Проф. Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Като че се стреми да се закачи към оста Белград - оттам към Москва и към Унгария
Обновена: 11 май 2024 13:03 | 11 май 2024 13:03, Елка Василева
54
Проф. Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Македония тръгва към югославското си минало. Това заяви пред БНР председателят на Съвместната комисия по историческите въпроси проф. Ангел Димитров в коментар на проведените избори, след които ВМРО-ДПМНЕ се завръща триумфално във властта в Северна Македония.

Още по темата
"Най-баналната метафора е, че е на кръстопът - политически. Кръстопът не е толкова страшно нещо, защото оттам се вижда добре в различни посоки. Но когато си обърнат към погрешната посока и не само си обърнат натам, а въпреки това, че ти дават достатъчно сигнали добронамерени хора - не само България, но и сигналите, които идват от ЕС, че не това е посоката, значи има нещо, което създава доста сериозно безпокойство и то не само заради двустранните ни отношения. Създава безпокойство, че днешната Република Северна Македония като че ли се стреми да се закачи към оста Белград - оттам един път към Москва, един път когато става въпрос само за Европа - към Унгария и Орбан. Не трябва да забравяме, че освен голямото сръбско влияние, което вече десетилетия не изчезва, че Унгария има силни икономически връзки и присъствие в Северна Македония и дори притежава телевизията на управляващата сега партия ВМРО-ДПМНЕ. Там има интересна връзка, която вече създава по-сериозна причина за безпокойство за регионалната сигурност", обясни проф. Димитров.

По думите му загубата на Социалдемократическия съюз е катастрофална. Донякъде той отдава това на неубедителното присъствие след смяната на Заев на Ковачевски като лидер на партията, както и на недоволството на хората.

"Сред хората има много различни нагласи, но основната е незавидната политическа култура. Високите резултати не са винаги израз непременно на разбиране на идеите, които лансира партията-победител, а са по скоро наказателни спрямо другата партия или просто едно поддаване на емоционалната вълна, която създават в предизборната обстановка. А Република Северна Македония живееше в предизборна борба през последните 2 години", каза проф. Димитров.

По думите му в Северна Македония всичко някак е като че ли с "двойно дъно".

"У нас още в самото начало, а и преди 1990-а година, историците започнаха да разчупват темите табу, докато там е трудно да се видят такива процеси", коментира проф. Димитров. Той подчерта, че Съвместната комисия по историческите въпроси е единственият функциониращ орган, създаден по Договора за приятелство и добросъседство. Комисията работи вече близо 6 години, но напредък няма. Според него македонските му колеги са поставени в много неприятна ситуация:

"Да съчетаеш вяра с безпомощност - никога не води до добри резултати. Те са поставени в такава ситуация".

По думите му няма нито един документ, който да подкрепя македонската позиция.

Според него обаче наша политика не е достатъчно последователна, ефективна и представителна. През последните 4-5 години България изгуби дори това, което беше постигнала като позиция в ЕС и особено в региона, смята проф. Димитров. По думите му ние трябва да бъдем критични към всичко и най-вече към себе си, ако искаме да постигаме резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РАДЕАМ СЕ ЩОТО БГ Е МИНАЛО СВЪРШЕНО МАКЕДПНИЯ ЩЕ ОЦЕЛЕЕЕ БГ НЕ СОРИ С ДАЩ ДОТУК БГ
26
1
 
14
 
! Отговори
Ееее преди 1 месец
Кой го бригат северните ве, да правят като вятъра
25
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** татаромонголски диваци , марш обратно във родината ви близо до Чукотка.
24
4
 
9
 
! Отговори
Сенеката преди 1 месец
Абе оставете хората на фантазиите им ...почти всяка държава има такова легендарно минало...тука мине не мине се публикуват такива нелепици ...последната беше за общият произход на българите и воските...хората цяла религия са изфантазирали и в нейно име толкова золуми са направени и толкова агнета и яйца изядени ...оставете ги за тях е по добре...да има как Бойко да ни убеди ,че всичките сме кухи тикви и неговия бостан е най добрия ...знайте ли колко ще ни е хубаво!
23
10
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 1 месец
По-добре, от колкото към Съветският ...пардон, Европейския съюз!
22
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Може. И няма нищо лошото, ако сами си го искат.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Югозаоадна българия, пак не знае кво прави ... Еййй тц тц тц муухахахха
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Северна Македония няма да влезе в ЕС но албанците в нея, които вече са половината население ще влезнат в ЕС с територията й!
19
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вето! Вето! Вето! Коалицията се оформя - Северна Македония, Сърбия, Унгария, Русия, Северна Корея, Китай, Иран, ислямския фундаментализъм, определени страни в Африка, а скоро най-вероятно и Турция. От другата страна сме ние, ЕС, НАТО САЩ, Израел, Украйна, Южна Корея, Япония, Австралия, Аржентина.
18
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И добре прави! По добре да не влиза в ЕС! Там е една пълна каша!
17
2
 
11
 
! Отговори
аман бе преди 1 месец
Айде стига с тая македония,бе!Как не ви омръзна,да ви пита човек!?Ако питаш някой креслю за какво му е,ще мълчи като оп ика на пенсионерка!Бактън!
16
28
 
4
 
! Отговори
Црнгрск преди 1 месец
Днешните българи са калпава мешавица между снажните воини на турчина Аспарух и красивите македонки по тези земи. Но се пръкна едно такова гадно племе като днешните бууллгаропитециии, де до обед псуват на мама, следобед на тата! Семето ви да изсъхне племе прокажено буггарскоо!
15
3
 
20
 
! Отговори
Тачо преди 1 месец
Незнам кво толкова се побърквате по македонските чукари.Заради тея *** и голите им баири имаме две нац катастрофи.Пускайте ги да влизат където искат,за две три години Евросъюза ще ги занули и ще останат 500 600 хиляди.
14
7
 
14
 
! Отговори
Пра Българояд преди 1 месец
Аз съм ЗА Македония в ЕС! Поне България няма да е на последното място в класацията на най бедна европейска държава! Македонците ще се научат на много европейски неща,като събиране на капачки за онко болни,бездомни спящи в контейнери за смет и доста други европейски придобивки хсхсхсхс
13
11
 
11
 
! Отговори
Ботьов преди 1 месец
Ако Македония иска да бъде на последно място по жизнен стандарт и продължителност на живота в Европа,да стане член на този ши баня съюз! Ако не вярва на думите ми,да гледа България на какъв хал е!
12
13
 
13
 
! Отговори
Македонец от Бг. преди 1 месец
Умни са. То ние като сме в ЕС сме цъфнали и вързали! То една проста Сърбия е с по висок стандарт от нас. Да бъдем реалисти,ако Македония влезе в ЕС с нея е свършено!
11
6
 
5
 
! Отговори
Костадин преди 1 месец
Колеги и колежки, 9 см в коя категория влиза, среден или малък размер, мисля, че няма нужда да се притеснявам ама вие кажете, то май доста голям процент от народа е с такъв размер и по-малък (разбира се има ѝ големи), изкажете мнение по темата!?
10
0
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 1 месец
Абсолютно прав сте! Идеята да седят на два стола и да сучат от две майки няма да издържи дълго.
9
9
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Македоно-сърбостанските тролеи списват по бг вестници в полза на фашистка Расиа безплатно. За шепа дървени рубли и две кила нафта.
8
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пореден опит за реставрация на съветският блок изграден след Втората Световна. Едва ли е за добро, след като ще бъде последвано от политическо напрежение и яростни атаки с основна мишена на Македония/Сърбия България.