Турция се бори с опустошителни пожари, хектари земя горят в Албания

Продължава горещото време на Балканите
Обновена: 26 юли 2023 07:00 | 26 юли 2023 07:00, Анисия Иванова
11
Турция се бори с опустошителни пожари, хектари земя горят в Албания
Снимка: БГНЕС

Продължава горещото време на Балканите. Освен в Гърция и големи горски пожари опустошават части на Турция и Албания.

Последният от тях е обхванал туристическия район Кемер в Анталия, докато пожарникарските екипи увеличават усилията си за овладяването им, съобщи "Хюриет".

Тъй като в последно време, както и в останалата част на света, температурите и горещите вълни в Турция са рекордни, екипите са изправени пред продължителни битки с многобройните горски пожари.

Министърът на културата и туризма Мехмет Ерсой заяви, че първоначалното усилие за гасене от въздуха е било невъзможно поради това, че пожарът е започнал след настъпването на нощта, като добави, че той се е разпространил на площ от 100 хектара и е достигнал до 120.

"Достъпът е затруднен, тъй като районът попада в границите на национален парк. В гората има ограничени маршрути. Екипите се намесиха през нощта и направиха горските пътища достъпни", информира Ерсой.

Като отбеляза, че 1050 души персонал, повече от 200 превозни средства, 10 самолета и 22 хеликоптера се борят с бедствието интензивно на терен, Ерсой изрази надежда, че екипите се надяват да овладеят пожара през деня.

"Докато гъстотата на дърветата е предизвикателство за екипите, в региона, където има интензивен въздушен трафик, близо пет самолета зареждаха с вода от морето и я пускаха над горите едновременно", отбеляза министърът.

Ерсой също така каза, че до момента пожарът не се е разпространил в жилищни райони, но държавната болница в Кемер е била евакуирана като предпазна мярка, докато амбулаториите продължават да обслужват пациенти.

По-рано, на 24 юли по обяд, в района на Саруханлъ в западната провинция Маниса избухна пожар, който беше овладян часове по-късно, а екипите продължиха да работят по гасенете в района.

Друг пожар в южната провинция Кахраманмараш също беше потушен след 12 часа интензивни усилия.

Хиляди хектари земя изгоряха и в Албания в резултат на големи пожари, обхванали страната, съобщи "Албенън пост". Въпреки намесата на пожарникарите, те не успяха да овладеят огнената стихия, която върлува вече пет дни.

Пламъците са се активирали първо в горите на Пещан, а след това, подпомогнати от високите температури и вятъра, са се разпространили из целия район.

Пожарите са стабилизирани едва след въздушна намеса на хеликоптери.

Директорът на Гражданските извънредни ситуации Хаки Чако каза, че ситуацията е изключително тежка и че всички структури са в пълна готовност. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
до 10 ххх преди 8 месеца
преди години руснаците бяха пратили Ил-76 с 40 кубика резервоари. за 4 секунди се изсипват. в Турция и Гърция има много руски и белоруски хеликоптери и самолети за борба с пожарите. в Турция още от късния Май дежурят по площадки близо до пътищата, виждат се като пътуваш надолу край Дарданелите чак до южното крайбрежие. гърците освен че поддържат свои - наемат руски, белоруски, американски машини и екипажи. вчера загубиха свой самолет с екипаж трима души. мир на праха на момчетата.
7
2
 
4
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
Една медия няма да каже че самолетите са руски еййййй.....ако бяха хАмерикански или Украински мале мила....щеше да се тресе интернет пространството знамена щяха да се веят на САЩ и Украйна ! Щяха да ги изкарат "Светци"
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"пет самолета зареждаха с вода от морето и я пускаха над горите едновременно" ------- Този номер е по силите само на първокласните руски авиатори и на уникалните руски самолети-амфибии БЕ-200. БЕ-200 са без аналог в целия свят.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
в албание може, в беге не може :))))
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Независимо, че Гърция е "неприятелска" страна, това не попречи на Русия да изпратят веднага, след дълго мислене от гръцка страна, Б 200 "Алтаир", руски самолет-амфибия, за потушаване на все по-разрастващите се пожари в Гърция,след невъзможността на гръцкото правителство да се справи само и явно, според мен, нежеланието на "колективния запад" да им помогне, а Русия откликна веднага!!!А представяте ли си такова бедствие в България?Тук всичко ще изгори, докато "русофобите"злодействат
3
0
 
1
 
! Отговори
кой преди 8 месеца
ли пали . Емигрантите . Всичко гори . Дарете последните пожарни .
2
8
 
1
 
! Отговори
Осман преди 8 месеца
Знае се, че epдуан е бил благословено от Бог с xeмopoид с образа на мyaмет. То с охота го показвала на ислямските миряни, за да мoгат те да се любуват на святото чудо, галейки го и целувайки го. Xeмopoидът бил лeчебен и лeкувал вярвaщите от кoварни бoлести в името на ,ъaлaxa
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Турция се бори с опустошителните пожари с помощта на Руската Федрация, защото се примоли на Президента Путин.