Близо 50% от млладите сърби планират да напуснат страната си

Повечето от тях искат да заживеят на място с по-висок стандарт на живот
Обновена: 11 авг 2023 19:00 | 11 авг 2023 18:55, Йоана Цонева
46
Близо 50% от млладите сърби планират да напуснат страната си
Снимка: Pixabay

Повече от 49% от младите хора планират да напуснат Сърбия, а 11,8 процента не искат да го направят, пише в представения днес годишен доклад на тема "Алтернативен доклад за положението и нуждите на младите хора в Сърбия“, съобщи белградската агенция Бета.

Докладът е съставен въз основа на проучване, проведено от 19 до 25 април, върху извадка от 1209 респонденти на възраст от 15 до 30 години.

Основните причини за желанието за емигриране от Сърбия са, че стандартът на живот е по-висок другаде и животът е по-достоен, бе заявено при представянето на доклада на Обединената организация на младежта в Сърбия.
Представителят на тази организация Миляна Пеич каза, че според изследването САЩ и Канада са най-желани за емиграция от Сърбия, а Западна Европа се намира малко по-надолу в предпочитанията на младите.

От друга страна онези, които искат да останат в Сърбия, обясняват желанието си с факта, че техните родители и приятели са там, както и с това, че според тях животът в Сърбия е приличен, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Съюз с Русия= 50% от младите искат да бягат,но не към Русия.
39
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не за нищо не света да не напускат страната си. Аз я напуснах и сега съм в загниващата Европа и си патя жестоко. Да ми беше казал някой да не имигрирам, ама ей на направих го и дълбоко съжалявам. Но за все не е късно! Стойте си там където сте си, честно ви говоря. Сърбия ще стане Швейцария на балканите, само стойте си там.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Реалист Дай личен пример. Първо ти отпътувай за Русия
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо така? Не им ли харесва в острова на русия и Китай в Европа? Нали уж Западът е пред разпад, а бъдещето е в многополярността на русия и Китай, така че уж Сърбия е на печалившата страна.
36
7
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
До Баба ви Бабо, понеже си стара, сляпа и глуха та затова не си разбрала, че мнозина сега се връщат от чужбина за да живеят тук, както и сумати чужденци идват да работят в Бг. Не сме чак толкова лошо място за живеене.
35
6
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 8 месеца
Колко искат да мигрират в Русия, любопитно ми е!
34
11
 
2
 
! Отговори
Баба ви преди 8 месеца
У нас са около 100%.
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И как ще стане това изнасяне към САЩ и Канада,да речем,че влязат в ЕС това не означава свободен достъп отвъд океана,ние сме жив пример 15 години членство в Европа ама Щатите и Канада все още се отнасят към нас като към прокажени!
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така наречените великосърби си приличат с руските мужици : СЪНУВАТ И БЪЛНУВАТ ВЕЛИКА ИМПЕРИЯ. АМА ОТ НАЦИИ С РЪЗЛИЧНИ КУЛТУРИ, НЕ МОЖЕ ДА СЪШИЕШ ПАРЦАЛЕНА ЧЕРГА, БЕЗ ДА СЕ РАЗПАДНЕ НА ОТДЕЛНИ НАЦИИ !!! ЦЕНТРАЛИЗМЪТ РАЖДА ДЕСПОТИЗЪМ И КОРУПЦИЯ !!! ВСИЧКО ЗАГНИВА И СЕ РАЗПАДА !!!
31
4
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 8 месеца
Да се учат младите българи от сърбите!!!В България им промиват мозъците и стават чебурашки,мечтаят за кариера в красная армия и почивка в снежен Сибир,славят психопата Путин и бранят паметника на съветската армия.В същото време,хората в САЩ и Канада си живеят в лукс и не им дреме,че има такива неещастници като българските чебурашки.
30
1
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 8 месеца
Нали уж бяха много добре. Добре са ама друг път. Няма ги на картата даже. То и ние не сме прокопсали много ама поне с в ЕС и НАТО и имаме повече възможности за индивидуално спасение. Българския паспорт е силен в момента. Обаче отново прави впечатление всички бягат на запад и най вече в лошата Северна Америка. Как пък един не избяга в Русия бе ..... пууу.
29
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Познавайки национализма на сърбите,мога да ви кажа,че имате много здраве за тия проценти,още по Титово време те имаха свободен достъп на запад но болшинството пак се връщаха в Сърбия(Югославия)за разлика от нас където след 30 години"демокрация и 15 години свободен достъп се изнесоха не 50 процента от младите а 50 процента от живите!
28
1
 
3
 
! Отговори
НЕ ЧАКАТ СКЛЕРОТИЦИ преди 8 месеца
ДА ПОУМНЕЯТ
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И сърбите не вярват на руския мир.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фашисткото правителство на Вучич ги души яко!!
25
5
 
2
 
! Отговори
Пффф, преди 8 месеца
нЕкво сръбско НПО с анкета,баце... Тука,у нас такива "агенции за изследвания" с лопата да ги ринеш, с пръст да ги посипеш!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сръбският герой Джокович отдавна си бинкамшика към Монако/Испания/САЩ.Както Стоичков де.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пък е НРБ мечтаеха да ходят в Коми. 3 години студ - после нова лафа без ред.
22
2
 
5
 
! Отговори
В Югославия... преди 8 месеца
...навремето беше друг соц. За разлика от ком лидерите на Балканите Тито разрешава връзки със Запада. Всички знаят за кънтри героя Сартана, изигран в няколко серии от хърватина Джани Гарко. Бат Гойко Митич е известен в цял свят, каяк и таркалджия. И все пак западните съседи не са добре, въпреки колата "Застава", венецианското влияние и адриатическото крайбрежие. Там дето е било соц, дори и триъгълникът на Аляска да преместиш, пак няма да е добре. За момента, де...
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С разпада на СФРЮ. Русия стъпи на главата им. Само сърбите приеха робството на Русия. Точно със заиграването , че са славяни. И те се видяха близки култури по пиене.