Сещате ли се за българин, позитивен герой в сръбската история?

B."Данас": Как в Сърбия "изчезнаха" десетки хиляди българи?
12 яну 2024 10:20, Елка Василева
109
Сещате ли се за българин, позитивен герой в сръбската история?
Снимка: архив, БГНЕС

Сръбският вестник „Данас“ публикува два материала, в които отразява проблемите на българското малцинство в Сърбия от гледната точка на различни представители на общността. В материалите се посочват статистики и възможни причини за емиграцията или дори отказа на българите да се декларират като такива на националните преброявания в Сърбия. Докато всички са единодушни, че броят на българите в страната намалява все повече, мненията защо това е така са разнопосочни.

В. „Данас“ публикува статията на председателя на Културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов  със заглавие „Сещате ли се за българин, който е бил позитивен герой в сръбската история?“. В текста той поставя въпроса ако наистина не е страшно да се определяш като българин в Сърбия, тогава защо има "мимикрия", "т.е. скриване на българския произход като начин за оцеляване в Сърбия".

„Националното самосъзнание не се придобива по рождение, то се създава се и се обгрижва чрез системата за възпитание и образование. Броят на българите (в Сърбия) започна рязко да спада с изхвърлянето на българския език като майчин и език, на който се преподава, в основните училища в Босилеград и Цариброд, а унищожаването (приватизацията) на фабрики, предприятия и стопанства ги лишиха от оцеляване“, подчертава Николов.

Той допълва, че не само българското малцинство намалява според данните на преброяванията, но и унгарското, хърватското и черногорското също намаляват с две трети. Според него националните малцинства в Сърбия от край време се разглеждат не като фактор в сръбската държавност, а като опасност, която някой трябва да отстрани.

Вестник „Данас“ публикува миналата седмица и статия със заглавие „Как в Сърбия „изчезнаха“ десетки хиляди българи?: Представители на българското малцинство за бедността, ЕС, държавата и съжителството“ по проект „Различията ни събират“, съфинансиран от сръбското Министерство на информацията и телекомуникациите.

В материала се посочва, че според последното преброяване на населението в Сърбия българското малцинство наброява общо 12 918 души, докато на преброяването през 1948 г. са били 59 472 души. Най-много българи са „изчезнали“ в периода между 1971 г. и 1991 г., но продължават да „изчезват“ и до днес, отбелязва „Данас“.

Югоизточна Сърбия е най-населеният с българи сръбски регион, но българи има в почти всеки град или община в страната, включително и в автономната област Войводина. Последното преброяване обаче показва голямо редуциране на бройките в българското малцинство в Сърбия, а според  представители на българската общност това се дължи на две причини – емиграция и „мимикрия“.

„Бягството“ от българската идентичност често се обяснява от представители на българското малцинство в Сърбия с факта, че българите са най-многобройни в пограничните региони на Югоизточна Сърбия, които са и най-бедните в страната и в които трудно се намира добра работа и заплата.  "Данас" отбелязва, че за намаляването на броя на българите в този район допринася и членството на България в ЕС, с което се отваря по-широко вратата за емиграция и "по-добър живот".

„Бедността в регионите, в които българите живеят, е много голям проблем. Много от младите си тръгнаха – няма достатъчно пътища, а селата са празни. В Цариброд и Босилеград са необходими инвестиции и пътна инфраструктура, за да се справим с безработицата, хората да намират работа, а тези, които са си тръгнали, да се върнат. Проблемът е, че много хора си тръгват, а не виждам да се връщат“, посочва Ванче Бойков, преподавател във Факултета по електроника в Ниш.

Петър Виденов, главен редактор на мултимедийния интернет портал на български и сръбски език "Фар" в Димитровград (Цариброд), коментира пред "Данас", че проблеми има и в медиите за българското малцинство. Според него те се сблъскват с трудности с финансирането, както с и опитите на държавата и местните власти да ги поставят под свой контрол за сметка на професионалното и обективно информиране.

„Съществуват достатъчно медии на езика на българското малцинство в Сърбия, но въпросът е до каква степен тези медии представят проблемите на малцинството по обективен, професионален и реалистичен начин. При това телевизионната емисия на български език на националната телевизия РТС липсва в продължение на повече от 20 години“, отбелязва Виoенов.

„Факт е, че чрез финансиране чрез медийни конкурси или по друг начин държавата и местното самоуправление искат да поставят тези медии под свой контрол, а задължение на работещите в медиите е да противопоставят, ако е възможно, на натиска и да създават доверие у публиката, която ги следи, с  една по-добра, по-професионална и обективна редакционна политика“, казва Виденов.

Председателят на Националния съвет за българското малцинство Стефан Стойков подчертава, че 90 процента от българските младежи в Сърбия се насочват към български университети за висшето си образование.

„Сигурен съм, че в момента в Сърбия живеят повече от 100 000 българи. Нямам обяснение и не разбирам защо хората не са се самоопределили като българи при преброяването, въпреки че ги призовахме да го направят и им обяснявахме, че „няма нищо страшно“ в това. Въпреки че много от тях имат двойно гражданство – и сръбско, и българско, въпреки че шофират автомобили с български регистрации, а децата им учат в София, те не го направиха“, коментира Стойков.

