Талат Джафери е новият премиер на Северна Македония

Той ще ръководи техническото правителство на РСМ
28 яну 2024 15:22, Александър Попов
56
Талат Джафери е новият премиер на Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Mакедонският парламент избра Талат Джафери за премиер на страната. Той ще ръководи техническото правителство на РСМ до провеждането на изборите, предаде БГНЕС.

Талат Джафери е първият министър-председател на страната от албански етнически произход.

Кабинетът на Джафери бе избран със 65 гласа "за", трима бяха против. В гласуването не участваха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. В програмата на Талат Джафери е записано, че основна цел на кабинета ще бъде да "бъдат организирани свободни, честни и демократични избори на 24-ти април и на 8-ми май, както и да продължи започналите предприсъединителни преговори с ЕС и ускоряване на евроинтеграцията."

В кабинета на Джафери първи вицепремиер, съгласно споразумението между СДСМ и "Демократическия съюз за интеграция" (ДСИ), ще бъде Боян Маричич, който остава и вицепремиер по европейските въпроси. Артан Груби, който досега заемаше позиция първи вицепремиер, ще бъде министър на политическата система и ще отговаря за отношенията между различните общности.

ВМРО-ДПМНЕ заема постовете в Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика и допълнителни заместник-позиции в министерствата на финансите, на информационното общество и администрацията и на земеделието.

Панче Тошковски ще бъде технически министър на вътрешните работи, Гьоко Велковски министър на труда и социалната политика.

Кренар Лога запазва поста си на министър на правосъдието, а Буяр Османи това на външните работи, Фатмир Бесими остава министър за финансите, а Крешник Бектеши на икономиката.

Люпчо Николовски ще запази поста си на министър на земеделието, Фатмир Меджити на здравеопазването. Йетон Шакири също запазва поста си на министър на образованието, както и Ристо Пенов – на местното самоуправление.

Бисера Стойчевска ще продължи да ръководи министерството на културата, а Азир Алиу на администрацията, Благой Бочварски остава министър на транспорта и комуникациите, а Кая Шукова на околната среда.

Фатмир Битичи ще бъде министър без ресор отговарящ за икономическите въпроси. Славица Гърковска ще бъде министър без ресор отговорящ за добрите политики.

Техническото правителство се назначава за срок от 100 дни, до провеждането на изборите на 8 май, но ще продължи да работи до избора на нов кабинет на РСМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро Албания ще засмуче Македония към себе си като територия и ще граничем с нея. От една страна Турция от друга Албания, найс !
45
1
 
3
 
! Отговори
Евроизбори преди 2 месеца
А в Германия новата турска партия на Ердоган "Дава" ще участва в Евроизборите , като разчита на своите 5 милиона избиратели мюсюлмани в Германия.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички най - важни управленски постове са взети от албанци! Трагично! Но каквото сам си направиш, никой не може да ти направи.
43
1
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 месеца
Докато ги занимаваха със "страховитата" българска заплаха им го нанизаха , здраво, без вазелин и обрязано, по албански ...
42
3
 
12
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 месеца
Албанските воеводи защо натириха северомакедонските воеводи????Май е време да слагат наколенките и да идват в София да се изповядват пеейки "Аз съм българче,обичам....българин да се наричам ,първа радост е за мене!"
41
1
 
9
 
! Отговори
Ехь,Луно...Луно... преди 2 месеца
И ти ли ке станеш албанска...?
40
3
 
10
 
! Отговори
мюфтията Джафери преди 2 месеца
Обрязването е задължително...всички сверомакедонски кожички под ножа!!!АНАДЪМО ?
39
0
 
13
 
! Отговори
Психиатър преди 2 месеца
кои са татарите сега а? Вярно било дето цииrанина обиждал всички с думата "циraнин", щото това било най-голямата обида за него.
38
0
 
8
 
! Отговори
фашистки окупант преди 2 месеца
Талат Джафери и компания ООД - като не щеш мира, на ти секира !!!!!
37
0
 
12
 
! Отговори
мдааа...хуморески преди 2 месеца
Май е време да си сменят и БАЙРЯКО...!Вентилатора не пасва на албански управници!
36
1
 
12
 
! Отговори
татар окупатор преди 2 месеца
Упсььь...аз казвах ли ви ,че албанците ще ви отнесат кат бръмбар сламка...честито !
35
1
 
13
 
! Отговори
татар-шегаджия преди 2 месеца
Я го питайте тоя Талат Джафери цар Самуил на коя държава е цар ??? И Кирил и Методий чия азбука са написали????
34
1
 
12
 
! Отговори
ЧИСТОКРЪВНИ преди 2 месеца
Северомакедонци....Талат Джафери - премиер, Артан Груби- министър на политическата система,Кренар Лога - министър на правосъдието, а Буяр Османи -министър на външните работи, Фатмир Бесими - министър за финансите, Крешник Бектеши -министър на икономиката,Фатмир Меджити-министър на здравеопазването,Йетон Шакири-министър на образованието,Азир Алиу-министър на администрацията,Кая Шукова-министър на околната среда,Фатмир Битичи ще бъде министър без ресор отговарящ за икономическите въпроси.
33
2
 
15
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 месеца
От днес АЛБАНСКИЯ ЕЗИК е задължителен в БЮРМ !
32
0
 
12
 
! Отговори
Велика Албания преди 2 месеца
Талат Джафери чистокръвен наследник на Ал Македонеца....учете албански...манете го тоя посърбен български дето го шпрехате в Солунския ДИСНИЛЕНД....
31
2
 
12
 
! Отговори
Правилно е било преди 2 месеца
Ветото.Тия нямат нищо общо с православна България.
30
1
 
6
 
! Отговори
Жалки душици преди 2 месеца
И прости и алчни за Българските земи и народ по времето на османската империя изедника за кръвен данък и злато е ламтял винаги,които разрушиха всички договори и споразумения са ни предавали столетия душманския етнос.
29
1
 
12
 
! Отговори
Викаха ни татари преди 2 месеца
Безродниците а я виж каква любов и обич османска се разгорещи между мюфтиите.
28
1
 
12
 
! Отговори
Макерестан преди 2 месеца
Да се подготвят за обрезване.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези се разбиха тотално... то не бяха турци, албанци... Наистина са смешна държавица!