Ескобар увери: България няма да поставя повече условия пред РСМ

Няма да има вето, ако условията бъдат изпълнени
4 ное 2023 18:02, Нели Христова
72
Ескобар увери: България няма да поставя повече условия пред РСМ
Снимка: БГНЕС

България няма да поставя нови условия за пълната интеграция на Северна Македония в Европейския съюз, договорените условия трябва да бъдат изпълнени, заяви специалният пратеник на САЩ в Западните Балкани Габриел Ескобар.

Ескобар каза пред пред "Гласът на Америка", че българските му колеги са го уверили, че нямат намерение да добавят повече условия за Северна Македония по пътя към ЕС. Те са подчертали, че България иска да се увери, че региона ще върви напред по европейския път.

„Проведох разговори с моите български колеги и те ме увериха, че нямат намерение да поставят нови условия. Те биха искали да видят напредък по пътната карта, която вече е налице. И ние искаме да сме сигурни, че можем да работим с всички страни, за да се гарантира, че тези условия са изпълнени. Трябва да се базираме на факти и съществуващите задължения, за да гарантираме, че Северна Македония ще може да продължи напред в процеса на присъединяване", заяви американският пратеник.

Ескобар посочи, че "няма да има вето, ако условията бъдат изпълнени".

Габриел Ескобар също така каза, че няма информация за възможни преговори за конституционни промени между правителството и избягалия бивш премиер Никола Груевски.

„Нямам никаква информация за това. Ще кажа, че е важно за Северна Македония, докато върви напред, да не прави компромис с идеалите си, да не прави компромис с напредъка, който е постигнала с върховенството на закона. Върховенството на закона и напредъкът трябва да се поддържат, докато Северна Македония се движи напред в Европа, защото членството в Европейския съюз всъщност е свързано със стандарти, ценности и ангажираност към върховенството на закона", подчерта още Габриел Ескобар.

Ввписването на българите в македонската конституция е условие за продължаване на преговорите на страната за членство в Европейския съюз, в съответствие с т. нар. френско предложение, направено по време на председателството на Франция на Съвета на ЕС.

Според Ескобар предизвикателствата пред върховенството на закона и корупцията са може би най-големият проблем на Западните Балкани.

"Затова непрекъснато насърчаваме правителствата и лидерите да правят повече за прилагането на реформи и да показват конкретни резултати в борбата срещу корупцията и укрепването на институциите", заяви той.

Ескобар отбеляза, че санкциите на САЩ срещу корумпираните политически лица в Западните Балкани са много ефективни и може да се очакват още лица в черния списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
22
 
! Отговори
Ха ха преди 7 месеца
Как сте васали?
30
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо трябва да разбираме от Ескобар, каква е българската политика?
29
2
 
35
 
! Отговори
ъцз преди 7 месеца
хахха сега си представете че Лавров примерно каже подобно нещо каква врява ще настане, но понеже е някакъв чиновник от господарите ще има пълно мълчание
28
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Ескобар откъде знае,че няма да поставяме нови условия?Да се извика Гаргамел в парламента и да дава обяснения.
27
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вижте, вместо 3ти март, просто махнете денят на независимостта. Вече е смешно да се правим на патриоти,, след като сме едни наведени лицемерни слуги. Просто държавата е друга, и на някои им харесва.
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аааа,ето защо са привикали Мария Габриел в Америка,с което тя много се гордееше и каканижеше глупости на кило.За да им обещае каквото пожелаят и после да говорят от наше име.
25
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво общо има Ескобар с присъединяването на РСМ към ЕС?Защо САЩ са на всяка манджа мерудия?И откъде накъде ще им се обясняваме дали ще поставяме нови условия или не?И чии го диреше Гаргамел в Америка и какво им обеща?
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А кой по течно е този Ескобар..тук не е Латинска Америка...или Африка..кадето Американците се *** тотално
23
1
 
8
 
! Отговори
AЛЕКС THE GREAT преди 7 месеца
До АнонименПИЧ , ние даже не сме и трета категория. Виж само за кого гласуваме и как си защитаваме правата.
22
21
 
14
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Много са забавни руските Тролеи? Ами американецът е казал, че макетата трябва да извършат ангажиментите които са поели!!! Това включва и договорът за добросъседство...И какво сензационно има? И всеки път трябва да им се напомня,че точно Кремъл и Коминтерна съчиниха "македонската" нация и "македонскиот" език!
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
изпълнението на договореностите = смърт на македонизмът. Така че шикалкавеното свърши
20
2
 
11
 
! Отговори
Бял прах Ескобар преди 7 месеца
Айде у лево,оКокорен кукумицине! Без БЮРМ в ЕС!
19
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
A какво става с визите за САЩ, след 30 години 6лизане на американски гъзоBе, българите могат ли свободно без визи да пътуват в САЩ като западно европейци, или българите са нещо втора категория хора?
18
7
 
28
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 7 месеца
СПешно трябва да има оставка на правителството. Там са само предатели и послушковци.
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя наркобос ко с политика се е захванал а?
16
5
 
42
 
! Отговори
КОЛОНИЯ! преди 7 месеца
Значи специалният пратеник на САЩ в Западните Балкани Габриел Ескобар говори от името на България относно външнополитическите въпроси на страната! Т.е. външната ни политика се определя от САЩ или както нашумя по едно време - от ПОСОЛСТВОТО! Колония да, но на колене - НЕ!
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пабло Ескобар да не му е братовчед на тоя?
14
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо позволяваме на чужди политици да говорят за това каква ще е нашата политика?
13
4
 
36
 
! Отговори
ТиквонийВелики преди 7 месеца
Ти па къв си че ша казваш България кво ще или няма да направи бе Маугли?
12
2
 
43
 
! Отговори
Петров преди 7 месеца
два въпроса: какво общо има ескобар със западните балкани? защо санкциониран от сащ бандит като пеевски коли и беси в държавата ни след като амеркаанците са против корупцията?