Култът към Тито е реален и запечатан в съзнанието на масите

Как пропагандата създаде образа на югославския диктатор
11 мар 2024 13:52, Нели Христова
38
Култът към Тито е реален и запечатан в съзнанието на масите
Снимка: БГНЕС

"Тито се обича повече от мама и татко" - брутални думи, които биват индоктринирани в югославските деца от най-ранна възраст.

Сръбският историк д-р Сърджан Цветкович, е автор на книгата "Как бе създаден Тито", в която за първи път се обсъждат механизмите, използвани за изграждане на култа към личността на югославския диктатор Йосип Броз Тито.

Цветкович много старателно и детайлно описва всички пропагандни методи, благодарение на които Тито, дори десетилетия след смъртта му, е практически обожаван, както Фидел Кастро, Сталин, Мао Дзе Дун, Ким Ир Сен и много други са обожавани в своите страни.

"Това бяха имена на хора, които представляваха богове през 20 век. Култът към личността, заедно с повсеместната идеология и репресии, представляват основния стълб на тоталитарното управление. Култът към Йосип Броз Тито е реален и систематично запечатан в съзнанието на масите, наред с други неща, чрез индоктринирането на децата. Например чрез буквари, в които се казваше, че Тито се обича повече от мама и татко", обясни Цветкович.

Много поети възпяха Тито, а децата учеха наизуст репликите „Баща се обича много, майка се обича повече, а Тито се обича най-много“. Четенето на книги за деца също беше мощно средство за индоктринация. Когато става въпрос за по-младото население, поп културата се използва за пропагандни цели. Така че не може да си представи нито една проява без песни като "Друже Тито ми ти се кунемо" и др. Има и филмови блокбъстъри, които са правени по подобие на най-скъпите уестърни.

"Документалните филми за дейността на лидера, както и новинарските емисии по радиото и телевизията, бяха може би най-мощното средство за пропаганда по онова време", обясни историкът пред Telegraf.rs.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Дедо и Маджарско :)))))))))))))))))))))))) Стар лаф: Баш ме боли к***, че маджарско няма излаз на море :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
36
1
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Единствените две държави ,които останаха без излаз на море . .. Сърбия и РСМ
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Югославия отиде при Тито и при Александър Караджорджевич,в ада.Жалко,че не стана много по-рано.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Албанете словенете и бг едва ли се радват на Тито. Даже хърватите избягаха от Титова Югославия. Само Македония и Сърбия но там са повече сърбеже.
33
7
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Весна змиянац - кунем ти се кунемПесен титан , живела югославия и лепа бренаСьрбите имат национално сьзнание за разлика от бьлгарският слагачКойте е комунист , демократ и джахидист едновременноКогато има интерес и юдей
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, за обожествяванв на някоя личност говорят сами тези, които са се опитвали да я обожествят. Нормалните хора си гледаме трезво на живота.
31
5
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
БВП Хърватска 74 милиарда долара в лошия ЕС, Сръбия 65 милиарда..... :))))))))))))))))))))
30
7
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Не е само пропаганда,а реални постижения на Югославия под ръководството на Тито.Силна икономика,висок стандарт и паспорт,с който може да пътуваш навсякъде.Отделните народи във федерацията не се биеха помежду си,а живееха задружно.
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбете съжаляват най-много защото Сърбия загуби много земя от съседните държави. Загубиха и Косово и Македоня и Босна.
28
3
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Стар виц: "- Друже Тито, сакат много пари или едно дyпe. - Пари нема, действайте!!!" :)))))))))))))))))))))))))))))))
27
3
 
9
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
До АнонименЮгославия имаше фундаментален проблем - Хърватия и Словения бяха по-развити от останалите републики и не искаха да пълнят федералния бюджет, сърбите бяха недоволни от сравнително слабото си представяне във федералните институции. Отделянето на Хърватия и Словения беше практически неизбежно.
26
13
 
15
 
! Отговори
Генерал Пиночет преди 1 месец
Добрият комунист е мъртвият комунист.
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сталин е бил прав да е против Балканска федерация. Сталин първо е харесал идеята, но после е разбрал, че Тито и сърбите искат да завладеят целите Балкани и това не му е харесало, защото Тито се е заигравал със Запада, а България е била верен съюзник на Сталин. Така че Сталин стопира създаването на Балканска федерация с България вътре, защото сърбите са щели да ни смачкат и асимилират.
24
3
 
19
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
Сталин тръгва срещу Тито, щото разбира, че Тито е двоен агент и играе игрички с англичаните срещу Русия, зад гърба на Сталин. Сталин разбира, че Тито е ненадежден съюзник и дори му праща наемни убийци, но Тито оцелява. Затова Тито не отива в Москва на срещата. Георги Димитров отива в Москва и заявява на Сталин, че македонската нация е пълна измислица и е грешка на Коминтерна, че са създали тази изкуствена нация. Сталин тогава се ядосва и го убива с отрова. Димитров умира още същата нощ.
23
8
 
6
 
! Отговори
ДО 12 преди 1 месец
Кой беше против създаването на Балканска федерация -Сталин! Защо отровиха Г.Димитров в Москва ,където Тито не дойде ,прозрял че ще бъде убит!
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тито е хърватин и отношението му към България не е нито добро нито лошо. Пак си говорите наизуст.
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подпалвачът на войната в Украйна е обичайният подпалвач на десетки войни. Цензурата пречи на хората да осъзнаят този очевиден факт.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в германските форуми немците пишат че страната е американска колония. Ето защо Брюксел въвежда цензура за да останат марионетките мнозинство в европарламента и след изборите. От войната печелят Русия, територии, икономика, независимост и САЩ, ТЕРИТОРИИ, СУРОВИНИ, ПЛАСМЕНТ НА ОРЪЖИЕ. Губи Украйна и ЕС. Няма да се учудя ако след време излезе че войната е сделка Вашингтон-Москва.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запада или експлоатира ЧРЕЗ НЕОКОЛОНИАЛНИТЕ МЕТОДИ ГЛОБАЛИЗАЦИЯ И ЗАДЛЪЖНЯВАНЕ и обира държавата или я атакува със санкции. И в двете форми не е леко на държавите да устоят на запада. В момента България е експлоатирана. Неслучайно една страна ако устои на тези две неща става силна и независима. Справка Русия. оТДАВНА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ НЕ РАЗИСКВАТ ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО А СА ИЗПАДНАЛИ В ПЪЛНА КОЛОНИАЛНА ЗАВИСИМОСТ.
18
4
 
6
 
! Отговори
читател преди 1 месец
Друже Тито ний ти се кунемо.Куная се,куная се и се до куная.