Пендаровски: Опозицията реши, че ще спечели с антибългарска реторика

ВМРО-ДПМНЕ не направи нищо, за да влезем в ЕС и НАТО
31 яну 2024 23:10, Стела Стоянова
35
Пендаровски: Опозицията реши, че ще спечели с антибългарска реторика
Снимка БГНЕС, архив

Повече реализъм е бил необходим на управляващите в Северна Македония по отношение на това дали промените в конституцията ще бъдат гласувани в парламента на страната, смята президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, според когото оптимизмът "на някои министри" от правителството на досегашния премиер Димитър Ковачевски не е помогнал на процеса.

„След приемането на френското предложение нямаше нито едно изявление от депутат от опозицията, че ще гласува, за да бъдат достигнати тези две трети (от гласовете в парламента, необходими за промени в конституцията). Разбирам да поддържамe оптимизъм и да говорим по един и същ въпрос, ако има някаква реална положителна стъпка напред. Но такава нямаше, ВМРО-ДПМНЕ се придържаше към партийната си дисциплина. Ясно е, че този въпрос ще остане на дневен ред и след изборите и с него ще трябва да се занимава следващото правителство и следващият парламент”, казва Пендаровски в интервю за „Свободен печат”.

Пендаровски заявява, че не вижда как промените в конституцията ще бъдат гласувани, ако опозицията спечели предстоящите избори, след като всички техни изявления по темата са „много радикални - че няма да гласуват за това предложение и ще се опитат да предоговарят” преговорната рамка.

„Можеш да излъжеш македонския гражданин, който има други грижи, но не можеш да излъжеш международните представители. Много точно те посочиха, че да се ​​каже „имаме план, който ще ви кажем след изборите“, е несериозно”, казва Пендаровски, според когото при заявената невъзможност за предоговаряне на преговорната рамка на Северна Македония с ЕС след изборите страната ще бъде там, където е била по времето на на правителството на Груевски.

„(Тогава) Всеки ден ВМРО-ДПМНЕ говореше за НАТО и ЕС, но не направи нищо, за да влезем (в тях). Междувременно изграждахме антични сгради на площада и давахме милиони евро, за да покажем, че сме по-стара нация, отколкото сме, и практически бяхме изолирани на европейския континент”, казва Пендаровски, цитиран от БТА.

Той повтаря тезата си, че преговорната рамка на Северна Македония е резултат от компромис, който предполага отстъпки и от двете страни, но отстъпките, които Северна Македония е направила „не са в ущърб на македонските национални интереси”.

„Със сигурност преговорната рамка можеше да е по-добра, ако от 2019 г. България не беше започнала да използва радикална националистическа реторика към нас. Мнозина, както чужденци, така и в България, останаха втрещени от завоя на 180 градуса, който направи правителството на Борисов. Когато от другата страна има хора, които говорят на езика на 19-ти век и искат от вас нещо нечувано за присъединяване към ЕС за която и да е държава от 1957 г. до днес, е ясно, че трябва да направите възможното, за да доведете този диалог, който на моменти беше само монолог от страна на България, в разумни граници. Успяхме да го направим с помощта на Европа, защото там малко хора разбират тези радикални националистически български искания. И накрая стигнахме само до това да впишем българите в конституцията. Това можеше да не се случи, ако в България имаше европейски политици, които вместо да изострят реториката с македонския народ и с нас, като държава, бяха показали европейско поведение. За съжаление някои от тогавашните политици говореха на „санстефански” език”, казва Пендаровски в отговор на въпрос дали Северна Македония би могла да има по-добра преговорна рамка.

Според него преговорната рамка трябва да бъде добре обяснена на гражданите на страната, но по политически причини някои партии са изопачили съдържанието й.

„Чувам и критики от опозицията, че ако са били попитани, щели да помогнат за по-добра преговорна рамка. Моята оценка е, че ВМРО-ДПМНЕ направи собствена партийна сметка, че само с антибългарска и по същество антиевропейска реторика, а доста често през изминалата година и антиалбанска реторика, ще спечели следващите избори. Не ги интересува фактът, че нанесоха непоправими щети на мнението на гражданите в страната за Европа и междуетническите отношения. По някаква тяхна логика щели го поправят като дойдат на власт. Но дори когато си в опозиция, трябва да носиш политическа отговорност. Как след изборите ще коригирате имиджа на Европа, която има своите недостатъци и към региона, и към нас, но заради антиевропейската реторика на опозицията подкрепата за ЕС е спаднала до безпрецедентно ниско ниво. Трудно е да се върнат назад, когато говорят, че Европа не ни обича или, ключовата теза на опозицията, че "Европа ни обича само като българи". Това е политическа глупост от най-висок клас, но беше казано от високи представители на опозиционната партия. Да убедиш 26 държави и България да предоговорят преговорната рамка е сизифовска задача. Пожелавам им много успех, ако са в състояние да подобрят преговорната рамка. Но високи европейски представители казват, че такова нещо е невъзможно”, казва Пендаровски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Ле ле, преди 2 месеца
Руски таракан ни бил "освободил" от "фашизма"? Тия си измислят иснория повече и от макетата! Първо в България не е имало фашизъм! Сталин си го измисли, за да окупира държавата! Второ, "македонският" език и нация са единствените,които имат рождена дата , с решение на Коминтерна! И трето ,що не отворите българският архив,който още го имате за "трофей"! А и макетата да отворят архива на тяхната ДС, да се види цялата истина!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много е абсурдно и смешно Българин да обвинява който и да е за фалшификация на каквото и да е.
26
10
 
