България, РСМ, САЩ: Как оперират руските шпиони в расо

Патриарх Кирил е работил както за КГБ, така и за ФСБ
3 ное 2023 15:47, Нели Христова
49
България, РСМ, САЩ: Как оперират руските шпиони в расо
Снимка: БГНЕС

България и Северна Македония изгониха руски и беларуски духовници за действия, противоречащи на националната им сигурност, а в САЩ ФБР предупреди руските и гръцките православни църкви, че разузнавателните служби на Кремъл може да ги използват за вербуване на агенти.

Анализаторите отдавна предупреждават, че Кремъл използва православната църква като инструмент за провеждане на външната си политика и за проникване в държавите - членки на ЕС и НАТО. Според разсекретени архиви главата на църквата, патриарх Кирил, е работил както за КГБ, така и за неговия наследник, ФСБ.

Кирил безрезервно е подкрепял руската инвазия в Украйна, представяйки я като свещена война срещу "нацистите". По време на проповед през септември 2022 г., според сведенията, той е казал на руските войници, че "саможертвата по време на изпълнение на военния дълг измива всички грехове".

Кирил се опитва да оправдае войната на Путин, заявявайки, че тя е от съществено значение за "защитата на Божията истина" и че руснаците и украинците са "наистина един народ", обединен от "обща национална идентичност".

Църквата служи като остър властови инструмент на външната политика на Путин и по други въпроси. През 2018 г., по време на посещение в България, Кирил използва отбелязването на 140-годишнината от Руско-турската война от 1877-78 г., която поставя България на пътя към независимостта, за да се скара на българския президент Румен Радев, че проявява "неблагодарност" към Москва.

Пратеникът на Кремъл беше разгневен от речта на Радев, в която той изразява благодарност към румънските, украинските, руските, беларуските, финландските, полските и литовските войници, които са жертвали живота си във войната. Кирил нарече това "погрешно историческо тълкуване" и заяви, че единствено Русия заслужава благодарност за освобождаването на България от османско владичество.

Думите му бяха равносилни на високомерна и явно политическа намеса в делата на България с пропагандно послание, целящо да засили разделението в българското общество (където има традиционно проруски настроена част от населението) и да утвърди желания образ на Русия като единствен защитник на православния свят.

Въпреки че тесните връзки между Кремъл, неговите разузнавателни служби и православната църква са добре документирани, западните правителства се колебаят да санкционират високопоставени духовници, за да избегнат обвинения в нарушаване на религиозната свобода.

ЕС се опита да замрази активите на Кирил и да му забрани да влиза в блока заради подкрепата му за инвазията и пропагандното му поведение, но Унгария блокира решението, обявявайки го за противоречащо на "основните принципи на религиозната свобода".

Други се аргументираха, че религиозната свобода не може да се използва като оправдание за нарушаване на държавния суверенитет и териториалната цялост, нито като оправдание за агресивни войни. Освен това Русия на Путин неведнъж е показвала, че не се интересува от религиозната свобода.

Българските власти изгониха представителя на Руската православна църква в София архимандрит Василий Змеев, който беше изгонен от Скопие заради предполагаемо участие в руски шпионаж.

Българската Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) заяви, че Змеев и негови колеги са участвали в "реализирането на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси".

В отговор Москва изрази "възмущение", а руският патриарх обвини българските власти в сатанизъм. Българският министър-председател Николай Денков отвърна на удара: "Не са изгонени руски свещеници, а само хора, които са работили срещу националните интереси на България".

Западът трябва да разкрие и накаже лицемерието на Русия в злоупотребата ѝ с религията, а ЕС и САЩ трябва да последват примера на Обединеното кралство и да санкционират руския патриарх. Ясно формулираните политически и икономически санкции ще покажат ясно, че проблемът не е в религията на Кирил, а в превръщането на неговата църква в рупор на Кремъл.

Използването на руски свещеници като пропагандатори и шпиони от страна на Москва е нарушение на религиозната свобода, а не на държавите, които ги отстраняват.

Безнаказаността е това, което окуражава Кремъл да продължи да използва религията като оръжие, за да разделя и дестабилизира демокрациите. Западът трябва да разобличи лицемерието на Русия и да санкционира пропагандистите и шпионите, маскирани като духовници./БГНЕС


Деси Загорчева, „Center for European Policy Analysis”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
...А СЛЕД КАТО РАШИ И УКРАИНЦИ СА ЕДИН НАРОД- ЗАЩО РАШКИТЕ УБИВАТ УКРАИНЦИТЕ....
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Православния Мудак на двойни токчета е "защитник на правславието", но още не се е научил да се кръсти като православен! Библия сигурно не е чел през живота си! По вероятно е антихриста за когото е писанов Библията! А бе то и рашистофилитепутиноиди са толкова "християни" като бащицата си!
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То щото американските пастори в чужбина не работят за ЦРУ, нали?
36
4
 
