Къде "изчезнаха" българските граждани в Сърбия?

Най-големият проблем е безработицата
2 яну 2024 13:22, Нели Христова
25
Къде "изчезнаха" българските граждани в Сърбия?
Снимка: БГНЕС

Българското малцинство в момента наброява 12 918 души, докато при преброяването през 1948 г. те са били 59 472. Повечето от тях са "изчезнали" в периода 1971-1991 г., който се разглежда като "златния век" на страната. Представителите на българския народ са "лоялни граждани" - те уважават корените си, но и страната, в която живеят. Представителите на българското малцинство предимно учат в български университети. Българските медии в Сърбия не са финансирани и подложени на натиск.

Това се казва в обширен репортаж на белградското издание "Данас", което Агенция БГНЕС публикува без редакторска намеса.

„Най-големият ни проблем е бедността. Добре е, че между нас и по-голямата част от населението има единство и толерантност, което е и логично, защото споделяме едно и също пространство и история, имаме една и съща религия, обичаи и навици“, казват часто от събеседниците от българското малцинство в Сърбия. Според това преброяване процентът им е най-висок в Босилеград , където 4075 от общо 6065 граждани (67,18%) са се обявили за такива, и в Димитровград , където българите съставляват 45,61% от населението, тъй като 3669 от 8043 души са се "обявили" по този начин.

В Ниш , например, само 774 граждани са се декларирали като българи, в Белград - само 899, а в цяла Войводина - 1 123 граждани.

Принадлежността към малцинствата невинаги е "добра препоръка" за постигане на по-добър живот, докато "приспособяването" към мнозинството може да помогне за това, може да се чуе сред онези, които са склонни на такова обяснение. В същото време броят на българите в тези части на Сърбия всъщност намалява, защото през последните десетилетия те физически се изпразват, за което със сигурност допринася и влизането на България в Европейския съюз (2007 г.), което отвори по-широко вратите за емиграция към "по-добър живот".

"Сигурен съм, че в момента в Сърбия живеят повече от 100 000 българи. Нямам обяснение и не разбирам защо хората от списъка не се декларираха по този начин, въпреки че ги призовахме да го направят "свободно", обяснихме им какво означава това и че "няма страшно". Въпреки че много от тях имат двойно гражданство - сръбско и българско, въпреки че карат коли с български номера, а децата им учат в София, те не го направиха. Убеден съм, че става дума за мимикрия и със сигурност не за асимилация, защото Сърбия е демократична държава", казва Стефан Стойков, председател на Националния съвет на българското национално малцинство. Стойков уточни, че представителите на българския народ са "лоялни граждани" - те уважават корените си, но и страната, в която живеят.

"Най-големият проблем в Босилеград, Димитровград и част от Бабушница-Звонеца и Звоначка Баня е икономиката, т.е. безработицата сред хората, и трябва да работим върху това", каза Стойков и добави, че държавата трябва да гарантира, че колкото се може повече представители на българския народ ще влязат в сектора за сигурност - армията, полицията, граничната полиция и пожарникарите, защото наред с други неща, това ще накара младите хора да остават в тези общини.

Ванче Божков, професор във Факултета по електроника в Ниш, в областта на социалните и хуманитарните науки, е на мнение, че няма социална дистанция между българското малцинство и хората от мнозинството.

"Това може да се види, наред с другото, на международни научни срещи, където сърби, българи и македонци общуват, което е нормално, защото има много неща, които ни свързват, от религията до навиците, и малко неща, които ни различават. "Има много бракове между членове на българската и сръбската общност", казва още Божков.

Той допълва, че Нишкият университет си сътрудничи с университети в България - от обмен на студенти до съвместни научни и образователни проекти, и че почти няма университет в Сърбия, който да не прави това.

"Вярно е, че студентите от България не идват да учат тук, но представителите на българското малцинство отиват да учат в български университети. В същото време българските граждани все по-често учат в Западна Европа, която е достъпна за тях, защото е член на ЕС", казва той.

"Смятам, че в Сърбия има достатъчно медии на български и те са от голямо значение, но въпросът е доколко тези медии обективно, професионално и реалистично представят проблемите и положението на членовете на българската общност като цяло. В същото време повече от 20 години в обществената служба РТС няма телевизионно предаване на български език", каза Виденов.

Той заяви, че "съществува и голямо влияние на властите, на Националния съвет и на собствениците, т.е. на учредителите, върху редакционната политика на медиите на български език", така че "възниква въпросът доколко те отговарят на нуждите на гражданите и изпълняват обществения интерес". Той подчертава, че журналистите и обективни малцинствени медии са подложени на натиск в своята среда.

