Опасни горещини в Турция, измерени са рекордните 52 градуса

В най-горещите точки на страната улиците, парковете, детските площадки са празни
13 авг 2023 18:33, Йоана Цонева
8
Опасни горещини в Турция, измерени са рекордните 52 градуса
Снимка: БГНЕС

Температурите на редица места в Южна и Югоизточна Турция през уикенда достигнаха около 50 градуса по Целзий, предават турските медии. В южния турски град Османийе този следобед бяха измерени рекордните 52 градуса по Целзий.

Вчера в югоизточния турски град Шърнак бяха измерени 48 градуса по Целзий, в Диарбекир – 44 градуса, а в Батман – 42 градуса. Над 40 градуса по Целзий днес бяха измерени в южните градове Адана, Мерсин, Хатай.

Още в началото на седмицата турски метеоролози предупреждаваха, че температурите в Южна и Югоизточна Турция тази седмица ще достигнат 48 градуса по Целзий заради нова гореща вълна от Басра, Ирак. Така южните части на страната са под влиянието на две горещи вълни – от Ирак и от Африка.

Изключително високите температури оказват негативно влияние на живота на хората. Екипи на Бърза помощ получават постоянно оплаквания за припаднали хора заради жегите, информира БТА.

В най-горещите точки на страната улиците, парковете, детските площадки са празни през целия ден, не работят и някои от заведенията. Чак вечерта след залез слънце повечето хора излизат навън.

Температурите в столицата Анкара днес са 37-38 градуса, идните дни се очаква повишение на температурите до 39-40 градуса по Целзий. Много хора опитват да се спасят от жегите в столицата на басейни, а в следобедните часове и вечерта в парковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Барон Мюнхаузен Какво да бъде... По-късо лято с по-стуедени нощи не е имало в България... Пък да си лалат за небивали жеги... Половин Европа пак я отнесоха наводнения - КАКТО ВИНАГИ - пък да си лалат за небивали суши... СПРЕТЕ ТЕЛЕВИЗОРА И КЛЕМАТИЧНОТОПРОМЕНИ ИЗЧЕЗВАТ
7
0
 
1
 
! Отговори
Барон мюмюнхаузен преди 8 месеца
Ади япма ва колега ! На алманията чок исля вааа !
6
2
 
1
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 8 месеца
Не ми се мисли,бъдещето,какво ще бъде...невярващите в климатичните промени,ще си променят мнението(и аз бях такъв скептик)!
5
2
 
1
 
! Отговори
Заточеници преди 8 месеца
Няма лошо ! Там отдавна не живеят хора!
4
1
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
До Аха Няма да се случи...следващите десетилетия. Освен това до 100 години ще се усвои близкия Космос и...градовете на Луната и Марс ще станат популярна...дестинация за човечеството.
3
0
 
3
 
! Отговори
Аха преди 8 месеца
До Гошо...Тъпотода много логично и правилно човечеството да се премести на по хладните места, но тези места колко души ще побере и за колко време докато о тези места станат адски горещи
2
4
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Това вече не е...нормално. Ако продължава така,следващите поколения трябва да...заселват на хладно на Антарктида,чиито...ледници като нищо ще се...изпарят.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вчера на Марс и по точно в района на кратера Гейл са измерени рекордни температури от плюс 45С