2
 
! Отговори
Пасквилчето,Нелче :) преди 5 месеца
Източник на словестната ши33оFрения :<<<<<<<<<<<<<<<<<~~~>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Деси Грантаджи-Загорчева, Center for European Policy Analysis :) :) :) Айде у лево,калинки!
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По голяма глупост не съм чел.
34
0
 
6
 
! Отговори
*/* преди 5 месеца
Аз пък искам да попитам за кого е работил кретена, който изпрати в болницата тази сутрин две полицайчета след като се разби в колата им на бул "Левски".След като е добре почерпен с кокаин разбира се.Та той за кого е работил.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много обичам такива конспиративни теории. "Всички знаят", "добре е документирано", "един анализатор каза...", а доказателства - нъцки. Все едно слушаш Алекс Джоунс. Либерастка способност за критична самооценка: колкото на варен морков.
32
10
 
3
 
! Отговори
STOP WAR преди 5 месеца
ВЕЛИКА РУСИЯ Е ПОТОМКА НА КИЕВСКА РУС&#1117;. ОКУПАЦИЯТА НА СССР ОТ НАРКОМАНИ НАЧЕЛО С БОРИС "ЕЛЦИН" през 1991 и окупацията на КИЕВ през 2014 доведоха до жестока БРАТО УБИИСТВЕНА ВОЙНА СРЕЩУ ВЕЛИКО ПРАВОСЛАВНИТЕ НИ БРАТЯ И СЕСТРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАИНА> УБИТИ ЗВЕРСКИ СА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ. ОКУПАТОРИТЕ НА КРЕМЛИН РУ водят жестока война обсебени от ИСКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ МИКРО ИМПЛАНТИ И НАНО РОБОТИ.
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дори и този поп да е бил агент, не разбирам какво пък толкова е правил тука?! Той си кисне на топличко и от време на време някое кръщене, сватба, погребение, помен и т.н. Няма никаква власт. Не виждам какво може да шпионира? Програмата за телевизията ли? Разбирам да беше католик - нали там имат изповед и т.н. лични неща да препраща в Кремъл. Ама да разправя в Москва за Боковите магистрали и ремонта на жълтите павета е смешно. Попът Миша Бондский направо. Под килимявката има ядрена бомба.
30
2
 
5
 
! Отговори
JJIvanov GEOLOG преди 5 месеца
Руската,Беларуската,Украинската,Българската ,Сръбската велико православни църкви са наследници на ВЕЛИКО ПРЕСЛАВСКАтА създадена по заповед на СВЕТИЯ ДУХ за опазване на огромни региони от ЕВро Азия от проникване на жестоки масови убиици вкл черно чумни ..Благодарения на ОХРидската и Велико преславската книжовни школи се въвежда КИРИЛИЦАТА И ЧЕРКОВНО СЛАВЯСНКИТЕ ПЕСНОПЕНИЯ ЗА ОХРАНА.Блокира се разпРостранението на опасни азбуки вкл гръцката на север от БЯло/Егейско море..
29
7
 
11
 
! Отговори
НАРОДА преди 5 месеца
пълно с американски агенти!!!!
28
7
 
11
 
! Отговори
таковата преди 5 месеца
Непоносима болка е тази статия! Непоносима болка за една малка и мизерна част от нашето общество. Няма какво друго да бъде. Тези нашенци са дрвесирани успешно - научени са за руснака да се говори като за умрял човек - или добро, или нищо.
27
10
 
2
 
! Отговори
Румен преди 5 месеца
Като свърши войната. Русия ще държи друга територия. Украйна ще се обръща към Русия като Европейска държава член на ЕС и НАТО. Ще предлага услуги и продукти със сертификат ЕС . Русия ще е доволна от това. Защото само китайски продукти и услуги ще и писне да връща в рекламация . Приказката " никъде кроме ,само в Москов проме." ще отпадне. Руснаците ще пътуват на туризъм в Украйна. Ищекаьват отиваме в Европа
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 27интересно какво сме им дали на руснаците )))Православие,Писменост,Език.Ние сме ограмотили религиозно дивите северни славяни, български свещеници, епископи и даже Патриарх(Киприян) са положили основите на Православието.Езикът им е на 90%старобългарски,нито едно славянско племе в Русия не е говорило този език. Диалектите в Московия са били МНООГО БЛИЗКИ с беларуския, украинският и полските езици." Руският" книжовен е изкуственно наложен език.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредната тъпотия от Нелито
24
8
 
8
 
! Отговори
АТИНА преди 5 месеца
Русия е непобедима това е времнно докато паднат от власт въпрос на време ,Българо-руските са вечни.Краварите довиждане.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Утре е задушница
22
8
 
12
 
! Отговори
Гришо преди 5 месеца
Интересно какво ще пишат и как ще се обърнат когато войната свърши и Русия е победителя!
21
9
 
9
 
! Отговори
Петров преди 5 месеца
интересно какво сме им дали на руснаците като 500 години сме били турска далечна провинция. Асъл
20
7
 
13
 
! Отговори
Петров преди 5 месеца
Деси Загорчева, отговорник за пропаганда на русофобия срещу няколко долара подхвърлени от посолството. Мизерия, кво да праиш