2000 са българите, които работят и живеят постоянно на остров Родос

Хората са били евукирани и в ремаркета на камиони
23 юли 2023 17:10, Нели Христова
13
2000 са българите, които работят и живеят постоянно на остров Родос
Снимка: YouTube

Драматична евакуация от остров Родос тази нощ. Там обстановката заради бушуващите пожари остава тежка. Засега няма данни за бедстващи българи, съобщиха от българското Министерство на външните работи и зам.-председателят на българската общност там Ивелина Бенева.

Около 2000 са българите, които работят и живеят постоянно на остров Родос. По-трудно е да се определи броят на сънародниците ни, пристигнали там като туристи, тъй като повечето от тях не използват услуги на туристически агенции, каза зам.-председателят на българската общност там Ивелина Бенева пред БНТ.

"Нямаме данни да има бедстващи български туристи на острова. Също така от работещите, тъй като имаме група, която е за взаимопомощ между българите на острова, няма данни да имаме българи, които да са бедстващи. Предполагаме, че те са се придвижили при техни познати или семейства в другата част на острова".

Нощта обаче е драматична.

"Изнасяха хората дори с камиони, беше плашещо. Запалиха се и два хотела, много места бяха евакуирани. Аз се грижа за два манастира, които бяха близо до огъня, но монахините отказаха да ги напуснат и отидоха да помагат в гасенето - колкото могат монахини да се борят със стихията", обясни отец Атанасиос Мисос.

Tуристи са разпръснати на целия остров. Корабите са единственото спасение за много от тях, но бягството по вода също е изключително сложно и в евакуацията се включват частни плавателни съдове.

"Големите лодки не са успявали да стигнат до брега. Така че те са се качвали първо на малки и след това вече с големите лодки са ги разпределяли", каза Ивелина Бенева.

Останалите на острова туристи са настанени в хотели или спортни зали с осигурена храна, вода и климатизация, на фона на очакваните и днес температури над 40 градуса. На остров Родос надеждите са с утихването на вятъра днес обстановката да се нормализира.

Към момента няма нито един получен сигнал от българин за оказване на съдействие за евакуация от гръцкия остров Родос. Това съобщи за БТА Деница Петкова от дирекция "Стратегически комуникации и публична дипломация" на Министерство на външните работи (МВнР). От МВнР са в непрекъсната връзка със задграничните ни представителства и със ситуационния център, проведени са разговори с консула и посланика ни. Нямаме нито едно постъпило обаждане с молба за съдействие, каза Петкова.

Десетки хиляди са евакуирани от гръцкия остров Родос заради горски пожар, който гори шести пореден ден на три фронта. От местното Министерството на климатичните промени и гражданската защита заявиха, че това е най-голямата евакуация заради пожар, случвала се в страната. Местната полиция информира, че 16 000 души са евакуирани по суша, а 3000 - по море от 12 села и няколко хотела. Няма пострадали хора. Шестима души са хоспитализирани за кратко с респираторни проблеми, но скоро са изписани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тез повече от нашето село
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Егати *** място - да си се връщат в родината и работа има к е къде по- нормално!
10
1
 
1
 
! Отговори
Надуваеми дюшеци преди 8 месеца
Ей и това ли да уча? Как пристигат икономическите мигранти - с лодки и чат пат с надуваеми дюшеци! Лодките обаче са по скъпи!
9
2
 
2
 
! Отговори
е хайде хайде преди 8 месеца
чак па българи !!!
8
3
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
До БЪЛГАРИН - Еййй лольо,ти си...скапан родоотстъпник,не България.
7
5
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 месеца
ПРАВИЛНО СА ПОСТЪПИЛИ, ЗА КАКВО НИ Е ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ АКО НЕ ЗА ДА НАПУСНЕМ ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ.
6
4
 
10
 
! Отговори
Сиртакис преди 8 месеца
И в най-забутанакис грекос селакис се живакис по арно от в булгаракис.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми с какво да ги евакуират?
4
7
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Без руските самолети няма да могат да угасят ожарите ,най-добре е да с обърнат към Путин и да го помолят да изпратят техните смолет за пажар..той не е лош човек,ще им помогне и ще изпрати..
3
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво ни интересува това нас българите :)))
2
14
 
6
 
! Отговори
Бай Урко преди 9 месеца
Палят си горите и после дърва от България,защото Европа плаща,хитри са !!!
1
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българи по цял свят, само не и в това блато Бул гаристан.