Палчо, убил 14-годишната Ваня, искал референдум срещу Договора за добросъседство с България

Палевски е близък съратник на режима на ВМРО-ДПМНЕ
12 дек 2023 07:13, Нели Христова
81
Палчо, убил 14-годишната Ваня, искал референдум срещу Договора за добросъседство с България
Снимка: БГНЕС

Седмица преди убийството на 74-годишния Панче Жежовски от Велес и 12 дни преди отвличането и убийството на 14-годишната Ваня Гьорчевска, заподозряният за двете деяния Люпчо Палевски-Палчо е внесъл в парламента на Северна Македония предложение за референдум, свързан Договора за приятелство и добросъседство с България, пишат медиите в Северна Македония.

Въпросът, който Палевски предлага за референдума е "Дали сте "за" сключения на 1 август 2017 г. договор между Република Северна Македония и Република България" и вече е разгледан и отхвърлен от водещата парламентарна Комисия за политическата система, с аргумент, че въпросът е некоректен, пише "Свободен печат".

Разглеждането на предложението е включено в дневния ред на парламентарното заседание, което ще се проведе на 22 декември, съобщава "Телма".

Според закона в Северна Македония, за да се свика референдум, трябва да бъдат събрани 150 000 подписа, а Договорът между България и Северна Македония е ратифициран в парламента на Северна Македония през януари 2018 г.

Вече десет дни, след като името на Палевски стана известно, като основен заподозрян за двете убийства, които шокираха Северна Македония, темата продължава да бъде сред водещите в телевизионните студия и изданията в страната, влезе и в полето на политиката и дори църквата, пише БТА.

"Палевски беше близък съратник на режима на ВМРО-ДПМНЕ, подкрепяше публично (Християн) Мицкоски, но и техния коалиционен партньор Левица, а радикалните му възгледи бяха инструмент на ВМРО-ДПМНЕ и техните сателити. Заедно те бяха част от бурните протести с гилотини и коктейли "Молотов" пред парламента срещу френското предложение", излязоха със съобщение от управляващата СДСМ, задавайки на председателя на опозиционната партия Християн Мицкоски въпрос за какво са разговаряли двамата с Палевски на срещите, които са имали.

На този въпрос Мицкоски отказа да отговори пред медиите, след лидерската среща за предстоящите избори на 4 декември.

От ВМРО-ДПМНЕ от своя страна атакуваха министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, с твърдения, че е поднесъл некоректна информация, свързана с автомобила, с който е извършено отвличането на 14 годишната Ваня, преди да бъде убита.

Че Палевски е имал контакти и с "определени лица от църковните среди, които са го подкрепяли в неговото зло, предоставяли са му клеветническа информация, насърчавали са го по различни начини да върши сатанински дела- клевета и омраза", написаха в позиция монасите от Бигорския манастир.

"Припомняме, че няколко от църковните клирици, както и някои "вярващи", участваха активно в разпространението на фалшив патриотизъм и заплашителни конструкции, пълни с лъжи и измислици, които се разпространяваха чрез публичните изяви на главния заподозрян за чудовищното убийство. Те дори му помогнаха да създаде структури в някои градове и чрез кампанията за "спасяване" на Църквата да спечели по-висок политически рейтинг", пише в позицията на Бигорския манастир, припомняйки, че манастирът и неговият игумен също са били обект на атаки от страна на Палевски, който беше основен инициатор на събиране на подписи под декларация, с която се настояваше името и Уставът на православната църква в страната да не бъдат променяни, след като от Вселенската партиаршия свалиха схизмата, но заявиха, че не приемат в наименованието на църквата да присъства "македонска".

Пред медиите днес Оливер Спасовски отказа да съобщи повече подробности по разследването, за да не бъде попречено на работата на прокуратурата, а посолството на Северна Македония в Турция е информирало Министерството на правосъдието в Скопие, че след получената нота с искане за екстрадиране от страната, Палевски е задържан за 40 дни, докато се придвижва процедурата.

