Гърция за клетвата на Силяновска: Брутално и безпрецедентно предизвикателство

посланикът на Гърция напусна парламента
12 май 2024 17:00, Стела Стоянова
166
Гърция за клетвата на Силяновска: Брутално и безпрецедентно предизвикателство
Снимка БГНЕС, архив

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“ и отказа да използва официалното име на страната си – Република Северна Македония.

По тази причина клетвата на Силяновска е широко отразена от медиите в съседна Гърция, предаде БГНЕС.

"Силяновска не се съобрази с текста, прочетен от председателя на парламента Йован Митрески. Вместо да повтори "Северна Македония", тя използва "Македония", съобщи държавната телевизия ЕРТ.

"Посланикът на Гърция София Филипиду напусна парламента в знак на протест заради факта, че Силяновска нарича страната "Македония" в нарушение на Преспанския договор", пише вестник "ПротоТема".

Гръцката агенция АНА-ΜΠА припомня, че Силяновска предизборно - и конкретно на 1 май 2024 г. - заяви, че няма да използва официалното име на страната си:

„Когато казвам, че няма да използвам термина „Северна“, нямам предвид, че ще го махна от табелите пред сградите, в които се помещават институции или от табелите на международни конференции или двустранни срещи, и т.н. Далеч съм от такива неща. Говоря лично за себе си. Правото на самоопределение е лично право и никой няма право да ти нарежда да използваш нещо, което умът и сърцето ти не приемат. Ще го уважавам, но няма да използвам термина "Северна". Ще използвам "Македония" и никога няма да създавам объркване, защото не трябва да правя разлика с Република Южна Македония. Няма такова нещо. Затова, когато говоря, ще използвам термините Македония, македонски, македонец.“

Информационният портал "Еникос" отбеляза, че предизвикателствата в отношенията на Гърция със Северна Македония се завръщат.

"Националистката Гордана Силяновска положи клетва, гръцкият посланик постъпи правилно и си тръгна", пише "Хелас Джърнал".

"Newsit" подчерта, че новият македонски президент е отправила "безпрецедентно и брутално предизвикателство", което предизвиква "бури".

Вестник "Катимерини" припомня, че в интервю на 11 май гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи ясно предупреждение към Скопие.

"С безпокойство следя някои от изказванията на представители на ВМРО-ДПМНЕ и ще изчакам официалната позиция", каза министър-председателят. Мицотакис обясни, че и той не е приемал Договора от Преспа, когато е бил в опозиция, но сега е длъжен да го спазва като част от държавните задължения. Гръцкият политик подчерта, че "същото нещо ще трябва да направи и новото правителство в Скопие".

БГНЕС припомня, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
38
 
! Отговори
адолф преди 1 месец
Гледах няколко интервюта дадени от тая женица и съм убеден че тя има някакви ментални проблеми.Тъкмо бяха свикнали с името Северна Македония и си бяха оправили отношенията с Гърция и сега айде отначало.Тая ги върна в първи клас. Става все по ясно че нейната партия няма никакво намерение да вкарва Северна Македония в ЕС. Даже обратното, ще ги натикат в евразия.
57
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пиааницата Слабаков се появи не го бях виждал от предните избори.
56
2
 
8
 
! Отговори
мАкедонски неволи преди 1 месец
Бехме поФторно горди, али видео се е, ке се и кълнем поФторно.
55
5
 
20
 
! Отговори
Браво Гордана! преди 1 месец
Наля вода в Гръцката мелница и се закълна в несъществуваща държава, никъде не фигурираща като Македония! В мевдубародното право има само СЕВЕРМА МАКЕДОНИЯ, явно много отдавна си скъсала юридическата си диплома!
54
2
 
22
 
! Отговори
от БАН преди 1 месец
Гордостта е най-тежкия грях в Християнството. Тази бабичка са я кръстили точно на него. Иначе гърците и те да го д...
53
3
 
32
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Като няма да използва термина Северна защо въобще трябва да бъде призната за лигитимен президент? Айде ние сме дупедавци и ще я признаем, но гърците би трябвало да не я признават.
52
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм на 38 години сиреч имам по-стара исория от БЮРМ. :-)
51
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не бързайте да вземате страната на гърците, за тях македонците също не са българи, а славяноговорящи
50
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макетата, като не знаят какви са и що са, ако искат да се правят на албанци, ако искат на сърби, прав им път! ВЕТО за ЕС от нас!
49
2
 
21
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Да се затвори границата за тия борсуци.... Да изгният в държавицата си..... ===)))
48
4
 
28
 
! Отговори
МуСаАка преди 1 месец
Тоя урунгел ще ги скара пак с гърците което е супер за нас
47
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Утре някой перничанин ще се почувства незнам си какъв. И ко ние трябва да си плюемм на историята ли?
46
1
 
13
 
! Отговори
Да ги забравим ! преди 1 месец
Я глей каккво се озъбила баба яга и ръси глупост след глупост -- къдя къдя зад растя *** оууу овсъ таквази ниедна си ръгнала като .....
45
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом се чувства македонка да си ползва 30 годишната история с радост им подарявам творчеството на Азис, Славчо и всички чалгари, Боко да го правят македонец също.
44
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
всеки гражданин на република македония има право да нарича държавата си както иска!!!така както хеленитеимат право да наричат себе си гърция,а северната част македония и тракия!!!
43
2
 
26
 
! Отговори
сега ще имат преди 1 месец
вето и от гърците...корафи македонски кратуни
42
2
 
28
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Селската тетка се почуствала македонка.... Ако се изкъпе и помирише, ще е чиста Българка.... ===)))
41
2
 
22
 
! Отговори
Тази преди 1 месец
Силяновска е типична егоцентрична, самонадеяна и себелюбива българка !
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо санкции у а?
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистик ама те са в НАТО от 2020 година. Сега за какъв *** ги взеха е друг въпрос