"Безспорно е, че съществуването е много важен въпрос, защото работещите в медиите в малки населени места като Димитровград и Босилеград трябва да издържат с нещо семействата си. От друга страна, не бива да се превръщаме в удължена ръка на правителството и пропагандаторите. Това е много трудно постижимо на практика", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
хонг преди 3 месеца
толкова много ни обичат сърбите, че щабът на армията им е в Ниш - все още ни имат за най-голямата заплаха срещу своята великосърбоманска идея. лично мен никога не ме е обиждал сърбин при лична среща, но си ги учат на омраза и това си е.
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо сте сложили Македонския Флаг, като пишете статия за Сърбия?
19
4
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Бугария не прави нищо по въпроса. Тик вата се лендзеше с Вучич, строиха газопровод, лега на Путин, един път не каза нещо за Западните покрайнини. Оня със зелените чорапи се дърви на Македония, като че ли македонците са виновни, че са били бити и ебвани като не гри след 1913 г. Целия български истеблишмънт 30 години играе по руската с вирка и се отчуждаваме с Македония, а се мазним на Београд.
18
1
 
13
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
Много букви, пък не казват нищо! А, може и с една дума - Асимилираха ги!!!! Останалото са подробности от рода на - Как, Кой и Кога - които вече не вълнуват никой!
17
1
 
13
 
! Отговори
Изчезнали преди 3 месеца
... абе не са изчезнали. Ама нашите човеколюбиви и патриотични правитерлства през последните 20-30 години така се грижат за правата на етническите българи в чужбина ... че те горките не смеят да кажат че са българи вече . А на някой да му се е налагало да ползва услугите на българските консулства в чужбина ? Жива мъка ... Малко са късметлиите дето са успели да накарат тия търтеи да се задействат и да свършат нещо.....
16
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
в германия и австрия тито им даде паспорти след 2 св воина и те тръгнаха посвета а ние да отидем на събора в някое сръбско село трябваше да си вадимоткрит лист
15
4
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 3 месеца
Ще сърбате пак чорбата!Да не почнем ние да поделяме,защото май ще вземем всичко наше!!!Сливница да ти говори нещо?Сливици дали ще имаш?Тази българска команда"На нож",чувал ли си за нея?Сега,спи спокойно,предателю вечен!
14
9
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Че те африканците даже не щат да са българи...
13
23
 
6
 
! Отговори
Сърбин преди 3 месеца
Крайно време е Бугария да бъде поделена между останалите балкански страни!
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко до Ниш е българско. Поморавието е от хилядолетия българско. Не са 100 хиляди, а поне 1 милион потомци на българи. Асимилирането на българите в Сърбия не е спирало и затова се пишат сърби. Тактиката е същата като в Македония (все пак удба действа и там)-няма работа за българите. За свобода на слово и печат изобщо и не говорим. По време на комунизма нашите мълчаха заради москва, а сега защо мълчат и не спират сърбите за ЕС? Явно ни управляват същите ***, лоялни на големия брат.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Коя империя заплаши България след Сливница и Драгоман, че ако продължим към Ниш ще срещнат австрийски войски?
10
8
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Сръбе на върбе!
9
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защото в момента е по-престижно да си сърбин, дори и македонец пред това да се представиш като българин! И за това може да се благодари на удките дето ни управляват над 30 години и амееебите дето ги избират! Целият свят ни знае като изтриивалката на обора, дето кравата като се изпрди, българите се нааассираме!
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През времето на комунизма не беше престижно да си българин- бяхме доста по- бедни и затворени! Тогава даже имаше куриозни случаи българи да избягат от България и да се заселят в Босилеград. Сърбите изграждаха юнашко кафанска и просташка култура на чалга и подигравки към България и особено жените ни, които били евтини... Всичко това беше омраза, която ги тресе и до днес, а виж у нас на всеки ъгъл- сръбска скара, което е показателно. Австрия ги буташе срещу нас да заграбват земи и сега да призна
7
0
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Какви български граждани? Кой тьпигьоз е писал статията? Етнически българин не означава български гражданин.
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Общо взето тормозят местоното българско население- не допускат книги и обмен в пограничните райони, обявяват българите за фашисти и агресори и прочие наслоения от миналото, което е доста живо в Сърбия, като част от бивша Югославия! Тук се разделихме с комунизма, но в Сърбия нещата не са така- имат голям респект към своя комунизъм- не по- малко престъпен от нашия. Там са изградили митология на основата на комунизма, който е част от националния разказ, а на българите е отредена ролята на фашисти
5
1
 
28
 
! Отговори
цоне преди 3 месеца
защо има македонски вентилатор на снимката като става върпос за Србия
4
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Срам ги е да се зоват българи.. и с право!
3
1
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Това не е ли македонското знаме? Помислих си като погледнах, че българите са изчезнали към Македония, затова ги няма в Сърбия.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A, да бе - 30-40-50 години етнически чистки, гонения и малтретирания. Отгоре на това пропаганда, изкривена история и шовинизъм. После им викат "няма страшно". Чакай да повярват...