1
 
! Отговори
Съветски богатир преди 2 месеца
Ганета, ще се съобразявате с македонския народ! Когато ви освободихме от фашизма, бе освободена и идеята за свободния северномакедонски народ, която българските фашисти потискаха толкова много години.Не може хем да се правите на защитници на великите ни тотеми като Альоша, хем да не признавате правото на идентитет на македонците!'
25
3
 
4
 
! Отговори
Не се хаби,Пендо! преди 2 месеца
Без БЮРМ в ЕС!
24
2
 
9
 
! Отговори
Умното ягне преди 2 месеца
От две майки ци.ца, а на третата реди, че е сираче! Ха сега да ви се радвам, как ще сучете от доле подписания на Енвер Ходжа!
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Неориентираните южнаци от севера да учат албански ,че скоро ще говорят само с конете на "македонски"!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За реториката не знам каква е, но управляващите прилагат директно антибългарска политика.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пендо вашето говорене е националистическо, защото никак не е европеиско, да твърдите, че цар Самуил, Татарчев, Делчев, Сандански и др. ВМРОовци не са били българи, при положение, че те самите твърдят, че са.Освен това вписването на българите в Конституцията, не миже да ви е проблем след като отдавна сте вписали, албанци, власи, сърби, бошняци.
20
2
 
8
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
Бравос, аферим и мшалла, бе, Марсианци!!! Продължавайте в този дух и в никакъв случай не променяйте "курса"! -)))
19
0
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
То по едно време и ти така беше решил, Стевчо !
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опозицията им знае какви безгръбначни продажници са на власт у нас.
17
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
македония трябва да влезе в ЕС незабавно и без никакви условия, всичко друго е в интерес на кремълския фашист.
16
7
 
7
 
! Отговори
До19 преди 2 месеца
Е те укрите доказаха, че се кланят на краваря, викаш да се кланяш на краваря е добре, ми укрите го усетиха добрето и още го усещат, до последната укра ша го усещат.
15
5
 
9
 
! Отговори
влиза в НРБ преди 2 месеца
Признаване на бг езика в Македония и историята че е бг и няма нищо общо с Гърция и Сърбия и накрая обединение с бг.
14
2
 
10
 
! Отговори
преди 2 месеца
Теа мъкедонеци немат ли си свои гаги да сиграят сами
13
2
 
20
 
! Отговори
Смешник ! преди 2 месеца
Борисов му бил виновен, че не бил изкривил историята ,както на тях им се иска? А бе Борисов ви отвори цяла магистрала към Европа ,ама вие решихте, че светът се върти около вас, и че всички/даже и ЕС/ трябва да се съобразяват с вас? Изтървахте златен шанс , а сега сте в шеста глуха! Всички вече се интересуват от Украйна, и те доказаха че не се кланят на Кремъл, както Белград и Скопие! Пълни леваци!
12
1
 
23
 
! Отговори
Маринела Цветанова преди 2 месеца
На тези вечно България им е виновна. Едно време чрез шефовете си в Белград редовно се оплакваха от нас в Москва. Защо сме нарушавали правата на македонците. Добре, че бай Тошо беше хитър и далновиден държавник и знаеше как да ги парира. Сега си помислиха, че и ЕС могат да ползват както СССР едно време. Подписаха двустранен договор за приятелство с ясното намерение да не го изпълнят. Нито историческата комисия работи, нито езика на омразата и репресиите срещу българите намаляха. Мошеници.
11
0
 
21
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 месеца
Стево я кажи цар Самуил чий цар е и Кирил и Методий коя азбука са написали?Ако познаеш от първия път може и да се смилим малце...
10
0
 
12
 
! Отговори
лъжливите овчарчета преди 2 месеца
Льиошьо Седларов...льиошоооо...нема ЕС...нема пари...има само албански бай Х.Й.....
9
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Голям наглец е този Пендаровски. Говори са "санстефански" език, а в Скопие където и да се обърнеш карти на Велика Македония с Пиринския край включен там. Медиите им ежедневно тръбят за нарушаване на правата на македонците в България. Навремето ОМО Илинден вдигаха лозунги за автономна Пиринска Македония-не само културна, но и политическа, сега финансират дела в Страсбург срещу България защо не им пречили да се легализират. Нито един от затворените български клубове там такива лозунги не е вдигал!