Той допълва, че според него става въпрос за „мимикрия“, а не за „асимилация“, тъй като българското малцинство „не е обект на каквито и да е репресии от страна на сръбската държава“.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много ясно, че ще има мимикрия, след като да си българин в Сърбия е нещо срамно. Българите са представяни като татари, диваци и насилници, как да иска човек да се определи като такъв.
101
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И после "Що ме бомби НАТО уааааааааа" тази "държава Сърби Я" трябва да спре да съществува.
100
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А знаете ли защо българите слушаха и продължават да слушат сръбска музика? Много просто. Понеже българската е *** и не струва пукната пара. Какво да слушаш на баба ви Лили и Васко Кеца, или Веселин Маринов? Чалгата пък съвсем - всичко там е нескопосани копия на сръбски и гръцки фолк. Без да съм фен на сръбския фолк, нашите Гъзисовци, Софита, Галени, Преслави и Ивани не могат да им стъпят на малкото пръстче.
99
2
 
16
 
! Отговори
Раковски преди 3 месеца
Сърбите, ако да се сближават доста тясно по езику си с българите и ако да живеят в непосредствено съседство с тях, обаче всякоги са били смъртни неприятели български и никоги не са престанали да им противодействуват, когато им се е появявало и най-малкое счастливо и благоприятно обстоятелство.Такива жалостни примери вижда человек твърде много и всичката съхранена история по появлението им на Балканский полуостров до падението им под турска власт." - Г.С.Раковски, 1863 г.
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неслучайно Цариброд югославяните го кръщават Димитровград. Георги Димитров е най-големият враг на България - работил е за Тито, за Сталин, за СССР, за Коминтерна. По негово време е културната автономия в Пиринско, идват там учители от Югословия, дават на хората "македонски" паспорти. А причината сега в Македония да се македончат е, че в Югославия си живяха като симеончовци - нищо не работеха, пътуваха свободно....В Прищина шиеха съвсем оригинални дънки Ливайс, докато ние носехме турски имитации.
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има такъв българин,позитивен герой в сръбската история и споменаван на много места,това е цар Иван Александър владетел на видинското царство,син на цар Иван Шишман от първата му жена.
96
1
 
9
 
! Отговори
буден преди 3 месеца
Според Стойков българското малцинство "не е обект на каквито и да е репресии от страна на сръбската държава"! Но ако наистина българите не се страхуват да се определят като българи в Сърбия, тогава защо скриват българския си произход? Не е ли това един от начините за оцеляване в недемократична Сърбия?
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наистина чета срамни неща за Видин. Този регион би трябвало да е най-развития в България. Потенциалът му е огромен. Плодородна земя. Винопроизводство. Планини. Най-високият връх на западна Стара планина -Миджур е там. По време на Царя имаше планове за ски център, конкурент на Банско и Боровец. Вече няма. Белоградчик сам по себе си може да е международен туристически център. Дунав Мост 2 се очертава като главна пътна артерия между Европа и Азия. Явно проблема е в хората. Непредприемчивостта им.
94
5
 
2
 
! Отговори
vale_karo преди 3 месеца
Спрете с тези глупави коментари! Препоръчвам ви да видите родословното дърво на Горан Брегович. Там ще видите как САЩ и Европейският съюз ликвидираха нещо което "Обединена Европа "се стреми да направи. И няма да го направи защото мултинационалният капитал не разрешава.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен И в Сърбия е като бг разруха и младите бегат след 1989 г. Заселват албане или исляме при Шенген. А в бг и роми за да избират кметове.
92
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е то няма и ром полижителен герой в България, ама на никой не му дреме.
91
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След Драгоман и Пирот в Сръбско българската война в нашия щаб се пявява австрийски офицер и казва, че не сме в Шенген и ако продължим настъплението си ще срещнем австроунгарската армия! А бутайте на граф Игнатиев паметника сега!
90
1
 
8
 
! Отговори
Герой на СССР преди 3 месеца
Да, въстанниците от Нишкото въстание дето черепите им са на кулата в Ниш.Само, че те ги пишат за сърби... Братя сме - трябва да ни крадат,,,
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сърбите да плащат репарация за Македония и да не се обесняват
88
10
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Абсолютно ясно е, че ако Украйна и НАТО не бяха разгромили ударната армия на Путин, ако се бяха сбъднали плановете за две седмици да сгънат Украйна, само след месец Молдова и България щяха да прегазени и сърбите щяха да влязат от запад и да се срещнат някъде около Чирен. Сърбия се готви за война от 2010 г насам и редица наши правителства, най-много Боковото, им помагаха да си доставят оръжия през наша територия. Сега връщат задължителната служба.
87
6
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Повече от 15-годишната дейност на Дългия да промотира някаква особеност и обособеност на "Северозапада", са все същата московска и сръбска политика за разцепване на България. И това съвпадна с поемането от Фашиска Просия на агресивен курс срещу Европа. Дотогава Михайловград, Враца, Лом, си бяха нормални краища като всички останали. Изведнъж се оказа, че това нещо по-инакво. Тогава се пръкна и "леденото хоро", и лафовете за "пернишкия гоуф" и пр. "патриотизми".
86
8
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Сръбския фолк никога не е бил просташки като българската "чалга", в която няма нищо естествено. Даже името чалга не означава това, което в оригинала си е означавало.
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Гузен негонен бяга Половината територия на Сърбия е бг. Но НАТО и ЕС ги крепи и грабат. Русия в ПСВ е на техна страна но не само Русия а и НАТО и България губи.
84
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Видин е центъра на балканите и за Европа а не София, но сички пари поглъща София и ще западне.
83
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По повод "бедността" във Видин. Видин е едно от най-готините места в България. Огромно количество обработваема земя. Всички там имат поне по 15 дка ниви. Пристанище на Дунав.Най-близкият до Европа български град. И да ми бучите, че сте бедни... Евасиму и тьпотията! Имах приятел от Видин. Разправяше ми как в началото на 90-те са ходили нощем да крадат напоителните системи (Фрегати), за да ги връщат на вторични... Кой е виновен?