поколение политици с ново мислене, с нова обосновка в политиката", отговаря Пендаровски на въпрос какво ще се случи със Северна Македония, ако ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите, както показват социологическите проучвания, но дори тогава не се съгласи на конституционни промени.

Според Пендаровски, ако промените в основния закон на страната не бъдат приети, тя няма да "пропадне", но развитието й ще върви в много по-бавни темпове.

"Правовата държава е демократично развитие, както и стабилност и прозрачност на институциите. Ако не продължим с интеграцията, този процес ще върви по-трудно и по-бавно. Не казвам, че няма да го има, но ако сегашната опозиция е на власт, те нямат зад гърба си история на демократични реформи”, казва Пендаровски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: ЕСПендаровскиРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
4
 
! Отговори
Много усилия преди 9 месеца
им струваше от българи да се превъплатят в южни сърби, не стана, след това в антични македонци. Гърците не им позволиха и това. Станаха "северни македонци" но не и българи каквито са дедите им.Да припомним Паисий, предвид средновековните гонения в робството: "О, неразумни и уроде,поради что се срамиш да се назовеш болгарин?"Логичен е въпросът чии роби са сега българите, възродени като "северни македонци"?
56
2
 
5
 
! Отговори
Накратко : преди 9 месеца
Без БЮРМ в ЕС!
55
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
пази Боже,Света ни загива без руско-сръбските к.р.и,ЕС върши грях като ...зависими от путин ...налагат недоверие...не почтеност,отказ от ценностите с който бе създаден съюза!те просто обслужват тезата на путин Балканите...погреб който могат да гръмнат!!!те са руски р.би...управлавящите ЕС имат огромен проблем със зависимостите си от руски опг и служби!!!Бог да пази САЩ и Свободният!!!...Война е...децата на САЩ няма да умират заради богатствата на враговете на САЩ и Свободният!!!
54
4
 
10
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 9 месеца
И ние не ви искаме в Европа под сръбски диктат. Българи сте и затова ще се съобразявате с изискванията на Родината ви, България. Ясно ли е тавариши мънкедоноиди?
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кажете истината на северномакедонците - това с конституцията е само началото. Няма да има място за македонизъм в РСМ скоро.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ФИРОМ или Вардарска.Славяните са на бълканите 15 века след държавата на Филипос и Александрос.Стига с крадене на античната гръцка история
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има друга оферта....България напуска ЕЗ...влиза Македония.Ние и така не искаме еврото.А като излезем ще сме квит.
50
2
 
11
 
! Отговори
Маке преди 9 месеца
Няма да има разширяване на ЕС в близко бъдеще, така че защо е цялата тази шарада?
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом не искате няма са сте в ЕС
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пендерасовски много си прав. България командва целия ЕС и каквото кажем ние това става. )))
47
3
 
15
 
! Отговори
Горд Българин преди 9 месеца
До Анонимен 18България е на 14 века, а Македония е обявена за държава на 2 август 1944 г. така, че за какви 200 години говориш? Тези са "държава" на 79 г.Цървулите на дядо ми са по-стари от "държавата" македония. Ха ха ха.
46
3
 
14
 
! Отговори
Има проблем преди 9 месеца
В Благоевград никой няма да те пребие ако излезнеш с тениска със знамето на република Северна Македония. В Скопие първо ще те напюят, след това пребият и накрая след ще те арестуват ако излезнеш с тениска със знамето на република България. Защо?
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Маке ЕС се распада и няма за какво да влизате,
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ай стига с тез измисляци, то по принцип държава Югославия не требваше да има но наказха българите и австро-унгарците, че са били съюзници на Германия :) Те сърбетата имат само един период на величие, преди падането на втората българска държава, но това се дължеше на факта, че чумата е поразила половината българско население, също турци и византийци са ни нападали, те чак тогава са надигнали главичка сърбежите :)))
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе пенда... Къде си тръгнал, гледайте си здравенцето
42
13
 
6
 
! Отговори
Благоевград преди 9 месеца
Признайте етническите македонци и македонки в България.
41
2
 
9
 
! Отговори
вие преди 9 месеца
никъде не искате и никой не ви искаайде към Луната
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Марш при Реджеп тогаз у Анадола :)))
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен До преди 9 месеца
45 Анонимен/ Точно така, напълно съм съгласен с теб...
38
1
 
10
 
! Отговори
ИСКАТ В ЕВРАЗИЯ... преди 9 месеца
И ТИЯ, КАТО СРБИЯ....