Турция иска екстрадиция на наши бивши гранични полицаи

У нас те бяха оправдани през 2018 г.
16 яну 2024 17:30, Стела Стоянова
49
Турция иска екстрадиция на наши бивши гранични полицаи
Снимка БГНЕС

Турция иска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи. Това стана ясно на днешното заседание на Турския наказателен съд в Къркларели.

Бившите гранични служители Михаил Цонков, Николай Петков, Никола Костов и Живко Петков са обвиняеми по дело за смъртта на турски бракониер.

Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година.

Сега бившите граничари са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол и ако напуснат България, могат да бъдат задържани, каза турският адвокат защитник на българските граничари Джошкун Молла.

"Очаква се отговор от българска страна за изпълнението или пък за неизпълнението. Министерството на правосъдието е изпратило до Интерпол искането за задържането на четиримата български граничари.

"Искат екстрадицията им в Турция. Не става въпрос само за разпит в България и изпращане на показания, а просто искат да бъдат екстрадирани. С "червена бюлетина" са обявени за издирване", каза адвокат Молла.

През 2018 г. Бургаския районен съд прекрати наказателното производство срещу граничните полицаи, образувано по искане на властите в югоизточната ни съседка, които десет години, след като граничарите бяха оправдани на всички съдебни инстанции у нас, настояха те отново да бъдат разпитани.

Тогава магистратите в Бургас се позоваха на спогодбата за правна помощ между България и Турция от 1976 г., която предвижда страните да приемат без възражения присъдите по наказателни дела, постановени в другата държава. И категорично и окончателно отказаха да изпълнят исканията на южната ни съседка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Айде сега англосаксонските па.ра.зи.т.и да защитят държавицата която им се Д,р,УПИ.Айде джендари започнете да се молите и се мазните да се спасят Българските граничари.
41
0
 
6
 
! Отговори
Злоба преди 3 месеца
Когато си гранична полиция и получиш заповед да браниш границата .Кой е виновен този който е нарушил.Забравяте Румъния колко рибарски кораба на български рибари са задържали и са на съд техните капитани. А за убития бг граничар от турски бракониери на българската полуса защо не ги дадоха на български военен съд.
40
1
 
2
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
Присъединявам се също към този бивш офицер! Аз също съм се клел и служил на България! Късам си личната карта и горя знамето! Достатъчно съм дал на ТЕРИТОРИЯТА!
39
1
 
4
 
! Отговори
СДС-ЧУМАТА е жива преди 3 месеца
Ако. Асфалт паша сега беше властимеющ, щеше да ги пусне на пързалката без да се съобразява с българския Съд,защото е над тЕя неща и най- вече за да не " изгорят" паричките му, които е инвестирал при един от многото си господари в майка Турция.
38
0
 
1
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
Ако отида в ТУРЦИЯ и хвърля камък срещу полицай или аскер, кой ще е виновен! Ша *** пуснат ли както нашите техните рецидив исти в ТУРЦИЯТА! КОМШУ, КОМШУ, ама сиренето е с пари!
37
0
 
4
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
ЗАЩО ТУРСКОТО ПРАВОСЪДИЕ УКРИВА ПРЕТЪПНИЦИ? КОЛКО ОТ ТЕХНИТЕ ШОФЬОРИ УБИЙЦИ СЕ УКРИВАТ В ТУРЦИЯ?
36
0
 
1
 
! Отговори
До34 преди 3 месеца
А в България човеци има ли? Това важи за 99% от човечеството!
35
9
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
Три риби не са основание да се убие човек. Човека си е изкарвал прехраната. Това си е хладнокръвно убийство и тия трябва да се предадат на истинско правосъдие. Не може да се убива човек за три риби, нито дори за трийсет. Тия са престъпници.
34
3
 
20
 
! Отговори
А преди 3 месеца
Турция, кога ще екстрадира шофьорите, които избиха сума ти българи и избягаха?
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хасан *** ти не си от Турция. Не знаеш ли ,че Турция, България и Румъния пазят Черно море от мините на Русия . Хасан е сигурно от Чечня
32
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези момчета изтърпяха достатъчно унижения да ги съдят,вместо да ги наградят за изпълнение на служебните си задължения
31
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Турчина не е като човека. Човека от веднъж разбира.
30
13
 
3
 
! Отговори
Петко преди 3 месеца
Дайте им ги, че Ердоган е голям приятел на Путин и утре Русия може да прати сарматите.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я да не се правиш на Хасан бе ***...вски гащ...ник!Марш при евтината ракия и при косматата ти Г...инка!
28
6
 
14
 
! Отговори
Хасан преди 3 месеца
От това българско правителство което е предателско предаде българската история език всичко предаде въобще предадоха цялата държава в ръцете на чужденците Тагарев иска да хвърли България във война срещу РусияТези некадърници и предатели могат да екстрадират момчетата
27
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Екстрадиция и да седят там в занданите да им дойде акьла в главите!Да осъзнаят,че човешкият живот е ценен и,че всеки посегнал на него ще трябва да отговаря пред правосъдието!яТука да не ви е Сибир ,бе!
26
7
 
18
 
! Отговори
майор Деянски преди 3 месеца
Тези момчета изтърпяха достатъчно унижения да ги съдят,вместо да ги наградят за изпълнение на служебните си задължения.И всичко това под давлвние на ДПС,които 2008г бяха във властта.Ако сега гаврата продължи,ще си скъсам българската лична карта и ще запаля Българското знаме,в което съм се клел като Български офицер.
25
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вие,булгарите все се правите на умни и хитри лисици,но нали знаете кьде свършват подвизите й-в магазина за кожуси...
24
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 20 Турчин ми говори за морали... АХАХАХАХАХАХАХАХА! Добра шега
23
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 20 Бракониерите унищожават цели гори и екосистеми заради собствената си алчност. Абсолютно е оправдана смъртта му. Даже е малко. Всеки ден трябва по няколко такива да отсрелват за профилактика