Опозицията в Гърция призовава за действия спрямо РСМ

Мицкоски отново наруши Преспанския договор
22 юни 2024 21:49, Инна Ангелова
15
Опозицията в Гърция призовава за действия спрямо РСМ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лявата партия в Гърция Сириза, която е опозиция, призова правителството в Атина да предприеме спешни действия след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

Лявата партия категорично осъжда нарушаването на Преспанския договор, който беше сключен между Атина и Скопие през 2018 година. Така “Република Македония” трябваше да промени името си на “Република Северна Македония”.

“Преспанският договор е европейското право и пълното му спазване представлява необходима предпоставка за присъединяването на Северна Македония към ЕС“, се казва в изявлението на Сириза. В него се припомня още, че през 2021 г. и САЩ приеха закон, който предвижда санкции за нарушаване на Преспанския договор.


Гръцката опозиционна партия освен това обвинява и управляващата в Гърция Нова демокрация, и спечелилата изборите в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ, които принадлежат към Европейската народна партия, че се опитват да „торпилират един договор, който представлява ключов момент за всички народи на Балканите, за да привлекат националистическа публика“.

Напрежвението по оста Атина-Скопие ескалира след като новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска не използва конституционното име на страната по време на полагането на клетва на 12 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от ЕС
Руските удари доведоха до нови спирания на тока в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
8
 
! Отговори
Добре че са гърцит… преди 3 седмици
Че то нашите иmpoтентни политици мълчат и нехаят за простотиите на брачедите отатък границата
10
10
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 3 седмици
Също трябва да признае македонско малцинство.
9
12
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 3 седмици
Крайно време е Гърция да признае македонците за далечни потомци на войните на Александър Македонски.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Древна Македония е стигала до Индия. Сега по логиката на северномакедонците всеки който се е родил по тези земи може да иска да се нарича македонец. Е няма как да стане. Сегашните северномакедонци нямат нищо общо с Древна Македония и нямат никакво право да се наричат македонци както и да ползват името Македония. Гръцкия език който са ползвали древните македонци е напълно непознат за северномакедонците. Кофти е че Тито ги е излъгал че са македонци но сами са си виновни че са му се вързали.
7
3
 
25
 
! Отговори
sd преди 3 седмици
Името Македония е и невярно - по-голямата част на географската област Македония се намира в Гърция. Държавата северна македония е политичесски конструкт - изкуствено създадена държава. Северномакедонският език е също е политически конструкт - несъществуващ език на политическото новообразувание Северна македония.
6
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази държава се казва Македония и Нищо Друго!!!
5
20
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Тя и опозицията им е като тях... фашисти!! Тръгнали да дават наклон на Северна Македония. Само България може да се меси във вътрешните работи на Македония.
4
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абсурдно е да караш някой да си смени името, без значение каква е причината. Ние допуснахме такава грешка с Турците. Гърция допусна грешка с Македония. Нормално е да печелят популистите в Македония, като Гърците и Нашите политици им помагат за това.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние сме урите, арийците, а древното име на България е Ура (Ара, Ира). Розетата от древната ни столица Плиска символизира седем племена, които съставляват държавата Ура. Седемте й лъча са седемте племена, които съответстват на седемте днешни фолклорни области на България. Единият лъч е македонският, неразделна част от най-древната държава в света, на много хилядолетия - Ура, наречена също България. Не трябва да си даваме да ни откраднат този лъч, неразделна част от нащо слънце.
2
6
 
20
 
! Отговори
До СЪВЕТ преди 3 седмици
Изобщо какво ще видиш в някакви територии като МакДония и Сърпия, че ще си причиниш да отидеш там? Какво ще правиш там? Това е само за хора, които искат да се върнат в 1990 година. Ще видят как примерно е изглеждала България през 90те години.
1
6
 
27
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 3 седмици
Ако се колебаете да отидете на посещение или екскурзия с СМР , не го правете .Ще ви посрещнат враждебно и може да имате проблеми с властите . Посрещането на Българи се промени драстично .