В Лариса водата е до 3 м, обявиха най-висока степен на тревога

Жителите на много села в района остават блокирани четвърти ден
9 сеп 2023 22:10, Анисия Иванова
19
В Лариса водата е до 3 м, обявиха най-висока степен на тревога
Снимка: БГНЕС

Най-висока степен на тревога бе обявена в град Лариса, Централна Гърция, където водите на река Пинейос продължават да се покачват и в събота, предаде Евронюз.

Властите изпратиха сигнали до мобилни телефони в районите около град Лариса, предупреждавайки, че река Пинейос е излязла от коритото си. Части от Лариса с население от 150 000 души, вече започнаха да се наводняват. „Ситуацията е трагична“, каза жителката на Лариса Йоана Гана пред гръцки телевизионен канал, добавяйки, че нивата на водата в нейния наводнен квартал се покачват „минута след минута“.

Въпреки че в четвъртък валежите в района спряха, реката преля с големи количества вода, идващи от планината. Спасителните екипи се бориха през нощта, за да предотвратят наводнението централните части на града, съобщи телевизия Скай. Нивото на водата се е повишило с още половин метър от петък насам, достигайки 10 метра. В наводнените квартали на Лариса на места водата вече е до 3 метра.

Жителите на много села в района остават блокирани вече четвърти ден в много трудни условия. Тялото на възрастна жена беше открито близо до Кардица късно вечерта в петък, с което броят на жертвите от наводненията тази седмица в Централна Гърция стана 10. Смята се, че стотици хора са хванати в капан в селата, до които не може да се стигне с превозно средство, тъй като пътищата са отнесени или блокирани от скални свлачища. Вертолети и лодки евакуират жителите. Спасителни екипи помогнаха на малки деца, възрастни хора и хора на носилки с вертолети, които кацнаха на площад в град Кардица. Бреговата охрана каза, че 270 души са били транспортирани с вертолети на безопасно място в четвъртък и петък.

Заради бедствието гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отмени участието си в откриването на Международния търговски панаир в Солун, който започна в събота с участието на България като почетна страна. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Стар И аз си го мислех същото...Гърция,Либия...все заради горите ли стават наводнения...Не че съм съм съгласен с безогледната сеч на горите.
10
0
 
0
 
! Отговори
Истината е преди 7 месеца
ПП-ДБ са виновни и за това!
9
0
 
1
 
! Отговори
Стар преди 7 месеца
И никой не търси вината в изсечени гори и деретата ,както у нас непрекъснато се шири тази мантра.За кой ли път се доказва че за пороите в цяла Европа са виновни огромните дебити на валежа на кв.метър!
8
0
 
0
 
! Отговори
@ преди 7 месеца
Казва се хеликоптер, а не вертолет.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как са там мостовете, стоят ли непокътнати, а?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Солун над един от централните булеварди висят много български знамена.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Гърция военните помагат на пострадалите, а при нас?
4
0
 
0
 
! Отговори
Божков педераст преди 7 месеца
Арабите са му пръснали *** -кво тънко гласче вади-ХА ХА ХААА
3
0
 
0
 
! Отговори
Урсула ум рела преди 7 месеца
Нема кой да помага -САНКЦИИ ДО ДУПКА
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Водата от Каховка...
1
0
 
0
 
! Отговори
Даже там преди 7 месеца
Правят нещо. Тук бавно, а и несправедливо правят нещо.