Сръбският президент иска помощ от НАТО за косовските сърби

Алиансът трябвало да поеме контрола в Косово
20 юли 2023 15:11, Елка Василева
24
Сръбският президент иска помощ от НАТО за косовските сърби
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич поиска в разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг снощи в Брюксел НАТО да поеме контрола в Косово и да осигури „достоен живот за сърбите в Косово“, съобщи сръбската обществена телевизия РТС.

Още по темата
„Поисках от НАТО и (мироопазващата мисия на НАТО в Косово) КейФОР да изпълнят ролята си в съответствие с Резолюция 1244 (на Съвета за сигурност на ООН) и представих на генералния секретар на НАТО писмена документация за гоненията на сърбите“, каза Вучич на пресконференция след срещата си със Столтенберг.

Последното напрежение в Северно Косово възникна при встъпването в длъжност на албански кметове в общините с преобладаващо сръбско население в Северно Косово в края на май. Арестите на етнически сърби, неправомерни според сръбската страна, както и закупуването на военни безпилотни дронове от Косово продължават да увеличават напрежението.

Сръбският президент посочи, че според него е проблематично съществуването на „продължения“ на разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК) - бивша паравоенна организация на етническите албанци в Косово, която в края на 1990-те години се бори за отцепване на населените предимно с албанци територии от Сърбия.

„Според Резолюция 1244 АОК или нещо, което напомня на нея, не може да съществува в Косово, а самият (премиер на Косово Албин) Курти казва, че косовската полиция е наследник на АОК“, подчерта той.

Вучич отбеляза, че целта на Сърбия е да запази мира, въпреки че съществуват проблеми, „защото нещата излизат от контрол заради един човек и едно правителство“. Той допълни, че три неща защитават сръбския народ в Косово.

„Първо – единството, борбата и смелостта на нашия народ в Косово. Второ – държавата Сърбия е винаги с тях. И трето – международното право и това, че поне донякъде то трябва да се уважава. Ще бъда честен – единствената институция, която прави нещо по един или друг начин за запазването на мира и сигурността, е КейФОР“, заключи сръбският президент.

Вчера Вучич се срещна и със специалния пратеник на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, който написа в Туитър, че разговорът им е бил полезен.

„Съгласихме се, че е важно спешното предприемане на стъпки за деескалация на ситуацията в Северно Косово и бързият напредък към нормализация на отношенията“, посочи той.

По-рано Лайчак се срещна и с главните преговарящи за Сърбия и Косово - Петър Петкович и Бесник Бислими.
(БТА, Симона - Алекс Михалева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 9 месеца
е защо от НАТО а не от кремъл :)
19
0
 
3
 
! Отговори
Сръбска Овца преди 9 месеца
Мисля да помоля шефа на вълците да ме пази от тях!
18
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Ильо войводата преди 9 месеца
Сърбия - Сърбия, няма начесване сърби - я .!.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо търси помощ от НАТО да защитава сръбските интереси, а не от Кремъл?!?!?
16
0
 
5
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Абе ТИ СА ОРЕИНТИРАШ ,АМА НЯКОЙ ОТ МОСКВА ТИ ДЪРПА УШИТЕ...дано да си разбрал,че си САМ НА БАЛКАНИТЕ !!!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Муахахаха
14
5
 
3
 
! Отговори
Джо бидона преди 9 месеца
Твоя старшина е сбъркал.Вече сме нападнати от САЩ ,е официално сме приятели
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
що не иска от рассия бе, мурзита?
12
0
 
18
 
! Отговори
Истина преди 9 месеца
Някога имах един старшина по време на Студената война. Казваше ако някога стане пак световна война, няма да ни нападнат първи нито гърците, нито турците, нито руснаците или пък Западняците. Първи ще ни нападнат сърбите. Най-близо са до София, а падне ли столицата - пада и Блъгария. Най-комплексирани са от нас, защото са яли много бой. И ни завиждат. Така че е хубаво да знаем кой ни е приготвил ножа!
11
5
 
0
 
! Отговори
Асоцоативна преди 9 месеца
НАТО е като свръхнова , раздува се и следва процес на превръщане в бело джуже
10
1
 
13
 
! Отговори
Не, не, и не.... преди 9 месеца
Ай ...стига бе... Довчера сърбите искаха Русия , а днес се обръщат към НАТО? Нещо нашите комунисти да се изкажат? Радев и той нещо да изцвъка, като гарван от дърво....?
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как сръбския президент иска помощ от НАТО?! Нали са първи приятели с русия и не искат да имат нищо общо със западни съюзи. Да ходи да дири помощ от бункерното ченге.
8
1
 
14
 
! Отговори
Грешка! преди 9 месеца
Грешката на НАТО беше, че не използваха Елцин на времето да унищожи ядрените оръжия на руснаците. Сега се фукат на ляво и дясно с това. Трябваше да ги приключат още тогава. Грешка на НАТО!
7
3
 
8
 
! Отговори
Тагарев преди 9 месеца
Тагарев, слаб министър си! Ръчкай ги тия в НАТО да се атакува тая федерацийка на джуджака-сатрап. Какво го бавите. Колективна атака на цялото НАТО срещу Русия. Изтрийте я от картата и нека да живеем в един спокоен и развит свят без тумори.
6
2
 
14
 
! Отговори
Абе преди 9 месеца
Абе болен русофил. И как крепи световният мир. С момби и ракети на украинска територия ли. Вие сте много тежко болни това русофилите и не съм убеден, че има цЕр за вази! Така ще си връвите в небитието като и смешната ви федерацийка по която си пропилявате животеца
5
19
 
5
 
! Отговори
Вучич преди 9 месеца
Те ви помогнаха веднъж през 1999, пак ли искаш. Само Русия и г-н. Путин помагат и крепят световния мир. Без Русия няма мир и светът не може да съществува!
4
8
 
18
 
! Отговори
Много ясно преди 9 месеца
Кажете ми една държава в света, на която руснаците са помогнали или са я въздигнали ? Хванеш ли се с тия бесни казанджии спукана ти е работата.
3
0
 
5
 
! Отговори
Страшен хитрец преди 9 месеца
Е Вучич!.Пренасяме проблема от болната глава на здравата и после, ако стане(а тя неминуемо ще стане) някаква патаклама - не съм аз - ей ги ония, нали те са гаранта за мира в Косово!
2
6
 
15
 
! Отговори
К9 преди 9 месеца
Вучич да търси помощ от Рашистан. Но понеже вижда, че в момента и на Рашистан няма кой да помогне, та се сетил да иска помощ от НАТО. Ама нали сте много велики сърбете, рвшавайте си проблемите сами а когато спрете да бъдете сателит на Рашистан, тогава идвай да ревеш за помощ от НАТО.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо не иска помощ от Путин, ами от прогнилото и гадно НАТО