8 полицаи са ранени в бунта пред кметството на Белград

Полицаите не са нападали никого, твърдят властите
25 дек 2023 14:45, Нели Христова
19
8 полицаи са ранени в бунта пред кметството на Белград
Снимка: БГНЕС

Осем служители на МВР са ранени по време на снощния опит за насилствено нахлуване в кметството в Белград, предаде Танюг, цитирана от БТА. Сред тях има хора със сериозни телесни повреди, един от които ще бъде опериран, съобщи началникът на полицейското управление в Белград Ивица Ивкович.

На пресконференция Ивкович заяви още, че опитите за насилствено нахлуване в кметството и нападението срещу полицията са продължили от 18,55 ч до 21,50 ч, както и че след три часа изчакване, в 21:50 ч. е имало законова намеса на служители на МВР.

"По този повод, трябва да подчертая и опровергая някои медии - полицаите не са нападали никого, а по законоустановения ред са приложени средства за принуда с цел възстановяване на нарушения обществен ред и мир", каза Ивкович.

Той допълни, че демонстрантите са използвали всякакви средства, за да атакуват служителите на МВР и показа снимки на предметите, с които протестиращи са ги нападнали. "Имаше факли, стълбове, камъни", каза Ивкович.

Началникът на полицейското управление в Белград показа снимки, на които се виждат щетите, нанесени на сградата на Общинския парламент - счупени прозорци, поражения от камъни. Той подчерта, че самото появяване на служители на жандармерия е станало причина хората да се разпръснат.

По време на снощните инциденти служители на МВР са задържали 38 лица, най-голямата част от които са обвинени в призоваване към насилствена промяна на конституционния ред.

Началникът на полицията каза, че за днес са насрочени нови протести и по този повод посочи, че няма да се толерира насилие, блокади на пътища и мостове, прояви, които водят до безредици и нарушават нормалния живот на гражданите.

"Полицията ще предприеме всички мерки и действия в съответствие със закона, ще задържи и преследва всички лица, които причиняват тези безредици", подчерта Ивкович. Министерството на вътрешните работи е готово, способно и решено да се противопостави на всички прояви на насилие и да гарантира на гражданите на Сърбия преди всичко спокойствие, лична и имуществена сигурност, заявиха  от полицията в Белград.

Участниците в протеста, водени от коалицията "Сърбия срещу насилието", се опитаха да влязат със сила в сградата на Скупщината на град Белград снощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Участниците в погрома, водени от коалицията "Сърбия срещу насилието" извършиха редица насилия.
10
4
 
7
 
! Отговори
хи хи хи преди 4 месеца
Даже и сърбите не искат вече съветска власт
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТОЯ ФИЛМ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ В МНОГО СТРАНИ ДОРИ И В БЪЛГАРИЯ КОГАТО ШОРОШИТЕ СВАЛИХА ПРАВИТЕЛСВОТО В БЪЛГАРИЯ, НО ПРИ БРАТЯТА СЪРБИ НЯМА ДА СТАНЕ
8
12
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 4 месеца
Вучич е изпята песен. Както и Орбан.
7
13
 
6
 
! Отговори
Вучич преди 4 месеца
Ако трябва ще погубя всички сърби само да е доволна Русия. Сърбия е независима!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С сърбите шега не бива ,не ги е страх от никой
5
7
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 4 месеца
Опит за Майдан в Сърбия.
4
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е сериозен опит на прогресивните в кавички сили да се подкопае стабилноста на балканите чрез преврат над демократично избрана власт сглобката мълчи по случея ,кой се прави на набожен кой в канада да кажат ясно осъждат ли преврата или не признават изборите ясно да обявят кое от двете
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От 2...3 века, армията и полицията са, за да пазят управляващите от народа! От време на време спрятат някоя война, за да оправдаят съществуването им!
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това въобще не е майдан липсват само грузинските снайпери .
1
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Майдана на ЦРУ не успя. Империята на ЗЛОТО - САЩ пропада.