Люпчо Палевски е основен заподозрян за две убийства и отвличане, той е председател на политическа партия "Десна" в Северна Македония, беше водещ на собствен подкаст и организатор на протестите пред българското посолство в Скопие през лятото на 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Преди убийството, по поръчка и в съгласие с Горан Живайлевич, Люпчо Палевски-Палко поиска референдум - парламентът ще го обсъжда в края на декември.Информацията е, че точката е включена в дневния ред на сесията, насрочена за 22 декември т.г., като с нея се предлага задължителен референдум на държавно ниво за цялата територия с референдумен въпрос:За ли сте сключеното на 1 август 2017 г. Споразумение между Република Македония и Република България.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добър човек, пенсионер, русофил. Трябваше да го пуснат да избяга в Русия. Убил там някакви си евро-атлантици, било и то деца, голямата работа.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички националшовинисти и ултраси са насилници, Панчо е нагледен пример. Омразата се помпа от Белград и Москва.
44
0
 
0
 
! Отговори
Съратник на режима. преди 4 месеца
Режим на тока ли, не разбрах? Тая реторика с режимите нещо взехте да я пляскате на всичко, което не ви харесва - режим на Путин, режим на Ердоган, режим на Орбан, а сега и режима в Северна Македония. Може и да пропускам някакъв режим ще ме простите, не мога да ви следя броя на всичките глупости. Ясно е сега, че ще направите всичко, за да предизвикате война и на Балканите, но не мисля, че ще ви се получат схемите, все пак знаем, че "света" не може да поеме две войни.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Почти всеки психясъл пенсионер в БЮРМ е против България, това новина ли е?
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те повечето партийци са фрийкове.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
всички сърбофили у мацедония са българофоби и антихристи комувисти. Демек всичките са такива.
40
0
 
11
 
! Отговори
3254362 преди 4 месеца
Сръбски мекерета продължават да колят в Македония.
39
1
 
2
 
! Отговори
Сту преди 4 месеца
Да изсъхне и изгние в еднометров кафез. И вътре да яде на другите палчото.
38
0
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 4 месеца
Палчо ще се хване за палците в килията
37
4
 
14
 
! Отговори
Do poligramotnite преди 4 месеца
Палчо ще въвежда новия световен ред.....и той като Путин -обикновен психопат и убиец. И като половината коментиращи тук....изповядващи гняв и омраза към обществото. Пропагандирани в празните кратуни Комплексари
36
1
 
1
 
! Отговори
Голям преди 4 месеца
Защо още няма статия за премахването на ***?
35
1
 
2
 
! Отговори
Чуваков преди 4 месеца
И у нас ги има таквиз, може подбудите да са им по различни, но резултата е същия.
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами това са платените сръбски mekereta в Македонската политика.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимоус преди 4 месеца
Какво не ви е ясно. Психопат създава и живее в свой свят както и всички така наречени македонци!
32
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Типичният северномакедонец -подлец, престъпник и лъжец!
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РСМ е мафиотска държава командвана от белградските криминалци. Баща ми беше шофьор на камион и през зимата на 1991-1992 г. е карал стока от ВМЗ Сопот. По пътен лист е трябвало да кара до Скопие. На патарината обаче го пресрещат двама с джип. Казват му да кара след тях. Единият седнал в кабината. Баща ми си изкарал акъла. Стигнали до някакво село в планините около Скопие. Там някакво хале. Излиза един господин, който се представя за депутат от ДПМНЕ с патлак на кръста. Това бил купувача на товара
30
6
 
15
 
! Отговори
Off преди 4 месеца
То и нашия палчо (копейкин/сидеров...) иска нещо подобно. Нормално е - един партиен секретар ги е инструктирал.
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Все едно четеш за някой от нашето ПП-ДБ. Ваксинираните ваксари
28
2
 
5
 
! Отговори
рижко преди 4 месеца
пп десна си е направо лева...