Само за година: 74 000 земетресения са люляли Турция

797 от трусовете са били с магнитуд над 4
4 яну 2024 16:30, Нели Христова
5
Само за година: 74 000 земетресения са люляли Турция
Снимка: БГНЕС

Над 74 хиляди земетресения са регистрирани в Турция през 2023 г. 797 от трусовете са били с магнитуд над 4. Това съобщи днес водещият турски сеизмолог проф. Шюкрю Ерсой в ефира на телевизия СиЕнЕн-Тюрк, предаде БТА.

Разрушителните земетресения в югоизточния турски окръг Кахраманмараш на 6 февруари (със сила 7,7 и 7,8 – бел. авт.), бяха най-силните трусове в света през 2023 г., каза Ерсой, като добави, че миналата година е била изключително „необичайна“ по отношение на земетръсната активност.

Сеизмологът посочи, че след трагедията от 6 февруари, окачествявана като бедствието на века, са последвали десетки хиляди трусове. Освен огромния брой трусове прави впечатление и увеличаването на магнитуда им.

Турция се намира в земетръсна зона. Затова новини за земетресения ще идват от всички краища на страната. Някои от тях ще бъдат разрушителни. Това не е пророчество, не е и заплаха. Това е нашата реалност. 2023 г. е рекордна с регистрираните 74 хиляди земетресения, каза Ерсой.

Най-много земетресения през миналата година са регистрирани в окръг Кахраманмараш - 20 131. В окръг Малатия са станали 15 265 трусове, в Адъяман – 5 939, в Адана – 4 924, а в Хатай – 3 363.

По отношение на разрушителните земетресения от 6 февруари Шюкрю каза, че не се сеща за друг подобен пример в света.

Обикновено един трус засяга един град и район край него и виждаме разрушенията в този периметър. Земетресенията от 6 февруари обаче засегнаха 11 окръга, посочи сеизмологът.

При унищожителните земетресения на 6 февруари загинаха над 50 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Ако има черна дупка на земята то това е турция!!!!
1
1
 
1
 
! Отговори
omg преди 3 месеца
земетресенията са си супер, те само се отнасят до това, че никой нищо не работи там, земетресения има когато някои понеже имат пари не им се работи, само японците имат земетресение на работното място, но това не се отнася до TurkyieТъй като в гръцкото "робство" намаляването на населението "е толкова успокоително", че те съвсем не се оплакват, а турците не им се занимава, понеже имало земетресиня